Gutsen

Buffoon

Nieuw lid
27 jun 2008
8
0
Hey, Hallo,

Ik ben opzoek naar een goede set gutsen.
Het liefste van nooitgedacht maar tja die worden niet meer gemaakt.
Maar misschien heeft iemand nog ergens een mooie set liggen.....

Weet anders iemand waar je gutsen kunt aanschaffen??
liefst in de buurt van steenwijk of omgeving.

Alvast bedankt voor reacties
 

Wilco Flier

Post veel
28 apr 2008
1.383
39
Omgeving Kampen
www.wilcoflier.com
Ikzelf heb ook het liefst gereedschap van Nooitgedagt, op Marktplaats worden soms nog mooie sets aangeboden, je bent helaas net te laat, want enkele weken terug stond er en complete set nieuwe Nooitgedagtgutsen op. Afwachten dus maar weer.

Als je niet kunt of wilt wachten raad ik je de gutsen van Pfeil aan, die hebben zo ongeveer dezelfde steil als die van Nooitgedagt wat betreft handvaten en vormen. En anders heb je ook nog Kirschen. Gutsen zijn de hoofdproducten van Pfeil, Kirschen richt zich meer op steek- en draaibeitels.
 

dopeling

Actieve deelnemer
16 mrt 2008
447
6
Arnhem
Even een klein intermezzo over het onderwerp gutsen en ook nog nooitgedacht. Om maar met nooitgedacht te beginnen. Ik heb nog maar 1 keer een mooie beitel gezien en vastgehouden van NOOITGEDACHT. En dat was een oude. Dat was in meerdere opzichten een prachtbeitel. De rest was - wat kort door de bocht - rotzooi! En daar heb ik dan ook vele klachten over gehoord. Het zou fijn zijn als er eens een echt overzicht van nooitgedacht zou komen zodat we weten waar we het over hebben als we het over nooitgedacht hebben. En dan niet over de geschiedenis, de familie enzovoort maar over productie-processen en de biografie daarvan. NOOITGEDACHT is een verkoopbare merknaam geworden, want zo "hoerig" gaan "zakenmensen" met merknamen om. Heb je de naam Rolls Royce, dan kun je onder die naam zelfs plastic vergieten in Guatamala laten maken. Wat ik heb begrepen is dat NOOITGEDACHT in haar stervensproces een van de eerderen is geweest die haar producten in Azië is gaan laten maken. Want zo wordt je een alom gewaardeerd zakenman: een goede naam kopen, het in een goedkoop land laten maken, door vet onderbetaalde wernemers, van slecht materiaal, en dan voor de bekende prijs in Europa in de winkel leggen. Het is niet voor niets dat - zover ik weet - zelfs de naam NOOITGEDACHT uit de gereedschapswereld is verdwenen......... .........HE, he, dat lucht op. Als iemand hier iets aan toe wil voegen en/of mij wil corrigeren, graag!

Goed : Gutsen.
Als iemand een guts wil kopen dan moet hij of zij op een aantal zaken letten. Zoals: wat wil ik gaan maken, een kaboutertje op een vingerhoedje of een replica van het koopvaardijschip "de Delft".
Het eerste lukt heel mooi van lindehout bij het tweede komen er heel wat andere houtsoorten aan te pas. De snijmeester van de Delft, dat weet ik toevallig, werkt heel graag, vanuit ervarende vergelijking, met Sorby gereedschap.
De gemiddelde vakkundige houtsnijder, zoals Ela Venbroek van Atelier Ela, werkt meestal in lindehout en hoofdzakelijk met Pfeil. Weet je niet hoe je met een guts moet werken dan kun je een Pfeil makkelijker en eerder breken dan een Kirschen, een merk dat ook veel in gutsen doet. Ik ken een beeldhouwer/snijder in Panama die vooral in Ijzerhout werkt en die sloeg in het begin zelfs grote gutsen van kirschen krom, ik heb nog nooit een kromme Pfeil gezien.

Het belangrijkste echter is dat men LEERT houtsnijden en gutsen SLIJPEN. Een goed vakman en vakvrouw kan met elke guts snijden, maar kiest voor het merk dat in relatie tot zijn of haar favoriete houtsoorten het langste scherp blijft.
 

Buffoon

Nieuw lid
27 jun 2008
8
0
Hey Woodworker en dopeling,

Dank jullie wel voor jullie reacties.
Ik werk op een grote jachtwerf waar we veel van houtsoorten wisselen. Zoals Esdoorn, Eiken, Wengé, Mahonie, Teak maar ook noten enz.
Welk merk raden jullie mij dan aan om aan te schaffen. Het is mijn bedoeling om rond werk (lijstwerk, handgrepen enz.) mooi door te laten lopen in bijvoorbeeld verstekken die hoogte of dikte verschil hebben. Of kleine aanpassingen.
Wel wil ik als ik eenmaal een goede set heb er ook af en toe wat mee beeldhouwen enz.

Alvast weer bedankt voor jullie reacties
 

dopeling

Actieve deelnemer
16 mrt 2008
447
6
Arnhem
Hallo Buffoon. Als je kijkt naar wat er in Nederland goed te koop is dan kom je op de volgende merken. Voor de rechte beitels als beste de Lie Nielsens, verder Sorby en Kirschen. Voor de gutsen Sorby voor het meer grotere werk en verder zijn bijvoorbeeld Kirschen en Pfeil geschikt.
Van zelfsprekend zijn ook oude beitels van bekende merken te gebruiken, als je maar weet wat je koopt. Laat je niet alleen maar leiden door een naam, maar vooral door de kwaliteit van het gereedschap zelf. De standtijd van een stuk snijdend gereedschap is heel belangrijk, zeker voor een beroepsman. Veel gereedschap kun je best wel behoorlijk scherp krijgen, als je de juiste slijpmaterialen maar gebruikt. Goed gereedschap blijft echter vooral laaaaaaaaaang scherp.
 

Buffoon

Nieuw lid
27 jun 2008
8
0
Hey dopeling,

Als ik het dus goed begrijp moet ik dus meer kijken naar het materiaal waar de guts van gemaakt is. Maar welk staal blijft het langste scherp??

Nog ff een vraagje er bij tussendoor. Voor gewone beitels heb ik van Irwin. Ik weet niet of daar ook nog gutsen van zijn?? De beitels bevallen me prima zijn wel zwaarder dan nooitgedacht maar liggen dus lekker in de hand. Je weet dat je iets vast hebt.
 

dopeling

Actieve deelnemer
16 mrt 2008
447
6
Arnhem
Ja, Buffoon. Het gaat om het materiaal waarvan de gutsen gemaakt zijn en de zorg waarmee. Goedkoop en vaak slecht gereedschap herken je nogal eens aan de "zorg" waarmee ze worden gemaakt. Ik weet weinig van staal, maar inmiddels heb ik aardig zicht gekregen op wat een goede guts is door er heel veel in mijn handen te hebben gehad. Goed staal is heel erg compact en van zichzelf al glad van oppervlakte, fijn materiaal dus. Als je niet weet wat een goede beitel of guts is zou een verkoper je dat moeten kunnen vertellen. maar daar heb je dan weer een goede verkoper voor nodig en hoe herken je die dan weer?
In ieder geval moet een verkoper eerlijke antwoorden op vragen geven.
Maar ook een forum als dit zou kunnen helpen om antwoorden op vragen te geven maar het is ook hier belangrijk om te weten wie je voor je hebt als er advies wordt gegeven. Alle adviezen zijn goedbedoeld, maar een vakman die dertig jaar boerderijen restaureert weet waarschijnlijk meer dan een computerspecialist die sinds zes maanden de hobbie houtbewerken heeft ontdekt.
Het is niet voor niets dat vroeger bij gildes een meester pas na jaren meester werd genoemd.
In japan schijnt dat al gauw twintig tot 30 jaar te duren en dan moet je nog flink studeren.
 

Fred*

Actieve deelnemer
3 apr 2008
88
0
woodarts4u.com
Het intermezzo van Dopeling geeft heel goed mijn mening weer over gereedschap. Mooi uiteengezet!

Over de diverse staalsoorten die voor gutsen en beitels v=worden gebruikt is heel wat te vertellen, maar dat zou een hele cursus worden, dat doe ik maar even niet.
De goede merken zijn m.i. al aangeduid, daar kan ik weinig aan toevoegen. Ik heb goede ervaringen met Pfeil, maar, zoals Dopeling al aangaf, dat is door de grote hardheid wat kwetsbaar. Voor een vaste hand en goed vakmanschap geen probleem en daarbij het voordeel dat het lekker lang scherp blijft (je zoekt het compromis tussen hardheid en brosheid) moet je nog veel ervaring opdoen, zou ik een wat taaiere nemen , Kirschen bijvoorbeeld. HSS beitels zijn taai en hard tegelijk, maar hebben een grovere metaalstruktuur en kunnen daardoor nooit zo scherp geslepen worden als koolstofstaal. Het voordeel van HSS is de taaiheid, zo'n beitel kan wat hebben.
Het slijpen is buitengewoon belangrijk: er is veel verschil in het snijden te merken tussen goed scherp en vlijmscherp. Met dat laatste kan de de haartjes van je arm scheren als met een scheermes. (Don't try this at home;-)

Ik ga dit jaar eens een set Chinese beitels kopen bij Dick:
http://dick.biz/
zoeken naar: Chinesische Bildhauereisenklingen, 18-teilig
Deze zijn zonder heften, maar die ga ik zelf wel even draaien. Uiteraard volgt een verslagje van mijn bevindingen. Kan nog wel een paar maanden duren.
 

Buffoon

Nieuw lid
27 jun 2008
8
0
Hey,

Allemaal bedankt voor jullie reacties.
Ik denk dat ik maar op zoek ga naar Pfeil gutsen (Als ik niet een andere set op marktplaats.nl vind hahah)
Maar ik merk al dat er hier veel mensen zijn met veel verstand en ervaring
 

Wilco Flier

Post veel
28 apr 2008
1.383
39
Omgeving Kampen
www.wilcoflier.com
dopeling zei:
Even een klein intermezzo over het onderwerp gutsen en ook nog nooitgedacht. Om maar met nooitgedacht te beginnen. Ik heb nog maar 1 keer een mooie beitel gezien en vastgehouden van NOOITGEDACHT. En dat was een oude. Dat was in meerdere opzichten een prachtbeitel. De rest was - wat kort door de bocht - rotzooi! En daar heb ik dan ook vele klachten over gehoord. Het zou fijn zijn als er eens een echt overzicht van nooitgedacht zou komen zodat we weten waar we het over hebben als we het over nooitgedacht hebben. En dan niet over de geschiedenis, de familie enzovoort maar over productie-processen en de biografie daarvan. NOOITGEDACHT is een verkoopbare merknaam geworden, want zo "hoerig" gaan "zakenmensen" met merknamen om. Heb je de naam Rolls Royce, dan kun je onder die naam zelfs plastic vergieten in Guatamala laten maken. Wat ik heb begrepen is dat NOOITGEDACHT in haar stervensproces een van de eerderen is geweest die haar producten in Azië is gaan laten maken. Want zo wordt je een alom gewaardeerd zakenman: een goede naam kopen, het in een goedkoop land laten maken, door vet onderbetaalde wernemers, van slecht materiaal, en dan voor de bekende prijs in Europa in de winkel leggen. Het is niet voor niets dat - zover ik weet - zelfs de naam NOOITGEDACHT uit de gereedschapswereld is verdwenen......... .........HE, he, dat lucht op. Als iemand hier iets aan toe wil voegen en/of mij wil corrigeren, graag!

Eerst even een kleine correctie; het is NooitgedaGt! De naam Nooitgedacht heeft wel bestaan, maar waren Duitse kopiëen van een Duitse fabrikant die zijn huiswerk niet goed had gedaan. Dat gekopieer ging zelfs zo ver dat Nooitgedagt op de verpakkingen hiervoor waarschuwde. Tot zover deze anekdote.

Dan even terug over de kwaliteit van Nooitgedagt. Ik ben het er mee eens dat er heden ten dage handelaren zijn die de merknaam Nooitgedagt zo ophemelen omdat ze er dan ook hoge prijzen voor kunnen vragen, natuurlijk is Nooitgedagt gereedschap zeldzaam geworden en dan gaat de prijs ook omhoog. Maar volgens mij kon Nooitgedagt het wat kwaliteit betreft zeker meten met de wat algemener bekende merken zoals Stanley, Bahco, Kirschen en Record. Je schrijft dat je veel klachten hebt gehoord over Nooitgedagts producten, ik ben er wel benieuwd naar wat die klachten dan waren.

Wat de productieplaats betreft, volgens mij is dat tot het sluiten van de fabriek altijd Ylst geweest. Het enige dat mij bijstaat is dat Nooitgedagt tijdens haar reorganisatie de afdeling hout ( handvaten e.d.) uitbesteedt heeft, waarheen weet ik niet. Het staalwaar, dus de onderdelen waar het om gaat, zijn volgens mij altijd in Ylst en omstreken geproduceerd. Op de laatste fabrieksvoorraden die nu nog te koop zijn staat altijd nog "Made in Holland" Daar komt bij dat de fabriek in de eerste plaats is verkocht omdat er geen opvolgers waren, daar kwam nog eens een inzakkende markt en toenemende concurrentie vanuit het oosten bij. Tegen die tijd dat Nooitgedagt werkelijk slecht begon te draaien, was het allang overgenomen door het Britste Record, en dat is weer overgenomen door een Amerikaans bedrijf waaronder Irwin valt, en zulke gevestigde merken geven echt niet hun goede naam te grabbel door goedkope Chinese shit te gaan verkopen.

Nooitgedagt is nog niet dood, het leeft nog zeker in gereedschapsland. Het wordt ook nog verkocht: Alle modellen van Irwin afschrijfgereedschappen (zwaai- verstek- en schrijfhaken) zijn oude modellen van Nooitgedagt. En die zijn goed!, uit eigen ervaring gesproken.

Dat Nooitgedagt toch als eerste goede gereedschapfabrikant ten onder is gegaan, kwam puur omdat het te klein was om te kunnen overleven in het door Aziatische producten overspoelde gereedschapsland. Nooitgedagt had maar 1 ertoe doende fabriek, neem Bahco of Stanley, die zitten overal ter wereld. Van US tot Brazilië, van Zweden tot Portugal.

Ikzelf vind het in ieder geval doodzonde dat Nederlands enige gereedschapfabriek niet meer bestaat, en blijf er dan ook fervent fan van.

Zo, dat lucht ook op ;) ;)
 

houtmannetje

Actieve deelnemer
27 mrt 2008
270
0
houtmannetje.nl
komen we toch ook op het slijpverhaal

Hinweise: Chinesische Bildhauerwerkzeuge entsprechen im Lieferzustand nicht europäischem Verarbeitungsstandard. Der Feinschliff, das Schärfen und die Griffmontage sind vom Anwender selbst duchzuführen. Alle angegeben Maße können durch die rein manuelle Fertigung relativ starken Schwankungen unterliegen.
 

Tjeerd

Actieve deelnemer
22 apr 2008
413
3
Buffoon zei:
Als ik het dus goed begrijp moet ik dus meer kijken naar het materiaal waar de guts van gemaakt is. Maar welk staal blijft het langste scherp??

Kijk ook eens op de site http://www.de_houtdraaier.nl
Geeft veel tips over beitels en staal. Geeft zelfs tips om zelf beitels te maken.
Of je aan dat laatste moet beginnen weet ik niet, in elk geval vind ik de site de moeite waard om eens rustig door te spitten.

Tjeerd
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.