Eiken voor buitenmeubels kan dat?

pjerdulac

Actieve deelnemer
12 jul 2010
81
0
Bonjour,

Kun je eikenhout gebruiken voor het maken van een tuinmeubels; stoelen, tafels, banken. Of gaat dit helemaal mis? En wat is de beste afwerking olie/vernis/lak??

Groeten,

Peter
 

Houthasses

Actieve deelnemer
22 okt 2010
589
0
www.youtube.com
Eikenhout wil prima hoor, het is een harde houtsoort immers, en duurzaam door het looizuur. Je kan het laten vergrijzen, of afwerken met een olie. Lak kan ook wel, maar dat vergaat toch op den duur door het UV geweld. Daarom is een olie handiger omdat je die 1x per jaar binnen 10 minuten op kan brengen. Kijks eens naar 'teak olie' (gewoon een lijnolie/Tungolie met UV bescherming).
 

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
3.313
20
Nijswiller
www.zwemfotoos.nl
dif zei:
BIOPIN olie en lak aangeschaft en aangebracht op een nieuw eiken poortje. Zowel van het gebruiksgemak, als van het resultaat ben ik tevreden.

Ik twijfel er niet aan dat de BIOPIN bootolie een goed product is. De samenstelling is echter niet heel schokkend:

Samenstelling Bindmiddel: houtolie (ofwel tungolie), lijnolie, gemodificeerd colophonium
Oplosmiddel: citrusterpeen
Hulpstof: loodvrij droogmiddel

Een klassieke (olie)vernis op basis van drogende olieën (tung en lijnolie), natuurhars, en een siccatief. Er is een aantal vergelijkbare producten op de markt, zowel op basis van natuur (pijnboom) hars, als op basis van alkydharsen, die, naar ik aanneem, vergelijkbare resultaten op moeten leveren - ook die moeten in meerdere lagen nat in nat worden opgebracht.

Voor de (essen) dolboorden van mijn kano gebruik ik Owatrol, een alkydvernis/olie product. Op mijn peddels gebruik ik overigens pure gekookte lijnolie.
 

tuoh

Oud hout
Er zijn inderdaad nog producten met min of meer dezelfde specificaties, maar in de praktijk zie je wel een wezenlijk verschil.
Zo zijn de vernissen van "Tonkinois" ook heel goed, en "Epifanes" heeft iets gelijkaardigs, maar Owatroil D1 daarentegen is lelijk ondermaats voor houtafwerking. Na enkele manden in weer en wind krijg je grijze vlekken. Je kan het spul blijven opsmeren, tot 10 lagen en meer zonder dat er verzadiging optreed. Met Owatrol D2 erop word het wat beter, maar het blijft toch achter bij de bovenstaande producten. Persoonlijk vind ik de viscositeit van het product te laag om een mooie afwerking mee te krijgen.
Owatrol D1 doet zijn werk beter op staal dan op hout is onze ondervinding. Neen, geef mij dan maar Biopin :) dat blijft erop zitten, jaren lang.


Mvg,

André
 

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
3.313
20
Nijswiller
www.zwemfotoos.nl
De belangrijkste verschillen zullen (theoretisch) idd in de viscositeit zitten - de mate van voorpolymerisatie van de hars en de olie, en mogelijk in de gebruikte olie voor het maken van de hars - zowel alkydharsen als colofoniumharsen worden gemaakt door een basishars of -polyester met olie (en eventueel een alcohol zoals pentaerythritol) te koken; je krijgt dan een korte tot middellange polyesterhars met oliezijketens die samen met de overige olie in het product na aanbrengen gaan uitharden. Vergelijkbaar met wat er in gekookte lijnolie gebeurt, maar door de aanwezigheid van vernis/hars, krijg je een meer vertakt, harder, en duurzamere polymeer dan met lijnolie alleen.

Voor het maken van de polyester- of colofoniumhars worden vaak andere drogende of semi-drogende oliën dan lijnolie of tungolie gebruikt, zoals sojaolie - een semidrogende olie die onder invloed van de harsen toch voldoende kan drogen om een acceptabele vernis te maken.

Ik zal eens kijken of ik ergens Biopin bootolie kan vinden, en het vergelijken met mijn Owatrol. Ik laat me graag verrassen...

;-)
 

jaap

Moderator
9 mrt 2008
4.341
397
Terkaple
www.woodworking.nl
Moet het beslist eiken zijn? Eiken wil nog wel aardig werken. Een goedkopere en waarschijnlijk betere oplossing is b.v. lariks, zeker de variant uit de meer noordelijke gebieden die prachtig fijnnervig kan zijn en dat onbehandeld mooi vergrijst en uitstekend geschikt is voor buitenwerk. Of wat luxer, red ceder??

@henkverhaar: dank je voor technische onderbouwing, echt jouw specialisme geloof ik!

jaap
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.