Zeer interessant, maar als volledige vervanger van beton, nee. Wat voor het gemak vergeten wordt is de "vervuiling per eenheid", die door de houtlobby maar al te graag misbruikt wordt., samen met de verwachte levensduur. Natuurlijk is de volledige uitstoot van beton groter, er wordt ook een enorme veelvoud van gebruikt.. En zijn de cijfers in Nederland erg vertekend. Hier doen we het nl erg goed. Meer dan waar dan ook ter wereld is het beton hier duurzamer door het veelvuldige gebruik van hoogovenslakken en vliegas, de regelgeving rondom transport en verduurzaming op de bouwplaats.
Het is helaas nog zo dat de ene hand de andere moet wassen. Heel fijn dat bijvoorbeeld de staalindustrie gaat verduurzamen, dat heeft wel tot gevolg dat wereldwijd de betonindustrie een stuk minder duurzaam gaat worden, omdat de kwaliteit van staalslakken achteruit gaat voor deze toepassing.
Uiteindelijk denk ik dat ze naast elkaar moeten gaan bestaan. Zonder beton gaat het lastig worden. Gelukkig zijn er al heel veel mooie initiatieven op het gebied van duurzaamheid, maar is er helaas geen 1 oplossing. Zet daar een zeer traditionele industrie bij en ontwikkeling gaat net iets te langzaam. Maar ook hier weer gedreven door geld en minder door duurzaamheidsgevoel.
Daarover gesproken: in Nederland is de term duurzaamheid tweeledig, in het Engels zijn er twee woorden voor, durability en sustainability. Een goed gebouwd betonnen constructie gaat langer mee dan een houten constructie en het beton is volledig te recyclen...
Beide methodes hebben hun eigen voordelen en het is goed om te zien dat de houtbouw ook doorontwikkeld wordt.
Oh ja, ik ben wel een beetje bevooroordeeld. Voormalig betononderzoeker en tegenwoordig betontechnoloog/inspecteur van betonmortelcentrales icm duurzaamheidscertificeringen.
