gebruik van oude vijlen als draaibeitels

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

HansV

Nieuw lid
4 apr 2011
15
0
www.hohavo.nl
Waarschijnlijk is dit een beladen onderwerp. Toch ben ik nieuwsgierig.
In vrijwel alle min of meer "professionele" boeken wordt het gebruik van oude vijlen als te verslijpen staal beslist afgeraden. Een vijl is te hard, althans zonder temperatuurbehandeling, en levert groot gevaar van uit elkaar spatten.
Toch zie ik op veel plaatsen, bijvoorbeeld hobbyclubs, omgeslepen vijlen in gebruik. Beslist zonder harden en ontlaten.
Wat is jullie mening?
1. Niet gebruiken.
2. Wel gebruiken maar absoluut na opnieuw harden.
3. Gewoon omslijpen en gebruiken.

Hans
 

jan pranger

Post veel
29 jun 2009
1.944
1
www.arstorno.nl
Niet aan beginnen. Waarom zou je het onheil over jezelf afroepen. Het gaat toch om het draaien en daar heb je eigenlijk maar drie of vier (soorten) beitels voor nodig. De rest is alleen uitbreiding en specialisatie voor verder gevorderden. Ik koop mijn beitels bij www.carl-heidtmann.de. Deze zijn van HSS staal met wolfram en hebben een super lange standtijd. Wel zelf het handvat maken op de lengte die bij je past.
vr.gr. Jan Pranger.
www.arstorno.nl
 

rickkoorman

Blogger
9 nov 2008
5.371
0
44
zwolle
Ik zou er ook niet aan beginnen. Soms kan je beter een draaibeitel omslijpen tot iets wat je op dat moment nodig denkt te hebben. Zo heb ik een beitel die nu al 3 verschillende vormen heeft gehad :D
 

Heckemann

Post veel
9 feb 2011
1.181
0
zoetermeer.
Metaalbewerkende makkers van mij zijn erg divers in de meningen over het gebruik van oude vijlen als houtdraaigereedschap. De een wordt al bleek bij de gedachte en voorziet allerhande malheur terwijl de ander er erg laconiek over doet. Betreffende het uit elkaar spatten, ik heb zelf nog nooit van een geval gehoord. Lijkt me ook dat ze eerder gewoon afbreken (en dat kan ook nare gevolgen voor mens, dier en werkstuk hebben natuurlijk) en dat laatste wordt ook door voornoemde makkers bevestigd.

Toen ik lang geleden mijn eerste tweedehands draaibank kocht zaten daar eigenlijk alleen maar beitels bij die van oude vijlen gemaakt waren. Ik heb daar jaren mee gewerkt (nou ja, gewerkt... Gehobbied!) zonder ongelukken. Toch zou ik het nu niet meer doen, denk ik, al was het alleen maar omdet een "echte" draaibeitel lekkerder werkt, voor mij in ieder geval. En voor de centen hoef je het eigenlijk ook niet te doen. Baptist in Arnhem verkoopt Zweedse beitels van gereedschapsstaal (merk Luna, € 7.50). Zoek de beitel uit die het dichtst in de buurt komt van wat je nodig hebt, slijp hem in de gewenste vorm en je draait zonder risico! Das een goeie oplossing voor af en toe voorkomend gebruik, voor je "dagelijkse" beitels moet je toch echt gewoon wat meer uitgeven vrees ik.

Groet, Rob.
 

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
3.304
14
Nijswiller
www.zwemfotoos.nl
Dat van die Luna beitels kan ik beamen. Ik heb er ook twee. Heerlijk roestend gereedschapsstaal, niks bijzonders, maar goedkoop genoeg om lekker mee te experimenteren. Mijn meest geslaagde experiment: een brede vlakke beitel rond geslepen (als een 'Raffan' beitel). Hij moet regelmatig even op de slijpmachine, maar afgezien daarvan is het een goed bruikbaar stuk gereedschap.

Zo heb ik ook een aantal ouwe Nooitgedagt beitels (Marktplaats) die ik voor een prik heb opgepikt en in allerlei vormen heb geslepen, om te experimenteren. Een aantal daarvan gebruik ik naar volle tevredenheid. Daarnaast geldt dat koolstofstaal/gereedschapsstaal (marginaal) scherper geslepen kan worden dan snelstaal. In hoeverre dat voor houtdraaien een belangrijk verschil oplevert is onderwerp van discussie ;-)

Meer uitgeven levert je niet echt beter werkend gereedschap op, wel gereedschap dat veel langer mee gaat, en dat je niet zelf een gewenste vorm hoeft te geven.
 

Heckemann

Post veel
9 feb 2011
1.181
0
zoetermeer.
Tsja, is een beitel met een langere standtijd de meerprijs waard? Ik vind zelf van wel, 't was voor mij een eyeopener toen ik met de eerste "echte" beitels aan de slag ging na jaren lang geslepen beitels gebruikt te hebben. Niet meer iedere 15 minuten moeten slijpen vind ik toch wel een heel groot voordeel.

Het scherper kunnen slijpen van gereedschapsstaal vind ik in de afwerking van een werkstuk wel een voordeel. Ik maak zelf tipjes voor mijn zelfgemaakte tools uit HSS staal, daarvan is de standtijd langer dan de tipjes die ik maakte uit een oud Opinel zakmes. Dat laatste kan oerend scherp geslepen worden waardoor ik ze graag als laatste gang gebruik. Je ziet dan echt een beter (gladder en dichter) resultaat waardoor veel minder gedoe met schuren.
 

pme001

Actieve deelnemer
25 apr 2010
180
0
www.houtdraaiatelier.nl
Ik doe het niet en zou het ook niet doen.
Een vijl is om te vijlen. 't Is hard materiaal en kan breken. Dat is op zich niet erg, maar als er ook nog metaalsplinters rondvliegen hoef ik niet niet meer.
Een vijl "ombouwen" naar een beitel is wel mogelijk, maar een hele hoop werk. (http://www.de-houtdraaier.nl), zie onder harden
Liever marktplaats afstruinen en een stel oude beitels van Nooitgedacht o.i.d. opscharrelen voor een paar tientjes.

Peter
 

HansV

Nieuw lid
4 apr 2011
15
0
www.hohavo.nl
Heckemann zei:
Het scherper kunnen slijpen van gereedschapsstaal vind ik in de afwerking van een werkstuk wel een voordeel. Ik maak zelf tipjes voor mijn zelfgemaakte tools uit HSS staal, daarvan is de standtijd langer dan de tipjes die ik maakte uit een oud Opinel zakmes.
Ik ben erg benieuwd hoe je dat doet!

Hans
 

Heckemann

Post veel
9 feb 2011
1.181
0
zoetermeer.
Eigenlijk heel simpel: dat zakmes was de grootste uitvoering van de welbekende Opinel. Omdat het heft versplinterd was wilde ik het weggooien maar bedacht dat het leuk zou zijn om daar tipjes uit te slijpen. Met de slijptol kleine rechthoekige stukjes uit geslepen, in een simpel zelfgemaakt tooltje geklemd en in verschillende vormen geslepen op de bankslijpmachine. Als schrapertje doet het zijn werk erg goed (in de vorm zoals Sorby het schrapertje op de markt brengt voor de multi tip tool), omdat het zo oerend scherp te slijpen is gebruik ik ze graag voor de laatste gang onder een hoek van 45 graden. Keurig oppervlak, weinig schuurwerk.

Tipjes uit HSS maak ik uit HSS metaalboortjes, zelfde idee, gewoon in een tool klemmen en slijpen in de gewenste vorm. Stelt qua productie niet veel voor maar het werkt prima.

Op de koninginedagmarkt heb ik een groot aantal HSS freesje kunnen kopen voor zo goed als geen geld, die ga ik nu gebruiken om tipjes van te maken. Het dikste deel van die freesjes is 12 mm, opname is 6mm, dus daar kunnen weer veel meer mogelijke vormen uit gemaakt worden dan uit boren. Volop experimenteren dus!

Als je wil kan ik wel wat foto's plaatsen van de tools en de tipjes, maar zo spannend is het allemaal niet, ik denk dat de meesten hier hetzelfde doen als wat ik doe.
 

Ad de Crom

Actieve deelnemer
17 aug 2008
702
0
addecrom.hpage.com
Tooltipjes maak ik ook zelf uit HSS boren voor mijn hollowing rig, eenvoudig zelf te maken.
Maar oude vijlen gebruiken voor draaibeitels vind ik gevaarlijk, moet je absoluut niet doen.
Ad
 

Bouk

Nieuw lid
12 sep 2010
21
0
Ik ben gisteren bij een gereedschapssmid aan de gang geweest(een hele bekende in de smeed wereld)
We hebben er twee uitdraaihaken gesmeed. Weet nog niet hoe ze draaien,ze zijn gesmeed uit twee vlakke nooitgedacht beitels.
Volgens deze beroepssmid (heeft 40jaar ervaring) kan je heel best uit oude vijlen draaigereedschap maken,
mits je ze na het harden wel weer ontlaat,en je hoeft ze ook niet in z`n geheel te harden,de laatste +_ 8cm aan de snijkant is voldoende,dat stuk ook weer ontlaten,snap je dit niet DAN NIET AAN BEGINNEN.

Groet Bouk
 

monkeyfreek

Actieve deelnemer
25 jan 2011
286
0
ik heb hier 3 beitels die voorheen een vijl waren .
ik heb er nog redelijk vaak mee gedraaid zonder zelfs te weten dat het een vijl was.
maar had er dan ook niet echt op gelet.
laatst bij het slijpen merkte ik op dat dit een vijl was voorheen.
ik moet zeggen dat ik bij het draaien niet veel verschil merkte tegenover een echte beitel.
nu zijn deze beitels nog van men vader, en zullen het volgens mij toch redelijk oude vijlen geweest zijn.
of ik het nu ook nog zou doen met een nieuwe vijl die ze nu maken denk ik niet .
groetjes
ruben
 

nyckle

Actieve deelnemer
21 mei 2010
322
0
Wil je ongelukken met een vijl, dan is dat heel gemakkelijk. Vijl slijpen en gelijk gebruiken. metaal is veel te hard)
Je kan er eerst ook meer aandacht aan besteden en eerst het metaal "zacht"maken. Dan bewerken en daarna weer harden en niet vergeten ontlaten.

Ik ken die regels niet, dus begin er niet aan. Geen zin in splinters in mijn bol. Maar het kan.
Voorlopig bestel ik wel HSS beitels en die zijn nog lang niet op geslepen.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.