"Craftsmanship raises questions about the structure of capitalism"

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.579
1.797
Emmen
bigbeardbuilds.nl

Ik kreeg deze van een vriend doorgestuurd en het raakt direct. Over hoe we handwerken nodig hebben, hoe het ons een gevoel van 'behoren' geeft en hoe, zo blijkt uit zijn studies, veel mensen naar houtbewerking trekken in een poging zich af te zetten van het almaar groeiende kapitalisme - voor mij zeker een waarheid.
 

ornament

Post veel
29 nov 2011
2.446
539
De video verwijst naar ambacht , werken met je handen, als een reactie op kapitalisme. Voor mij, beroeps ambachtsman (handwerk) , is dit gewoon flauwekul. Duizenden jaren is dit een manier geweest om je geld mee te verdienen.

Analogie: duizenden jaren maakten houtbewerkers hun eigen werkbank. Als je dat tegenwoordig doet dan noemt Chris Schwarz dit , hou je goed vast, "anarchie".
Een houtbewerker (prof of liefhebber) maakt dingen in hout, dan is het toch niet verbazend dat die niet noodzakelijk kant en klare meubelen ( werkbank) koopt maar ze juist zelf maakt.
Indien hij/zij alleen dingen die uit hout gemaakt zijn koopt, dan is men geen houtbewerker.....toch? Heeft dit iets te maken met anarchie, antikapitalisme ...? Zelfs indien men liever handwerk ziet in plaats van iets dat massa geproduceerd is , is dit dan zomaar onder antikapitalisme te klasseren? Dat vind ik een merkwaardige botte scheve bocht. Esthetische overwegingen zullen al dichter bij reden van de preferentie zitten.

Het gedeelte dat gaat over de ontwikkelen van een heel diepe kennis (beleving, voelen, en vaardigheden) is wel heel herkenbaar.


groeten

Ornament
www.houtsnijden.eu
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.579
1.797
Emmen
bigbeardbuilds.nl
De video verwijst naar ambacht , werken met je handen, als een reactie op kapitalisme. Voor mij, beroeps ambachtsman (handwerk) , is dit gewoon flauwekul. Duizenden jaren is dit een manier geweest om je geld mee te verdienen.
Ik snap je reactie. Wat ik denk dat ze bedoelen te zeggen is dat mensen steeds gevoeliger/alerter beginnen te zijn op de 'uitwassen' van kapitalisme. Ze beseffen vaker 'waarom kopen als ik het zelf kan doen' en tonen meer interesse in wat nu eigenlijk een product 'maakt'. Ja, ambacht is al duizenden jaren de manier om in je levensonderhoud te voorzien, maar het kapitalisme zoals we dat nu ervaren is m.i. heel wat anders: Mensen investeren in een industrie om er geld aan te verdienen, zonder echt een specifieke band te hebben met wat er gedaan/gemaakt word, het gaat gewoon om het renderen.

Tegenwoordig is het doodnormaal/geaccepteerd geworden om 'geld te maken met geld' - denk aan investeren (aandelen), maar ook aan cryptocurrency. Er zijn mensen die zogenaamd 'SEO specialist' zijn, met andere woorden, ze weten hoe ze het systeem moeten bespelen om te zorgen dat jouw product vaker onder de aandacht komt bij potentiële kopers dan dat van een concullega. Je hebt nu zoveel 'vage' beroepen die alleen maar bestaan omdat kapitalisme nu groteske vormen heeft aangenomen waarbij rijkdom erg scheef verdeeld is geraakt en er dus mensen zijn die teren op het feit dat anderen geld te verbranden hebben om hun rijkdom/macht nog groter te maken.

Om kort te gaan denk ik dat jij redeneert met de klassieke uitleg van kapitalisme ofwel een beschrijving van de markt van vraag en aanbod, terwijl de makers van de video refereren naar het huidige wereldbeeld waarbij geld de dienst uitmaakt en de verregaande automatisering + het verheerlijken van consumeren het traditionele ambacht dreigt te verdrukken.
 
  • Leuk
Waarderingen: Ruben houtklusser

ornament

Post veel
29 nov 2011
2.446
539
Tegenwoordig is het doodnormaal/geaccepteerd geworden om 'geld te maken met geld' - denk aan investeren (aandelen), maar ook aan cryptocurrency.
Wat is het verschil met het kapitalisme in de 17 de eeuw bijvoorbeeld bij Verenigde Oost-Indische Compagnie,? Er waren al verhandelbare aandelen . Geld maakte toen ook geld...
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.579
1.797
Emmen
bigbeardbuilds.nl
Wat is het verschil met het kapitalisme in de 17 de eeuw bijvoorbeeld bij Verenigde Oost-Indische Compagnie,? Er waren al verhandelbare aandelen . Geld maakte toen ook geld...
Het was toen minder 'zichtbaar' voor de gewone man, en de gewone man was sowieso meer bezig met in leven blijven dan carriere maken. Tegenwoordig maakt het internet dat iedereen overal van op de hoogte kan zijn, maar ook overal platgegooid word met reclame en de notie dat iedereen overal wat van nodig heeft (als je product X niet hebt tel je niet meer mee). Het 'consumerism' heeft dus zijn intrede gedaan, dat was in de tijd die jij beschrijft nog geen 'ding'. Dat heeft geleid tot een soort kwaliteits-erosie in de producten, die natuurlijk hoofdzakelijk geautomatiseerd geproduceerd worden en niet meer door een 'ambachtspersoon'.

Wij leven in het westen al wat langer in een kapitalistisch systeem, daar heb je gelijk in, maar het heeft nu wel heel extreme vormen aangenomen.
 

LFlab

Post veel
7 mei 2018
967
308
Rosmalen
Kapitalisme is niet hetzelfde als verkwisting en consumerisme, maar ik heb het filmpje nog niet gekeken dus daar ben ik benieuwd naar.
Zelf denk ik dat craftsmanship, streven naar kwalitatief hoogwaardige producten en circulariteit prima samen gaat met kapitalisme, de industrie heeft vangrails nodig, en nieuwe inzichten als het gaat om "KPI's", maar kapitalisme is niet hetzelfde als wegwerpmaatschappij. Van dat laatste moeten we idd af.
 
  • Leuk
Waarderingen: ornament

Athanor

Moderator
6 dec 2015
2.787
933
Leeuwarden
Als je er wat dieper in wilt duiken is er nog een interssant boek van Richard Sennett, filosoof/socioloog: "De Ambachtsman: De Mens als Maker".

Uit ChatGPT:
In "De Ambachtsman" onderzoekt Richard Sennett de betekenis en waarde van vakmanschap in onze snel veranderende wereld. Hij begint met het benadrukken van het belang van handvaardigheid en ambachtelijke kennis in het leven van individuen. Sennett wijst op de diepgaande relatie tussen het uitvoeren van fysiek werk en de ontwikkeling van vaardigheden, creativiteit en persoonlijke groei.

Hij onderzoekt ook hoe de aard van vakmanschap is geëvolueerd in de loop van de geschiedenis, van de middeleeuwse gilden tot de moderne technologische samenleving. Sennett stelt dat het begrip vakmanschap is verschoven van een strikte focus op perfectie naar een meer procesgerichte benadering, waarbij het leerproces en de toewijding aan het werk centraal staan.

Sennett pleit voor de waarde van ambachtelijke kennis en vaardigheden in ons dagelijks leven, en hij onderzoekt hoe moderne technologieën en organisatiestructuren soms de verbinding met vakmanschap hebben verstoord. Het boek biedt inzicht in de manier waarop vakmanschap ons kan helpen om betekenisvolle en bevredigende levens te leiden in een wereld die voortdurend verandert.
 

LFlab

Post veel
7 mei 2018
967
308
Rosmalen
Net filmpje gekeken, en wat mij betreft gaat het niet echt over kapitalisme, maar puur het belang van craftsmanship, en hoe we daar als maatschappij tegenaan kijken.
Maar craftsmanship is niet hetzelfde als jarenlang hetzelfde werk met je handen doen al jobhoppend van de ene werkgever naar de andere, het gaat vooral ook over leren, en daarvoor ligt de bal ook bij mensen zelf. Blijven leren en blijven ontdekken, interessant.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.