Elu draaibank

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

Bram

Actieve deelnemer
29 mei 2009
280
0
Oost-Vlaanderen, België
Ik heb een Elu draaibank type DB 180 gekocht, dit toestel moet enkele tientallen jaren oud zijn. Ik zou er armbanden en kommen mee willen draaien. Voor de armbanden heb ik een klauwplaat nodig als ik mij niet vergis. Een specialist in de buurt zei mij dat het moeilijk kon worden om voor dit toestel een adapter met de juiste schroefdraad te vinden. Kan iemand mij hierbij verder helpen?
Alvast bedankt!
Bram
 

rickkoorman

Blogger
9 nov 2008
5.371
0
44
zwolle
beste bram

voor bijna alle draaibanken is wel een passend verloopstuk te vinden. wat is de maat van het schroefdraad wat er aan de bank zit?
rick
 

tuoh

Oud hout
Alvorens je op zoek kan gaan naar een adapter moet je eerst bepalen welke schroefdraad er op de machine zit.
Om het type schroefdraad te bepalen heb je niet alleen de diameter nodig, ook de spoed en de vorm van de draad is belangrijk.
Elu was een Duits bedrijf, de schroefdraad zal vermoedelijk dan ook wel metrisch zijn denk ik, maar kijk eens op onderstaande site daar ga je zeker het antwoord vinden.

http://www.vdwalle.com/knowledgebase/draad/


Mvg,

André
 

tuoh

Oud hout
Nou je hebt geluk, op de site van Technatool, de maker van de Nova chucks staat de Elu DB180 gewoon in het rijtje van draaibanken waar een insert voor beschikbaar is.

De schroefdraad op je machine is een M18 x 2,5 RH :D :D :D

Ik zou sowieso GEEN klauwplaat kopen, maar wel een chuck, veel veiliger en veelzijdiger dan een klauwplaat.


André
 

Bram

Actieve deelnemer
29 mei 2009
280
0
Oost-Vlaanderen, België
Vooreerst al uitermate bedankt voor de hulp!
Na wat googelen snap ik nog steeds niet goed het verschil tussen een chuck en een klauwplaat. Kan iemand dit verduidelijken?

Wat raden jullie mij aan om te kopen en waar?
Die adapter kan ik gewoon bij vandewalle in Evergem halen? Da's vlakbij...

Bedankt!
 

Wilco Flier

Post veel
28 apr 2008
1.332
0
Omgeving Kampen
www.wilcoflier.com
Een klauwplaat heeft, zoals je op de foto kunt zien, drie of soms 4 of meerdere "tanden" die het werkstuk vasthouden. Deze typen gereedschappen worden gebruikt in de metaalbewerking. Omdat de tanden van een klauwplaat een scherpe punt hebben, en dus een gering oppervlak, wordt de druk op de tandpunten erg groot. Voor metaal geen probleem, want dat vervormd bijna niet. Als je echter hout in een klauwplaat opspant, dan druk je de tanden helemaal in het hout, zodat je het werkstuk vervormd of beschadigd. Voor hout is een klauwplaat dus zeker niet aan te raden. http://shop.claerbout.be/images/article_me/3908.jpg

Een houtdraaichuck daarentegen heeft "tanden" die helemaal rond lopen, een circel vormen. Dat geeft een veel meer egale druk op het werkstuk, omdat deze niet op slechts drie punten wordt geklemd, maar over de hele omtrek. Dit geeft een betere klemming, en veel minder tot geen beschadiging van het werkstuk.
http://www.poolewood.co.uk/acatalog/48202.jpg

Hopelijk is het je nu wat duidelijker ;)
 
Wat nog niet vermeld is dat bij een klauwplaat je heel erg op je vingers en handen moet letten. De uitstekende delen van een klauwplaat veroorzaken ondanks voorzichtigheid nogal eens verwondingen. Ik gebruik zelf een chuck van multistar titan met alle daarbij behorende klauwtjes. Het voordeel van de multistar is dat er geen uitstekende delen aan zitten. Raak je met je hand de chuck dan voel je dat natuurlijk, maar leid niet direct tot een verwonding.
zie http://www.hegner.co.uk

M.vr.gr. Quirinus
 

tuoh

Oud hout
Bram zei:
Alleszins! Bedankt!
En welke chuck kunnen jullie mij aanraden?
Kies sowieso voor een merk dat de gepaste draadinsert mee kan leveren, de Nova chucks, de Patriotchucks van Sorby, en de Oneway chucks hebben deze maat op hun lijstje staan, dit is de beste oplossing qua precisie.


Bij gebruik van een insert pas je de schroefdraad van de chuck aan, dit in tegenstelling met een adapter, dit is een stuk metaal voorzien van twee verschillende maten schroefdraad, ééntje past op de machine de andere schroefdraad kan je kiezen in functie van de tools die er op moeten passen.

Bij deze adapters is de kans op onbalans groter, twee maal schroefdraad is ook twee maal zoveel kans op afwijkingen.

Elke draaier heeft wel zijn voorkeur voor een merk of type van een chuck, bekijk de diverse modellen eens en denk aan hetgeen je wilt gaan draaien, je kan dan een afweging maken welke voor jou toekomstige werk het beste gaat spannen.

Zelf ben ik al jaren een zeer tevreden gebruiker van Oneway opspankoppen.

André
 

Bram

Actieve deelnemer
29 mei 2009
280
0
Oost-Vlaanderen, België
Ik heb zeer weinig ervaring met houtdraaien en weet ook niet of ik er elke week tientallen uren mee ga bezig zijn. Ik heb die draaibank zeer goedkoop gekocht en wil er wat dingen zoals armbanden en kommen mee proberen te maken, maar die chucks lijken mij erg duur. Is een van bovengenoemde merken budget-vriendelijker dan andere? Waar kan ik ze in België of online het goedkoopste kopen?
Bedankt!
Bram
 

Wilco Flier

Post veel
28 apr 2008
1.332
0
Omgeving Kampen
www.wilcoflier.com
Tja, goed gereedschap is nu eenmaal duur. En een houtdraaichuck is best een ingewikkeld stuk gereedschap. Je zou kunnen kijken naar het eenvoudigste type van bovengenoemde merken. Anders kom je al gauw uit op de goedkopere Chinese spullen, zoals die door herman buitelaar verkocht worden. Met de chucks van hen heb ik geen ervaring. Verder moet je misschien eens kijken bij Axminster of Record Power in Engeland, die hebben ook vaak leuk spul voor een mooie prijs.

In België ken ik alleen Willy Vanhoutte en Cappelleman machines, de laatste heeft ook spullen van Buitelaar. Kijk maar eens op hun site.

PS: Het is vaak wel zo dat wanneer je beter wordt in het houtdraaien, dat je dan vaak gaat verlangen naar betere spullen. Meestal houd dat in dat je een betere draaibank koopt, maar de accesoires die je al had houdt. Het kan dus lonend zijn om te investeren in een goede chuck.
 

Hans Scholte

Actieve deelnemer
Er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden om zonder chuck te draaien. Een opspanplaat of schroefchuck lijkt me wel nuttig en kost maar een fractie van een chuck. Voor de M18 x 2.5 draad op de hoofdas zul je niet gemakkelijk hulpstukken vinden. Als je geen opspanplaat hebt, kan een beetje metaalbewerker er misschien een voor je maken c.q. aanpassen voor een redelijke prijs.
Misschien is dit artikel over houten opspanplaten iets voor je: http://www.davidreedsmith.com/Articles/WoodenFaceplate/WoodenFaceplates.htm

Gegevens en sommige onderdelen voor de ELU DB180 zijn op internet nog wel te vinden. Zie b.v. Exploded view: http://www.mtmc.co.uk/prodtype.asp?PT_ID=12709359&strPageHistory=cat

Wat armbanden betreft:
Deze voorbeelden kunnen volgens mij eenvoudig met een klemchuck uitgevoerd worden.
http://www.svwoodturners.org/Handouts/bracelet.pdftabid=324
en
http://www.woodturningonline.com/Turning/Turning_content/Turning_Bracelets.pdf

Succes,

Hans
 

Bram

Actieve deelnemer
29 mei 2009
280
0
Oost-Vlaanderen, België
Ik ben bij Willy Vanhoutte om een Oneway-Oneway chuck gegaan. Nu blijkt deze qua schroefdraad te kloppen, maar hij past uiteindelijk niet op mijn draaibank omdat de positionering van de schroefdraad niet goed zit.
Mijn Elu schroefplaat klemt na enkele slagen vermoedelijk tegen het deel aangeduid met de rode pijl, de Oneway chuck blokkeert na 1,25 slagen tegen het vaste deel aangeduid met de blauwe pijl.
Ik mag mijn chuck wel terugbrengen maar daarmee is het probleem niet opgelost. Heeft iemand een oplossing? Ik dacht om dat bedrijf een schroefdraad adapter te laten maken van mijn schroefdraad naar mijn schroefdraad, maar dan langer en met een einde om tegen te blokkeren? Of komt dit niet goed?

Attached files
 

tuoh

Oud hout
Is het de body van de chuck die aanloopt tegen de behuizing, of is het de insert die raakt?
Wanneer het de insert is kan je deze laten afdraaien tot ie er tussen kan, is het de body van de chuck dan zal je moeten uitkijken naar een type met een versmalling achteraan.

De klassieke Oneway is zo een model, maar best eerst eens meten of die er dan wel tussen kan.

Nog een optie is om een aangepaste insert te laten draaien die in de chuck past maar met een langere kraag zodat hij tot tegen het lager komt.

Voor een adapter zou ik pas opteren als er geen andere oplossing voor handen is.

Mvg,

André
 

Bram

Actieve deelnemer
29 mei 2009
280
0
Oost-Vlaanderen, België
Zoals je ziet op onderstaande foto klemt de insert tegen de behuizing van de draaibank, dit al na 1 en een kwart slag. Ik ga morgen eens onderzoeken tegen welk draaiend deel van de draaibank ik het geheel eerst kan laten raken.

Attached files
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.