Een massief essen boekenkast van A tot Z

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

jaap

Moderator
9 mrt 2008
4.081
30
Terkaple
www.woodworking.nl
Een hele gave kast!! Gefeliciteerd met het resultaat, en ook een mooie houtsoort! Ik zag op 1 van de foto's dat je het gezaagde en geschaafde hout zo op elkaar legt, zonder latten er tussen. Ben je niet bang dat het dan krom gaat trekken? Hoe groot is de kast en weet je ook nog hoeveel uur je kwijt was aan het maken?
 

Bijlagen

kiesvoorhout

Actieve deelnemer
6 mrt 2008
544
1
Rottum Frl.
www.kiesvoorhout.nl
@Jaap,

De stapel hout die je bedoeld, zijn alle legborden.
Ze waren zo mooi gelijmd (in de pers), gevlakt(met de Scheppach) en geschuurd (met de Makita bandschuur), dat ik ze eerst even op de foto heb gezet.
Na al deze bewerkingen durf ik ze gerust op elkaar te leggen, zonder dat er iets kromtrekt.
Onbewerkt hout daarentegen wordt ''opgelat'', om rondom te kunnen drogen.
In het begin heb ik wel eens te nat hout gebruikt, maar daar leer je van!
Het hout, dat ik tegenwoordig gebruik is droog genoeg om te bewerken. Ik meet een vochtigheid van maximaal 8% op het meubelhout wat ik nu gebruik.
Voor de rest is het zaak rekening te houden met het werken van het mooie materiaal, door juiste constructies te bedenken en te gebruiken.

En op de vraag hoeveel uren erin zaten om de kast te bouwen;
heb ik eerlijk gezegd niet bijgehouden, het was veel te mooi om te doen en om van te leren.
Nu ik in opdracht werk weet ik dat veel beter, maar af en toe kan ik het niet laten toch even langer van het hout te genieten dan ik uiteindelijk nodig zou zijn.

Groet, Kor
 

schaver

Actieve deelnemer
4 jan 2008
57
2
Ik heb ook wel eens naar essenhout gekeken om er wat van te maken. Verkleurt het ook erg als het meubel een tijdje in huis staat, of blijft het zo mooi wit? Is het een beetje gemakkelijke te verwerken. Ik las dat het nogal taai is en daarom ook gebruikt wordt voor gymnastiektoestellen.
 

kiesvoorhout

Actieve deelnemer
6 mrt 2008
544
1
Rottum Frl.
www.kiesvoorhout.nl
Essenhout wordt alleen maar mooier naarmate het ouder wordt, tenminste dat vind ik.
Het wordt steeds warmer van kleur, maar dit gaat erg langzaam. Laatst zag ik een kast, die ik 2 jaar geleden maakte en die was in mijn beleving maar een fractie donkerder geworden. Deze heb ik destijds afgelakt met watergedragen parketlak (Hermadix).
Nu werk ik met Osmo hardwax olie en een kast van 1 jaar oud is ook nog niet verkleurd.
Essen is taai en daarom worden er oa gereedschapstelen van gemaakt en zelfs kun je er een boog van bouwen. Maar desondanks is het prima machinaal en met de hand te bewerken.
Als je niet tegen de draad in schaaft tenminste ;)

Groet, Kor
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.