Deuvels lamello's of tenso verbindingen?

Nicksaquaria

Actieve deelnemer
17 apr 2019
29
0
Hallo,

Zoals sommigen al weet bouw ik aquaria en meubels op maat. Deze meubels zijn vaak van gemelamineerd spaanplaat. Ik wil deze meubels graag sneller kunnen maken en sta daarom tegen het volgende dilemma:

Welke verbinding is het beste? Lamello's en lijmklemmen, lamello zeta met tenso verbindingen of de mafell deuvelboormachine?

Lamello's en lijmklemmen heeft niet mijn voorkeur omdat klemmen vooral tijd kost en het lastig is om alles recht te krijgen.
Lamello zeta met tenso verbindingen heeft ook niet de voorkeur omdat die verbindingen vrij duur zijn.
Deuvels hebben de voorkeur maart ik weet niet of ik deze zonder lijmklemmen kan gebruiken, in principe klemt de deuvel zichzelf in het boorgat en zal de lijm hem daar stevig in bevestigen maar is dat sterk genoeg?

Graag hoor ik van jullie.
 

HuubHangop

Actieve deelnemer
31 okt 2016
52
5
Maastricht
Ik zou vooral ook de factor tijd meenemen in het totaalplaatje. Tijd is immers ook geld als het niet voor de hobby is. Ik zou niet weten hoe een deuvel zichzelf klemt, hooguit op wrijving in het boorgat, door een lichte overmaat of door opzwellen na lijmopname. Volgens mij zul je dan altijd op klemmen/spannen uitkomen als een echt dichte verbinding gevraagd is. Ben zelf niet zo'n fan van plakband, wordt bij mij al snel een rommel ;)
Er zijn ook sluitende (daarmee bedoel ik dat je de delen ermee naar elkaar kan toetrekken) verbinders voor in deuvelgaten van bijvoorbeeld Hafele (Ixconnect) en Scheulenburg (filmpjes hier en hier, PV serie), dan kun je met minimale investering in machinerie aan de slag. Heb er zelf geen ervaring mee.
De Tenso's hebben ook zo hun grenzen qua klemkracht, zie bijv hier voor een review, wel in het Duits. Als het echt 100% dicht moet zitten zonder klemmen kom je bij Lamello al snel op de Clamex uit, en dan ben je nog wat duurder uit qua onderdelen.
Ik heb zelf een Domino 500, en de Festool verbinders werken best aardig. Het is wel kostbaar, arbeidsintensief en goed nadenken. En de aandraaigaten die open blijven zijn vrij groot (met hele lelijke dopjes..), dit itt de Clamex, die gaatjes zijn een stuk kleiner.
Mocht je de meubels in de werkplaats maken en vervolgens bij de klant monteren, dan is het hele grote voordeel van de Lamello Clamex dat je daarmee het hele meubel compleet kan assembleren in je werkplaats (daarmee bedoel ik dat alle onderdelen erin zitten), evt ter controle kunt opzetten en weer kunt afbreken, en je alle platen compleet plat op elkaar kunt verpakken en transporteren (geen uitstekende pinnetjes die kunnen afbreken, kwijtraken en krassen etc) en vervolgens bij de klant het hele meubel in elkaar kun zetten met 1 inbussleutel (voor de corpussen dan :p) Daarmee maak je iig al heel wat indruk..de zeta is wel een flinke investering vind ik, je moet dan wel een goed volume draaien om je terugverdientijd binnen de perken te houden.
Ik zou je uurtarief nemen, je gemiddelde lijmtijd inschatten, plus nog een investering in klemmen als je die nog niet hebt. Dan weet je wat je kosten per kast ongeveer zullen zijn. Dit zet je af tegen de tijd die je bespaart, de afschrijving van je Zeta en de hogere kosten per kast qua verbinders. Succes met de keuze!
 

tuoh

Oud hout
Zonder twijfel gaan voor deuvels, kosten niks, geven een sterk eindresultaat, en met machines zoals de Mafell relatief snel te boren.
Corpussen verbonden met deuvels lijm je best met gebruikmaking van een stel spanbanden. Eerste volume lijmen en "klemmen" dan tweede volume voorbereiden (lijmen en in elkaar zetten) Tegen dan mag het eerste corpus al ontspannen worden en kan je nummer 2 samenklemmen. En zo verder bij eventueel volgende volumes.

Je lijmt en klemt een hele keuken aan corpussen samen met één stel spanbanden en wat hoekprofielen. Makkelijker gaat het niet worden:p

Heb op deze manier jaren kasten gemaakt en geplaatst. Je hebt geen speciaal boor- of freesbeslag nodig, enkel een stel spanbanden, een lijmfles en een rubberen hamer.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.