Esdoorn

Nerflander

Actieve deelnemer
5 feb 2011
288
5
Steenwijk
De volgende informatie is afkomstig van: Houtinfo.nl (dd 19-01-2015)

(Amerikaans) esdoorn).jpg

Atibt:
Andere namen: 1. Europees esdoorn (Nederland), Ahorn, Bergahorn (Duitsland), érable, sycomore (Frankrijk), maple, sycamore (Groot-Brittannië). 2. Amerikaans hard esdoorn, hard maple, sugar maple, black maple. 3. Amerikaans zacht esdoorn, zacht maple, red maple, silver maple.
Botanische namen: 1. Acer platanoides L., A. pseudoplatanus L., A. spec. div.. 2. Acer saccharum MARSH., A. nigrum Michx.f. 3. Acer rubrum L., A. saccharinum L.
Familie: Aceraceae.
Groeigebied: 1. Europa, West-Azië. 2. en 3. Oostelijk Noord-Amerika en Canada.
Boombeschrijving: De afmetingen zijn sterk afhankelijk van de groeiplaats en de bodemgesteldheid. Normaal wordt de boom 20-25 m hoog (maximaal 30 m) en kan hij een diameter van 1,50 m bereiken. Gegroeid onder Europese bosomstandigheden kan een rechte en cilindervormige takvrije stam van 15 m worden verkregen met een diameter van 0,3-0,6 m. Hard maple kan een hoogte bereiken van 40 m met een 20 m lange takvrije stam.
Aanvoer: Zaaghout (Europees esdoorn) en gekantrecht hout (Amerikaans esdoorn).
Houtbeschrijving: Europees esdoorn is een fraaie blanke houtsoort met een wit- tot crèmeachtige kleur die aan het daglicht blootgesteld lichtgeel wordt. Om dit verkleuren tegen te gaan, maakt men wel gebruik van speciale vernissoorten en/ of bleekmiddelen. Tussen kernhout en spint van esdoorn bestaat geen of weinig kleurverschil. Over het algemeen vertoont het hout een gelijkmatige structuur. Door een vrij scherpe begrenzing van de groeiringen is op het kwartierse vlak meestal een fijn streepdessin en op het dosse vlak een bescheiden vlampatroon waar te nemen. Kenmerkend zijn de kleine spiegeltjes op het kwartierse vlak en de enigszins zijdeachtige glans. Bij oudere bomen kan een bruinachtige kern of donkerbruine streepvorming voorkomen. Dit geldt ook voor het Amerikaans soft maple dat ongeveer 25% zachter is dan hard maple. De kleur van hard en soft maple is sterk afhankelijk van plaats van herkomst. Ook van deze soort is het hart van oude bomen nogal eens donker verkleurd. In esdoorn kunnen mergvlekken voorkomen, veroorzaakt door insecten.
Houtsoort: loofhout
Draad: Recht, soms golvend of wat warrig. Hout met regelmatig golvende draadrichting wordt voor sommige toepassingen (bijvoorbeeld muziekinstrumenten) zeer gewaardeerd. Amerikaans esdoorn levert soms ook fraai \"gemoest\" hout (het zogenaamde bird\'s-eye maple).
Nerf: Fijn.
Volumieke massa: 1. (530-)610- 640-680(-800) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 750-900 kg/m3. 2. 720 kg/m3 bij 12% vochtgehalte. 3. 540 kg/m3 bij 12% vochtgehalte.
Werken: Middelmatig.
Drogen: Langzaam. Europees esdoorn is aan de lucht goed te drogen, maar heeft een sterke neiging tot donker verkleuren. Door het houtoppervlak snel te laten aandrogen, kan de neiging tot verkleuren worden verminderd. Bij versneld drogen moet, als verkleuring van het hout zoveel mogelijk moet worden vermeden, de temperatuur lager dan 50 °C worden gehouden. Drooglatten tekenen snel af op droog esdoorn.
Bewerkbaarheid: Esdoorn is, zowel met de hand als machinaal, gemakkelijk te bewerken. Bij het machinaal bewerken dient men rekening te houden met de voorkomende golvende draad.
Spijkeren en schroeven: Goed. Bij hard maple is voorboren noodzakelijk.
Lijmen: Goed.
Buigen: Europees esdoorn zeer goed, Amerikaans esdoorn goed.
Oppervlakafwerking: Goed.
Duurzaamheid: Schimmels 5. Anobium G. Termieten G.
Sterkteklasse:
Impregneerbaarheid: Kernhout 1. Spint 1. Amerikaans esdoorn-kernhout zou moeilijk tot zeer moeilijk impregneerbaar zijn. Het spint is goed impregneerbaar.
Bijzonderheden:
Toepassingen: Meubelen, betimmeringen, fineer en triplex, turnartikelen, binnenlagen voor tennisrackets, parketvloeren (hard-maplevloeren), sportvloeren, drukrollen voor textielfabricage, mangelrollen, beeldhouw-, draai- en snijwerk, schaakstukken en damschijven, huishoude lijke artikelen, keukenvoorwerpen (lepels, borstels enz.), lijsten, knoppen en grepen, linialen, schopstelen, schoenhakken en muziekinstrumenten (gegolfd esdoorn wordt gebruikt voor de rugzijde van violen). Het tot panelen verwerkte fineer, in het bijzonder met fraaie tekening zoals geappeld, gemoest, gebloemd en gegolfd, komt zeer goed in betimmeringen tot zijn recht. Door de schaarste aan beuken in Noord-Amerika, wordt daar esdoorn toegepast voor toepassingen waarvoor in Europa beuken wordt gebruikt.
Kwaliteitseisen:
 

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
3.514
152
Nijswiller
www.buroverhaar.nl
Geweldig draaihout, zowel Amerikaans als Europees esdoorn. Krullen als aardappelschillen en mooi glad af te werken. Als je geluk hebt, en dat komt nogal eens voor bij esdoorn, ook een prachtige tekening. Zonder tekening aan de saaie kant.

Wordt gebruikt voor houten blaasinstrumenten - voor de hogere versies (sopraan- en altblokfluit, klarinet) vooral in de renaissance, daarna vooral voor goedkopere 'middenklasse' instrumenten, zo met het beschikbaar komen van tropisch hardhout als palissander (in de barok overigens ook al buxus); lage instrumenten worden nog steeds veel van esdoorn gemaakt - denk bijvoorbeeld aan fagot en contrafagot.
 
Laatst bewerkt:

Seek

Oud hout
10 mei 2009
2.676
2
Europees esdoorn ken ik het best. Het mijne is erg zacht en is heel makkelijk te bewerken. Esdoorn is heel gevoelig voor schimmel vlekken als het gedroogd wordt. De bruine kern wordt in mijn keuken steeds bleker met de jaren, de mooie wilde golfpatronen zijn nu haast niet meer te zien.
 

jaap

Moderator
9 mrt 2008
4.439
653
Terkaple
www.woodworking.nl
Ook ik vind het prachtig hout, om mee te werken en om te zien. Mijn werkbankblad is van hard maple. Maar er zijn ook prachtige spelingen van de natuur, zoals het gemoesterde erdoor of birds-eye maple en het gestreepte en gevlekte, oftewel het tigerstripe/flame en quilten maple.

Een interessant filmpje van Bob Taylor over het verschil.


jaap
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.