Eiken tafel 200x200 kromtrekken

HenkUUN

Nieuw lid
28 okt 2020
3
0
Bijna drie jaar geleden hebben wij een tafel laten maken van 200 x 200 cm; frans eiken, 52 mm dik, opgedikt tot 60 mm.

In de loop der jaren is de tafel aan één deel krom gaan trekken: waar het middendeel 78,5 cm boven de vloer uitkomt, is dat aan de linkerzijde resp. 82 en 83 cm; een verschil van 3,5 tot 4,5 cm (!). Volgens de leverancier van de tafel zou de volgende oplossing soelaas bieden: "met stalen strips infrezen en misschien bovenin bij de poot wat verstek delen te plaatsten om het zo recht te trekken, ook het blad in de droogkamer leggen kan helpen".

Kan iemand op het forum ons adviseren? Alvast dank voor een reactie!
 

Bijlagen

  • 20004.pdf
    457,9 KB · Weergaven: 326

Superkees

Post veel
17 aug 2017
1.235
138
Met in de droogkamer leggen, wordt het probleem hooguit erger. Drie jaar geleden, daar kun je de leverancier ook niet meer voor verantwoordelijk houden. De beste oplossing is de planken los zagen van elkaar en opnieuw bevestigen tot een blad.
 

jelmer

Post veel
10 jan 2009
1.497
151
Fryslân
Mijn eerste vraag is, waarom trekt de tafel krom? Is het meteen begonnen 3 jaar geleden, of pas het afgelopen jaar?
Waarmee is de tafel behandeld? Heb je dit zelf gedaan. En heb je dan ook de onderkant hetzelfde behandeld als de bovenkant? Als je dit niet hebt gedaan, ligt je probleem hoogstwaarschijnlijk (mede) daar.
 

Vurenhout

Actieve deelnemer
12 aug 2012
610
19
Twello
Ik ben geen kenner maar dat opdikken had met een dikkere (lees gelijke dikte) balk waarschijnlijk beter uitgepakt. Is natuurlijk achteraf gemakkelijk zeggen. De voorstellen zijn mijns inziens lucky shots en geen garantie dat het beter wordt, maar wel een kans om de tafel te beschadigen (scheuren). Kortom ik sluit me aan bij het advies om de boel te verzagen en opnieuw (= beter) te verlijmen, of zo te laten.
 

ZotVanHout

Post veel
8 jan 2016
1.580
302
Klein-Brabant, Vlaanderen
tafel laten maken van 200 x 200 cm
knoert van een tafel !
hoe is de onderbouw ?
normaal moeten daar metalen profielen met slobgaten onder zitten
de breedte van de planken + het wisselen van de cirkels van de jaarringen speelt ook mee
op de foto zijn de jaarringen niet te zien
links + rechts de hoogte van de zijkanten tov de vloer meten is een manier om de kromheid te bepalen
de beste manier is om bovenop de tafel een rechte lat te leggen en in het midden daarvan de holte te meten
een blad van 200 x 200 beweegt, en moet dat blijvend kunnen
beste oplossing is inderdaad deels of volledig herzagen + herlijmen + opnieuw kleuren
vermits de tafel reeds een kleurbehandeling gekregen heeft, zullen smallere stroken optisch niet storen
zelfs stroken toevoegen moet lukken
ik merk dat HenkUUN vandaag om 15:18 lid geworden is
hoe goed hij uitgerust is, weet ik niet
in welke regio hij woont, is onbekend
misschien is er een collega in de omgeving die hem kan helpen

frans eiken, 52 mm dik, opgedikt tot 60 mm.

die 52 mm trek ik in twijfel
op de foto zie ik een totale dikte van max 55 mm
daarin een opdikking van max 18 mm
ik veronderstel dat die 52 mm de brutodikte van het hout vóór verwerking is
52 mm = 2 duim

1603914858051.png
 

L.N.

Post veel
11 jul 2014
1.473
150
Niets aan doen en terug naar de maker met de tafel. Een tafel hoort niet krom te trekken binnen 3 jaar. Dat is in dit geval een design fout (te brede planken) of een technische fout (planken die te nat/droog waren) die de oorzaak is.

Er zijn natuurlijk wel redenen mogelijk die maken dat de fout niet bij de maker ligt. Bijvoorbeeld als je vraagt voor een tuintafel en deze zo mooi vindt dat je hem in de woonkamer zet. Je moet hout gebruiken met een vochtgehalte dat overeenkomt met de omgeving waar het komt te staan en dan maakt een tuin of woonkamer uit. Een andere reden is dat de afwerking (olie, wax, lak) door de koper zou worden gedaan en dit niet (juist) gebeurd. Of als de koper tegen het advies van de maker deze brede planken wilde.

Hoe staan de jaarringen van de planken? Normaal moeten die om en om staan. De jaarringen vormen per plank aan de kopse kant een halve cirkel. De ene plank moet omhoog staan (je ziet een bolle vorm) en dan de volgende omlaag (holle vorm). Op de foto’s zie ik alleen holle vormen. Nu kan dat toeval zijn, maar ook de oorzaak van het probleem. Als het alleen holle vormen zijn, dan is dat de oorzaak (samen met gebruikt hout met het verkeerde vochtgehalte). Dan is het dus zeker de fout van de maker.
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: jaap

Rutger Broekman

Actieve deelnemer
19 apr 2013
71
10
Laat ik je maar meteen teleurstellen: die tafel is in elkaar geprutst. zo maak je geen tafel. PUNT. Je bent gewoon getild. En alle voorstellen met metalen frame’s slaan ook nergens op.
Kun je er nog wat van maken? De kromme stukken krijg je niet meer recht. Ik zou het volgende voorstellen:
Tafel in stukken langszagen van maximaal 70 mm breed. Kijk even hoe het het beste uitkomt met de breedte van de planken die je hebt.
Zaag het ‘opdikstuk’ er af—> kan in de houtkachel
Laat het hout een dagje (liefst meer) rusten.
Zaag heel kromme stukken eraf.
Op een vlakbank de stukken vlakken
Als op gelijke dikte op de van dikte bank.
Dag je laten rusten. Erg kromme stukken weggooien
Aan elkaar lijmen met serganten wisselend onder en boven. Kijk aan de kopse kant er zorg dat de jaarringen wisselend de andere kant op gaan.
Het blad wat je nu hebt blijft ‘eeuwig’ recht.
Succes met deze leuke klus.
 
  • Leuk
Waarderingen: jaap

Wim1965

Actieve deelnemer
23 apr 2017
180
2
Vorig jaar was ik in een restaurant waar de tafels ook deze kromming hadden, daar kreeg ik de soep in een kom die van boven een hoogteverschil had en door deze op de juiste manier neer te zetten was toen de bovenzijde precies waterpas, of euh soeppas.
 

Kor

Post veel
10 jun 2012
919
318
... ik vermoed dat HenkUUN geen meubelmaker is....
Eerlijk gezegd vraag ik me af of de meubelmaker wel meubelmaker is.
Zo te zien is het blad gekrompen, waarschijnlijk is het hout nagedroogd in de huiskamer. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn als het hout vrij kan werken. Daar lijkt het hier te zijn misgegaan. De planken onder de tafeluiteinden staan dwars op de nerfrichting van het blad en belemmeren het in gelijke mate krimpen van onder- en bovenzijde van het blad. Dus gaat de boel krom staan.

Oplossing achteraf (behalve terecht reclameren bij de maker): opdikking verwijderen, blad doodzagen en rechttrekken. Daarna profielen infrezen en dan indien gewenst de opdikking terugplaatsen, zodanig dat het blad niet in krimp en uitzetting wordt belemmerd.

Oplossing vooraf (al is het daar nu rijkelijk laat voor): in plaats van onderliggende opdikking, zogenaamde breadboard ends toepassen. Google dat maar even. Dan heb je mooi afgewerkte einden en blijft het blad vlak. Geef dat maar als tip aan de meubelmaker ;)
 

Athanor

Moderator
6 dec 2015
1.947
192
Leeuwarden
De kern van het probleem is dat de tafel is opgeklampt met de onderliggende plank, die vanwege de lengterichting nagenoeg niet zal “werken”. Terwijl de bovenliggende planken van het blad zeker zullen werken, in dit geval zijn ze gekrompen. Omdat de klamp ze vasthoudt trekt het blad schotelvormig krom. Dus eerst die klampen verwijderen en daarna evt. andere maatregelen nemen.

Fons
 

rommelaar

Actieve deelnemer
15 okt 2020
62
18
Leiden, Nederland
2 x 2 m, 5cm eiken, die zal wat wegen!

Als Henk de opdikkingsplanken netjes verwijderd, kan hij het blad (onderkant, bovenkant) dan zo behandelen dat het probleem langzaam verminderd?

Blad aan stukken zagen en opnieuw verlijmen, vlakken, daar heb je spullen voor nodig. Als hij die heeft, had hij blad wel zelf gemaakt..
 
Laatst bewerkt:

gpf

Actieve deelnemer
11 aug 2010
319
8
Zutphen
Buiten de reeds genoemde redenen en oplossingen kan er nog een andere reden zijn dat de afwerking onder en boven verschillend is; daardoor kan het vochtgehalte aan onder- en bovenkant verschillen wat kromtrekken tot gevolg kan hebben.
 
  • Leuk
Waarderingen: Kor

The Boktor

Post veel
2 mrt 2016
961
65

@ HenkUUN


Wil je mss de fotos zichtbaar op het forum plaatsen ipv dat ik het moet downloaden op mijn computer?
Of mss dat iemand anders dat kan en wil doen?

Alvast bedankt!
 

Danny1984

Actieve deelnemer
16 mei 2017
693
37
Leeuwarden
Dom idee misschien, maar is het niet raadzamer om een compleet nieuw blad te maken tegenover alles recht proberen te krijgen?

Heb je alles netjes, en word het beter aangepakt, het lijkt mij dat de maker een inschattingsfout heeft gemaakt.
Succes nog.

Gr Danny
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.