Zoals beloofd een korte review van de Chinese schaafbeitel.
Volgens het plaatje een gelamineerd mes met een hardheid van 60 a 62, bijzonder hard dus(inlegstuk) het staal van de rug is volgens het plaatje een stukje minder 15 a 20.

Bij het verwijderen van de verpakking zag ik direct al dat er een klein stukje van de snede in de hoek was afgebroken, op zich niet ze erg maar het betekend een beetje meer tijd om de beitel perfect geslepen te krijgen.
Bij het slijpen van een nieuwe (schaaf)beitel beginnen we met het vlakken van de spiegel ook wel vlak genoemd. Je start eerst met de fijnste steen die je hebt. Immers als de spiegel al zuiver is heb je weinig werk, zou je met een grovere steen beginnen en het spiegeltje is al vlak dan heb je een hoop extra slijpwerk.
Door goed te kijken naar het vlak kun je heel goed een inschatting maken met welke steen je moet beginnen.
In dit geval heb ik gekozen voor een diamant korrel 400. Ben al gauw overgestapt naar een iets grovere diamant steen de 250.
Hier onder zie je het resultaat niet vlak maar gelukkig niet bol (bij een bolle spiegel kun je die beitel wel vergeten) Om tijd te besparen heb ik gevlakt tot dat ik overal onder de snede een 4 a 5 mm had. Is voor de eerste aanzet echt voldoende, vervolgens met stappen tot 12.000 gevlakt.

Dan is de vouw aan de beurt! minimaal geslepen uit de vrij hand, hoek gehandhaafd tot ik een braam over de gehele lengte van de snede voelde.
Het afgebroken hoekje daar bekommer ik me niet over dat komt later wel eerst schaven!

Vanaf de diamandsteen gritt 1000 direct naar mn Japanse steen gritt ligt tussen de 5000 en 6000

Eindigend op mn corticule die een fijnte heeft van een 12.000

Het hele slijp proces heeft een kleine 10 minuten geduurd het gelamineerde deel is inderdaad knoeper hard wat ik zelf niet heel fijn vind. Ik hou van een iets zachter staal die sneller te scherpen is en dat de standtijd wat minder is neem ik op de koop toe.
Bij de hardere staal soorten heb je een iets langere standtijd maar dat tijds voordeel verlies je weer door de veel langere slijp duur.
Mijn oude schoolschaaf Stanley no 4 waar ik dagelijks mee schaaf gaat deze beitel krijgen, moest iets vijlen aan de mond opening. 2 minuten werk en de schaaf is gebruiks klaar.
Op een stukkie eiken even proef geschaafd, mooie krul, het mes is ietsje dikker als een normaal Stanley mes 3mm t.o.v. 2.2mm.
Morgen maar eens zien hoe de beitel zich houdt
Als het een fijn beiteltje blijkt zal ik natuurlijk wat meer aandacht aan het slijpen geven!
Op zich kostte mij dit beiteltje rond de 10 euro inclusief verzenden vanuit China.

Groetnis,
Roeland
Volgens het plaatje een gelamineerd mes met een hardheid van 60 a 62, bijzonder hard dus(inlegstuk) het staal van de rug is volgens het plaatje een stukje minder 15 a 20.

Bij het verwijderen van de verpakking zag ik direct al dat er een klein stukje van de snede in de hoek was afgebroken, op zich niet ze erg maar het betekend een beetje meer tijd om de beitel perfect geslepen te krijgen.
Bij het slijpen van een nieuwe (schaaf)beitel beginnen we met het vlakken van de spiegel ook wel vlak genoemd. Je start eerst met de fijnste steen die je hebt. Immers als de spiegel al zuiver is heb je weinig werk, zou je met een grovere steen beginnen en het spiegeltje is al vlak dan heb je een hoop extra slijpwerk.
Door goed te kijken naar het vlak kun je heel goed een inschatting maken met welke steen je moet beginnen.
In dit geval heb ik gekozen voor een diamant korrel 400. Ben al gauw overgestapt naar een iets grovere diamant steen de 250.
Hier onder zie je het resultaat niet vlak maar gelukkig niet bol (bij een bolle spiegel kun je die beitel wel vergeten) Om tijd te besparen heb ik gevlakt tot dat ik overal onder de snede een 4 a 5 mm had. Is voor de eerste aanzet echt voldoende, vervolgens met stappen tot 12.000 gevlakt.

Dan is de vouw aan de beurt! minimaal geslepen uit de vrij hand, hoek gehandhaafd tot ik een braam over de gehele lengte van de snede voelde.
Het afgebroken hoekje daar bekommer ik me niet over dat komt later wel eerst schaven!

Vanaf de diamandsteen gritt 1000 direct naar mn Japanse steen gritt ligt tussen de 5000 en 6000

Eindigend op mn corticule die een fijnte heeft van een 12.000

Het hele slijp proces heeft een kleine 10 minuten geduurd het gelamineerde deel is inderdaad knoeper hard wat ik zelf niet heel fijn vind. Ik hou van een iets zachter staal die sneller te scherpen is en dat de standtijd wat minder is neem ik op de koop toe.
Bij de hardere staal soorten heb je een iets langere standtijd maar dat tijds voordeel verlies je weer door de veel langere slijp duur.
Mijn oude schoolschaaf Stanley no 4 waar ik dagelijks mee schaaf gaat deze beitel krijgen, moest iets vijlen aan de mond opening. 2 minuten werk en de schaaf is gebruiks klaar.
Op een stukkie eiken even proef geschaafd, mooie krul, het mes is ietsje dikker als een normaal Stanley mes 3mm t.o.v. 2.2mm.
Morgen maar eens zien hoe de beitel zich houdt
Als het een fijn beiteltje blijkt zal ik natuurlijk wat meer aandacht aan het slijpen geven!
Op zich kostte mij dit beiteltje rond de 10 euro inclusief verzenden vanuit China.

Groetnis,
Roeland