Effect van kou op kromtrekken eiken

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

pjerdulac

Actieve deelnemer
12 jul 2010
81
0
Bonjour mes ami,

Ik heb in mijn onverwarmde werkplaats (is nogal groot kost teveel om te verwarmen) een aantal eiken panelen staan 4 cm dik. Vorige week eentje uitgekozen om te verwerken tot tafelblad omdat hij zo lekker recht was. Was, dus nu niet meer. Hij is enigszins kromgetrokken. Komt dit nu door een wisseling van de luchtvochtigheid of speelt kou ook een rol bij het kromtrekken. We hebben het paneel nu in een container gezet waar een kacheltje zachtjes aanstaat. Zal dit effect hebben?
 

markvanzee

Actieve deelnemer
4 okt 2011
469
0
langerak
het heeft wel degelijk effect. in een centraal verwarmde ruimte is hout nodig dat teruggedroogt is naar 8 %.
buiten of in een onverwarmde werkplaats kan het vochtpercentage wel 15 % zijn. dit geeft dus wel degelijk problemen als je dit hout in je werkplaats bewerkt en dan binnen zet.
 

tuoh

Oud hout
Kromtrekken is altijd een gevolg van wisselende luchtvochtigheid, onrechtstreeks kan de kou wel een verschil maken, omdat vrieskoude lucht over het algemeen droger is.

Als dat paneel recht was in een onverwarmde ruimte, dan is het plaatsen in een verwarmde ruimte geen goed idee. De plank gaat nu nog meer werken.
Maar, omdat het uiteindelijke werkstuk in een droge en warme omgeving komt te staan moet de rv. waarde toch omlaag, je zal eventuele vervormingen dus voor lief moeten nemen.

Laat het hout dus enige weken klimatiseren alvorens er mee aan de slag te gaan.


Mvg,

André
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.