Het moest ervan komen nu ik mijn oude zelfbouw draaibank van tractor onderdelen (David Brown) heb vervangen door een Killinger 1500. Nadat ik die machines in Bad Fallingbostel heb zien draaien (martin Adomat en Nick Agar) was ik verkocht !
Wat een verschil, vooral de rustige loop, de stabiliteit van de bank en het elektronisch kunnen regelen van de toeren bevallen me. Ik had niet gedacht dat ik het toerental zo vaak zou stellen tijdens een werkstuk.
In mijn tuin lagen een paar blokken al een paar jaar op het gras: een esdoorn stammetje dat ik als hakblok gebruikte voor aanmaakhoutjes voor de vuurkorf en een stuk goudenregenstam in de lengte gespleten (voor in de open haard dacht ik toen ik nog niet wist dat ik zou gaan houtdraaien .... )
Het esdoorn hakblok heb ik wat korter gemaakt op de lintzaag en toen kops tussen de centers geplaatst. Ik had veel moeite met het bewerken van het kopshout als beginner.
Het voordeel was dat ik nu veel meer ervaring heb in het slijpen van mijn beitels. De HBM guts met de vingernagelvorm heb ik wel 4x geslepen of zo. Uiteindelijk heb ik het meeste uitholwerk met een halfronde schraper. Eerst met een forstnerboor een gat in de schaal geboord en van daaruit met de schraper een boog naar de randen toe gewerkt. De schraper heb ik eerst een scherpere snijhoek heb gegeven, zodat hij mooie spanen afgaf.
Het hout bleek natuurlijk behoorlijk aangetast, zowel door beestjes als door inwerking van water, maar dat vindt ik juist zo mooi. Ik heb zoveel mogelijk het hout zoals het zich aan mij toonde gelaten. Uiteindelijk is het nu een fruitschaal op het aanrecht. Hij staat netjes in 2 lagen chestnut food-safe oil.
NB. inmiddels heb ik heel wat filmpjes gekeken betreffende kopshout draaien en ben verder aan het oefenen, aangezien ik de houtstructuur er mooi vindt als je het kops draait. Graag jullie reactie/adviezen over hoe kopshout te draaien als beginner.
Hieronder wat foto's van het proces van hakblok tot schaal:








Wat een verschil, vooral de rustige loop, de stabiliteit van de bank en het elektronisch kunnen regelen van de toeren bevallen me. Ik had niet gedacht dat ik het toerental zo vaak zou stellen tijdens een werkstuk.
In mijn tuin lagen een paar blokken al een paar jaar op het gras: een esdoorn stammetje dat ik als hakblok gebruikte voor aanmaakhoutjes voor de vuurkorf en een stuk goudenregenstam in de lengte gespleten (voor in de open haard dacht ik toen ik nog niet wist dat ik zou gaan houtdraaien .... )
Het esdoorn hakblok heb ik wat korter gemaakt op de lintzaag en toen kops tussen de centers geplaatst. Ik had veel moeite met het bewerken van het kopshout als beginner.
Het voordeel was dat ik nu veel meer ervaring heb in het slijpen van mijn beitels. De HBM guts met de vingernagelvorm heb ik wel 4x geslepen of zo. Uiteindelijk heb ik het meeste uitholwerk met een halfronde schraper. Eerst met een forstnerboor een gat in de schaal geboord en van daaruit met de schraper een boog naar de randen toe gewerkt. De schraper heb ik eerst een scherpere snijhoek heb gegeven, zodat hij mooie spanen afgaf.
Het hout bleek natuurlijk behoorlijk aangetast, zowel door beestjes als door inwerking van water, maar dat vindt ik juist zo mooi. Ik heb zoveel mogelijk het hout zoals het zich aan mij toonde gelaten. Uiteindelijk is het nu een fruitschaal op het aanrecht. Hij staat netjes in 2 lagen chestnut food-safe oil.
NB. inmiddels heb ik heel wat filmpjes gekeken betreffende kopshout draaien en ben verder aan het oefenen, aangezien ik de houtstructuur er mooi vindt als je het kops draait. Graag jullie reactie/adviezen over hoe kopshout te draaien als beginner.
Hieronder wat foto's van het proces van hakblok tot schaal:









Laatst bewerkt: