Excentrische schuurmachine advies

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

Barktus

Actieve deelnemer
29 dec 2019
73
0
Na de aanschaf van diverse machines en de aankomende inrichting van mijn werkplaats, ben ik nog op zoek naar een excentrische schuurmachine.

Omdat ik snijplanken wil maken lijkt me dit de beste soort schuurmachine. Nu heb ik voor het maken van kistjes en dergelijke een black and decker mouse liggen uit het verleden.

Terug naar de excentrische schuurmachine: het liefst zo goedkoop mogelijk. Via marktplaats valt het aanbod tegen. Immers voor dat bedrag heb je vaak bijna een nieuwe. Nu weet ik dat kwaliteit gereedschap een tijd mee gaat. Maar wil ik proberen een groot bedrag voor aanschaf hierbij toch nog even uit te stellen.

Wat zouden jullie me aanraden? Ik zag bijvoorbeeld een netstroom model van Ryobi voor ongeveer 70 euro. Waarbij ik dan wel weer denk: voor 20 euro meer heb ik ook een Dewalt. Met andere woorden: ik zie door de bomen het bos niet meer. Daarom ook graag jullie advies.
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
5.242
20
Gaanderen
Bedenk wat voor snijplanken je wil . Kops of langs hout maakt een groot verschil. Wat verwacht je van deze machine? Opschuren of serieuze oneffenheden er uitschuren. Dat laatste is bij kopshout ook met een goede excentermachine een tijdrovend klusje. Kijk eerst eens naar de schuuruitslag van de machine. Meestal 2.5mm en 5mm, en een enkele 8mm.
Bij de 8mm zit je in het prof segment Mirka en misschien nog een tweedehands festool wet. Ook zijn er nog rotatieschuurmachines zoals de festool ras. Dit zijn een soort haakseslijpers met schuurpapier en aangepast toerental. Dit vraagt wel veel ervaring om een vlak resultaat te krijgen. Professionele merken zijn festool rupes en mirka.
In het dhz assortiment zijn vele keuzes. Zoeken is heel leuk.
Succes
 

DannyL

Actieve deelnemer
11 jan 2017
178
2
Blijft altijd lastig.. Laatst stond ik voor dezelfde keuze. Uiteindelijk ben ik gegaan voor een DeWalt DWE6423.
280 watt motor. Uitslag van 2.5mm

Ik heb deze genomen omdat ie volgens specs lage trillingswaarde heeft van 2,5 m/s
Mijn groene Bosch is iets van 4 of 5 m/s, en na 10 minuten voel ik mijn handen tintelen.

Dat trillen heb ik nu met de dewalt geen last meer van.
Verder neemt ie zoveel sneller af, dan mijn groene Bosch.
Dus ik ben zeer blij met de aankoop
 

pietersch

Nieuw lid
10 jun 2019
6
0
Apeldoorn, NL
Ik heb ook de DeWalt DWE6423, een fijne schuurmachine. De afname is goed en stof wordt (voor deze prijsklasse) goed afgevoerd (ik gebruik wel een stofzuiger ipv de stofopvangzak, dat is sowieso aan te raden).
 

Speculaasbrok

Actieve deelnemer
19 dec 2018
71
0
Ik gebruik al jaren een Bosch GEX 125. Bevalt mij prima, ook voor het vlakken van snijplanken. Wel in combinatie met een stofzuiger.
 

't Wolt

Actieve deelnemer
2 dec 2018
245
0
Amersfoort
Mee eens. Ik heb de Mirka variant. De schakelaar is misschien wel het enige nadeel van deze machine. Wat mij betreft overigens wel een klein nadeel! Het lage profiel van de machine vind ik vooral erg fijn. Dat maakt het erg makkelijk om de druk gelijkmatig te verdelen. Maar goed, voor Barktus voldoet deze machine misschien niet helemaal aan het 'goedkoop'-criterium, tenzij de Metabo heel veel goedkoper is dan de Mirka :)
 

Charel09

Actieve deelnemer
10 sep 2014
492
3
Antwerpen
nog effe gauw dit topic kapen (650cv of sxe150) : is de 5mm of de 2.5mm beter geschikt voor de doorsnee houtbewerker?

antwoord gevonden bij Metabo (in het engels)
Metabo complements its random orbital sander range with two new highlight tools. The SXE 150-2.5 BLwith an orbit diameter of 2.5 millimetres is a specialist for the preparation of shiny and very shiny surfaces;it is the ideal tool when a very high surface quality is required. For sanding jobs that require mainly a veryhigh material removal, for example when sanding down stairs and doors, craftsmen use the SXE 150-5.0BL, with an orbital diameter of 5.0 millimetres.
 
Laatst bewerkt:

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.