Cursus schaven maken

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

Caspar Labarre

Actieve deelnemer
4 okt 2008
677
0
Ik ben van plan om cursus te gaan geven in het maken van mijn speciale schaven. Een techniek die door mijn vader aan mij is doorgegeven en die eindeloos veel mogenlijkheden bied om snel en efficient te kunnen maken wat je nodig hebt.
Ik zal vertellen over de belangerijke aspecten van de schaaf, zodat of je nou een japanse schaaf, een oud poets kistje of een ijzere schaaf wil gebruiken, de beste resultaten kan krijgen.
Ik kan ook uitleggen hoe je makkelijk van oud staal gereedschap kan maken zoals raspjes en mesjes om het maken van gereedschap te vergemakkelijken.

Zou graag weten of er op dit forum eventuele geinteresseerden zijn, je kan contact met mij opnemen via mijn website: http://www.casparlabarre.com of via dit forum.

Een deckbeitel werkt pas als er deze krullen uit komen!


 

ArtHarg

Post veel
9 jan 2009
1.810
0
Den Haag
www.artharg.nl
Hoi Caspar,

Dat lijkt me zeker interessant. Het hangt er natuurlijk wel een klein beetje vanaf wat je aan cursusgeld vraagt en wanneer je de cursus gaat geven. Ik neem aan dat je daar tzt meer over post?

Arthur
 

Caspar Labarre

Actieve deelnemer
4 okt 2008
677
0
Ja dat klopt, Het idee speeld bij mij al een tijd. Ik wil graag delen wat ik leer en de kosten zullen je keuze niet in de weg liggen denk ik. Moet daar nog over nadenken, heeft uiteraard ook te maken met hoeveel mensen er interesse hebben.
Mijn idee is een paar inleidende cursussen te geven, zoveel als er nodig zijn, waarin in alles wat ik weet vertel en alle stappen en belangen wil bespreken. Na de eerste paar lessen kunnen we werken aan de schaven van de cursisten. Dit alles hangt uiteraard weer af van de hoeveelheid geintereseerden.
Ik heb al mijn techniek zelf geleerd, maar tips van mijn vader hebben het proces in juiste banen geleid. (Hij woond in New York)
De grap is dat na de eerste paar pogingen om gereedschap te maken alles makkelijker word. UIteraard maak ik het mezelf moeilijk door steeds kritischer tegenover het gereedschap te gaan staan. Het is een voortdurende groei die ik iedereen toewens. Het maakt niet alleen het werken met handgereedschap een plezier maar het kan makkelijk machines vervangen zonder er tijd op te verliezen. Ik werk zelf met een vlakvandikte, lintzaag en langgatboor. Alle handelingen zoals sponningen, afkorten, verstekken, verbindingen etc doe ik met de hand. Door steeds gespecialiseerder gereedschap te maken, worden het steeds efficienter om handgereedschap te gebruiken, dat in veel gevallen zelfs precieser word dan met een machine met gebruik van de juiste mallen.
Genoeg hierover, stuur me een mailtje met je gegevens, dan kan ik je op de hoogte houden van het plan.

groet,
 

ArtHarg

Post veel
9 jan 2009
1.810
0
Den Haag
www.artharg.nl
Caspar Labarre zei:
Door steeds gespecialiseerder gereedschap te maken, worden het steeds efficienter om handgereedschap te gebruiken, dat in veel gevallen zelfs precieser word dan met een machine met gebruik van de juiste mallen.
Ik gebruik zelfs helemaal geen machines, behalve een boormachine. En dat is alleen omdat ik nog geen booromslag heb :)

Ik ben pas drie maanden wat intensiever met houtbewerken bezig, dus van precisie is nog niet echt sprake. Ik ben al blij als ik een lijn redelijk haaks gezaagd krijg. Maar ik merk wel dat het elke keer makkelijker gaat, dat ik de trucjes doorkrijg, dat ik het gevoel voor het gereedschap en het hout begin te krijgen en dat ik meer controle krijg over wat ik aan het doen ben. Veel lezen zodat ik herken wat er gebeurt ("Oh, dát is dus golvende draad" als je voor de eerste keer het halve oppervlak van een stuk eiken lostrekt met je schaaf bijvoorbeeld) en weet hoe het in principe zou moeten lukken (zwaluwstaartjes! en de trots als je ze voor de eerste keer zo maakt dat ze niet uit elkaar vallen als je de plank omkeert...)

En goed gereedschap helpt een stuk. Nog leuker is het natuurlijk om het zelf te maken, vandaar mijn interesse in je cursus. Ploegschaafjes, profielschaafjes, dat soort werk.

Ik heb m'n gegevens gemaild, ben benieuwd!

Arthur
 

Geert

Actieve deelnemer
5 okt 2008
285
0
Lembeke
We zien wel, laat maar horen indien er iets doorgaat.

Terzijde: uit je post begreep ik dat je geen tafelzaag gebruikt? Of ben je die gewoon vergeten vermelden. Ik merk dit op omdat ik er sterk over na denk om 1st in een lintzaag te investeren en pas dan eventueel in een tafelzaag. Ik zou toch enkel met massief hout willen werken dus met wat geleiding zou dit moeten lukken denk ik.

Mvg,

Geert
 

Caspar Labarre

Actieve deelnemer
4 okt 2008
677
0
Hey Geert!

Ik Werk niet met een cirkelzaag daar heb je gelijk in. Ben niet dol op de machine en het kan net zo makkelijk anders. Ik zeg niet dat een cirkelzaag overbodig is, er is ook op deze machine alles mogenlijk maar mijn persoonlijke keuze valt op een lintzaag.

Gebruik hem voor schulpen, cabrioleren, kopieren van bochten, afkorten, pennen zagen, fineer zagen etc...

Er is wel een ding dat je goed moet onthouden en waarom bij de meeste mensen de keuze voor een cirkelzaag voor de hand ligt. Een lintzaag is een handzaag, als hij niet scherp is en als hij teveel zetting heeft zaagt hij slecht. Ook de geleiders moeten bijna tegen het blad aan zitten en de achterkant van het lint dient afgerond te worden met een steen om deze te behoeden.

Ik heb een slijper gevonden die mijn linten maakt met min zetting +/- 2 tiende per tant voor 6 mm lint en hij slijpt ze in een vijl machine, waardoor er minder hitte ontstaat en het lint langer scherp blijft. In belgie moet wel een oude slijper te vinden zijn die zo'n machine heeft.

Machine handelaren hebben de geest van de meubelmaker besmet door te zeggen wat ze nodig hebben om meubels te kunnen maken. Deze meubelmakers rennen voor elke scheet naar de handel om een nieuwe machine aan te schaffen. De handelaren hebben het liefst wegwerp messen, net zoals de toffel zaagjes die je niet meer ongehard kan kopen. men wil dat je blijft kopen...ik heb hier lak aan.

Ook het gerucht dat je een handschaaf van 300 euro nodig hebt om echt goed resultaat te behalen vind ik jammerlijk... maar goed, deze schaven zijn te gebruiken uit de doos zullen we maar zeggen.. als je het geld er voor over hebt kun je hier zeker makkelijker een goed resultaat mee behalen...Ik weet zeker dat een perfect gemaakte anant schaaf een resultaat bereikt dat met het blote oog niet te onderscheiden van dat van een lee nielsen... maar goed de lee nielsen is 2 keer zo zwaar... dus hij zal makkelijker goed resultaat bereiken dan een anant...

de grap is dat je techniek het belangerijkste is...

veel informatie is te vinden in een boek van Mark Duginsky, het is een amerikaan dus neem niet alles te serieus, wel weet hij erg veel over de machine!

Gewone driehoeksvertanding heb ik het liefst. Deze kun je zelf opfrissen door met een slijpsteen langs de voorkant ( tanden ) van het lint te aaien en dan de facetten weg te vijlen. Ook de zetting is met een zettang terug te zetten, ga niet hammeren want dan maak het het lint bobbelig en kun je hem vergeten.
 

Caspar Labarre

Actieve deelnemer
4 okt 2008
677
0
Dingen om te onthouden...

schulpen op een lintzaag vizier of met lijn, nooit langs een geleider ( moet je met een cirkelzaag trouwens ook niet doen)

fineer langs geleider, pennen langs geleider, precies demensioneren langs geleider etc

Bochten maken langs eenpuntsgeleider of op oog ( eerste moet op het oog )

kopieren langs eenpuntgeleder incl mal natuurlijk

je kunt zaagdozen maken om verstekken voor te bereiden ( altijd met schaaf en mal afmaken is het beste) ( cirkelzaag is bijna nooit echt precies, zeker niet als de zaag kanteld Een tiende word 2 tiende doordat de graden aan de andere kant gemeten worden en 2 tiende keer 4 is een kier van...bijna een mm dus
Een handschaaf mal kan je alles net zo makkelijk en in veel gevallen beter ( vooral kleine delen) en leuker maken zonder lawaai. Kijk mijn website onder incidenteel dagboek voor voorbeelden van de mallen!
 

Geert

Actieve deelnemer
5 okt 2008
285
0
Lembeke
Caspar bedankt.

Hoewel ik nog niet zo ver sta als jij,ben ik wel van dezelfde overtuiging.
Je ziet de bomen door het bos niet meer,woodrat hier,domino daar, ik wil het graag anders, efficiënter en stiller.
Ik ga alvast voor de lintzaag als belangrijkste zaag,

Mvg,

Geert

PS: Wat is in godsnaam cabrioleren? :roll:
 

Don_Paul

Actieve deelnemer
3 apr 2008
192
0
Waddinxveen
Caspar, ik heb me ook aangemeld. Ik knap nu af en toe eens wat oud gereedschap op, is goedkoop en nog leuk ook (en geeft voldoening) maar een degelijke cursus sla ik zeker niet over.
 

Caspar Labarre

Actieve deelnemer
4 okt 2008
677
0
mail me je gegevens dan zet ik je op de lijst, als dat zo door gaat zal ik binnekort wat concrete plannen gaan maken en de eerste meeting organiseren.
 

joso

Actieve deelnemer
31 jan 2009
25
0
Hoi Caspar,

je hebt mijn belangstelling en zal mijn gegevens naar je sturen.

Ik zou je nog iets ter overweging willen geven.
Het zou mijn voorkeur hebben als ik me eerst zou kunnen orienteren om dan pas de keuze maken om zelf een schaaf te maken of om, na deskundig advies, een bepaalde schaaf aan te schaffen.

Bijvoorbeeld op dit moment twijfel ik wat voor een schaaf ik het beste zou kunnen gebruiken voor de afwerking van hout (inmiddels heb ik een afkeer van het gebruik van een schuurmachine en bijbehorende stofontwikkeling).
Ik meen te hebben begrepen dat je sowieso voor zacht en hardhout niet dezelfde schaaf kunt gebruiken. Maar daar blijft het dan niet bij ....
Ik zou graag de optimale keuze willen maken uit bijvoorbeeld onderstaande opties. En nu zou het handig zijn als een kenner zoals jij die opties zou willen toelichten. Ofwel de voor en nadelen van betreffende schaven (hout versus metaal), toepassingsgebied, het praktisch gebruik (even kunnen proberen), het slijpen van de bijbehorende beitel (verschil dikke versus gewone beitel en de keuze van het materiaal van die beitel), etc.
Op deze manier zou ik, en misschien hebben meer mensen deze behoefte, sneller tot een goede keuze kunnen komen. In plaats van afhankelijk te zijn van wat een bepaalde winkel heeft liggen of zomaar wat bestellen via internet

Mogelijke schaven voor de afwerking van hout (wat ik nu zo'n beetje bij elkaar heb gelezen).
Hardhout: Schrapers (Cabinet scraper, Schraapschaven), 60 graden schaven van diverse pluimage (HNT Gordon, Hong Kong style, etc), bepaalde Japanse schaven
Zachthout: schaaf nummer 4 (het vergelijken van een echte Lie Nielsen met goedkopere modellen, hoe op te waarderen), bepaalde Japanse schaven, E.C.E. schaaf (al dan niet met fijninstelling).
Is het te leren voor een amateur om met een hamer de beitel te positioneren.
Wat is het toepassingsgebied van een zelfgebouwde schaaf volgens Krenow ?

Zo zie je, nog te veel vragen voor ik eigenlijk zou weten OF ik aan de cursus zou willen meedoen.
Ofwel, ik zou in eerste instantie liever deelnemen aan een algemene orientatie cursus schaven met aansluitend de mogelijkheid mee te doen aan een cursus schaven maken.

Wat denk jij daarvan ?

groeten,

Jos
 

djw

Nieuw lid
19 feb 2009
17
0
hoi Caspar ik heh zeker intresse in een workshop schaven maken ,
maar ook in het leren werken met zoveel mogenlijk handgereedschap.
ik wacht wel af groeten dirk-jan
 

Caspar Labarre

Actieve deelnemer
4 okt 2008
677
0
Je hebt flinke research gedaan naar wat er allemaal te koop is, ik hoop je niet teleur te stellen als ik je vertel dat hetgeen je wilt bereiken met elke schaaf bereikt kan worden.
Hoe meer je het stuk gereedschap leert kennen hoe beter het resultaat.

Ik zelf gebruik een aantal trekschaven die ik ik zelf maak met verschillende hoeken voor verschillend hout:

36 graden aanvalshoek met 25 graden ( enkele vouw, omdat meer vouw de clearance in het gedrang brengt. elke schaaf dient minimaal 10 graden clearance te hebben om te kunnen werken, voor heel zacht hout kan het minder zijn maar het maakt de schaven niet echt universeel) Deze schaaf gebruik ik voor bijna alle houtsoorten waar een ik mee werk zoals, ( heerlijk Iepen, beuk, esdoorn, essen, noten, mahonie etc etc...

Het beste resultaat krijg je met de laagste aanvalshoek ( zonder dat de clearance in gedrang komt) en met de kleinste vouw ( zonder dat hij te breekbaar is)

Verder heb ik dezelfde schaaf ook in uitvoeringen met een aanvalshoek van 41, 46 graden en 90

41 voor eiken of merbau en haagbeuken ( vouw 30 graden) enkele vouw)

46 graden gebruik ik voor extreem hard hout zoals jatoba of azobe. ( vouw 30 graden enkele vouw)

90 graden voor extreem warrig/ kruisdradig hout of fineerwerk ( marquetterie) vouw 35 tot 40 graden enkele of dubbele vouw)

Ik gebruik vaak stale anant of stanly schaven voor kort werk dat makkelijker met een duw schaaf geschaaft kan worden, korte azobe delen is zo zwaar als water en ik geloof net iets zachter dan pokhout. Dit schaaf ik met een gewone standaart anant schaaf die ik uiteraard heb opgeknapt. ( voor stanly beitels dubbele vouw van 30 tot 35 graden)

Ik denk dat de eerste cursuses zich zovieso niet gaan richten op het meteern vervaardigen van de schaven maar vooral over schaven ansich. Hieruit zal je merken dat een goed resultaat met heel veel dingen te bereiken zijn.
Het maken van eigen gereedschap bied echter een veel groter perspectief omdat het je in staat steld te kunnen maken wat je nodig hebt. Iets wat meubelmakers en vaklui voor eeuwen hebben gedaan. Een gek idee werd gerealisserd door het bedenken van een mogenlijkheid om het te maken, niet met een trip naar een winkel om zich te laten inlichten over welke machine men er voor nodig had. maar laat ik deze toon voorgoed achterwegen laten word een beetje moe van welles nietus op dit forum, ik wil niemand benadelen op wat voor manier dan ook

Momenteel ben ik aan het verhuizen naar een andere werkplaats, dus het zal even duren voor ik ingericht ben op mijn nieuwe plek, maar ik verwacht een concrete vorm te geven aan de cursus in Mei.
Ik zal zelf uiteraard een zo breed mogenlijke uitleg over de fundamenten van schaven maar ook zagen en ander handgereeschap proberen te leggen, het belang van hun werking het slijpen van snijgereedschap, dit zijn zullen de eerste lessen zijn, die ik uiteraard eerst moet geven om aan het maken van dit gereedschap toe te komen.
Op deze manier zal de cursus breed zijn en voor meerdere interessant, ik zal voor een selecte groep die specifiek wil leren schaven en ander handgereedschap maken na de eerste paar cursussen een bijcursus organiseren of de cursus van vorm doen veranderen.

Zoals je merkt ben ik van plan om het zo natuurlijk mogenlijk te laten verlopen, ik laat dingen zien die ik denk dat interessant zijn, leg belangen uit en reageer op jullie vragenen vorderingen op ons gebied. Ik heb geen plek om met een groep cursisten te gaan zitten hakken die ik flink geld voor een stuk hout, een paar uur en een peperdure beitel laat betalen. Wel vraag ik wat ter compensatie voor mijn overdracht en mijn tijd en moeite. Ik moet gewoon wat geld verdienen, het is niet anders. Hoeveel dit zal zijn weet ik nog niet maar verwacht dat het niet meer dan een paar tientjes is.

Ik wil dolgraag mensen enthousiast maken voor wat ik als een van de gewoonste maar bijzonderste kanten van het leven ben gaan beschouwen, het kunnen maken met eigen handen, het bied zoveel vrijheid en geluk..
 

joso

Actieve deelnemer
31 jan 2009
25
0
hoi Caspar,

zoals je schrijft, we kunnen zelf bedenken en (hopelijk binnenkort ?) maken wat we nodig hebben. Dat is de uitdaging waar we een beetje vanaf zijn geraakt in deze tijd. Het moet enorm veel voldoening geven als je zelf een oplossing maakt in de werkplaats. Ooit ergens gelezen, het belangrijkste en meest krachtige instrument in de werkplaats is (nog steeds) je denkvermogen (naast aanleg, kennis, handvaardigheid, ervaring, creativiteit, een beetje gevoel voor hout en constructies).

Dus, ik heb me inmiddels bij je gemeld en hoor weer graag van je. Al is het dan pas in mei ....
Uiteraard schat ik de waarde van kennisoverdracht en vind ik een vergoeding daarvoor vanzelfsprekend.

groeten,

Jos
 

Geert

Actieve deelnemer
5 okt 2008
285
0
Lembeke
Ik denk dat ik me maar een zeppelin ga bouwen en richting A'dam uitvaar. Er staat daar veel moois te gebeuren in de lente!
 

annette

Actieve deelnemer
10 apr 2008
163
0
www.fingerprintfurniture.nl
SCHAVEN MAKEN in RENKUM!

hoi iedereen-

niet dat ik mensen bij caspar weg wil halen maar voor diegenen die in de buurt van arnhem wonen en krommenie iets te ver vinden-

hans koot van HOUTWERK RENKUM heeft ook voor dit jaar een schaven cursus georgarniseerd op 17./18. april en blijkbaar hebben een aantaal deelnemers nu afgezegd waardoor het onduidelijk is of het kan doorgaan.misschien dat er op deze weg nog iemand erbij wil komen.
informatie via
http://www.houtwerkrenkum.nl


groet
annette
http://www.fingerprintfurniture.nl
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.