doodzagen tafelblad

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

berke

Actieve deelnemer
31 mrt 2010
52
0
Hallo, hab zopas een tafelblad verlijmd uit een zes-tal planken (met een verlijmfrees ingefreesd),nu zei er iemand op school dat ik deze in de onderzijde eventueel nog zou kunnen inzagen om de kans op kromtrekken te verminderen, wordt ook wel "doodzagen" genoemd. Heeft hier iemand ervaring mee. Eventuele pro's en contra's, graag reactie van jullie!

Mvrgr, Kris
 

tuoh

Oud hout
Het doodzagen van hout werd regelmatig gedaan bij brede deurplinten en sokkels, ook brede planken voor houten vloeren worden weleens doodgezaagd, maar bij mijn weten word voor tafelbladen deze techniek niet gebruikt.

Met doodzagen bedoeld men het langs onder of (achter) inzagen van het hout, het hout word tot 2/3 van de dikte in de lengte ingezaagd, het word enkel gedaan bij brede planken.
Wanneer men een breed massief tafelblad zou doodzagen zijn de zaagsneden op de kopse kant zichtbaar :mrgreen: geen goed idee.

Om te vermijden dat een breed tafelblad gaat vervormen zijn er andere methodes, de delen niet te breed nemen, de delen om en om verlijmen, het juiste vochtgehalte, etc... om er een paar te noemen.

André
 

goud-van-hout

Nieuw lid
14 okt 2009
18
0
Hallo Kris,

Doodzagen van tafelbladen doen wij eigenlijk alleen als ''reparatiemiddel'' en niet op voorhand.

Het kan voorkomen dat een tafelblad begint te werken,door het ''doodzagen''
cq frezen van enkele planken wil het wel eens lukken om het blad weer glad te krijgen doordat de spanning die op het hout staat dan een uitweg heeft
Uiteraard moet de zaag/freessnede binnen het regelwerk aan de onderzijde van de tafel blijven zodat deze vanaf de zijkant niet zichtbaar is.

Bij grenen en vuren heb je echter wel eens te maken met reactiehout in een verlijmd blad en dan helpt ook vaak het ''doodzagen'' niet meer

groet,
albert
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.