Cirkelzaagbladen.. verschillen?

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

SamPonette

Post veel
5 nov 2010
2.143
0
Antwerpen
www.samponette.be
Dag medehoutliefhebbers,

Voor mijn oude TS55 (nog eentje zonder plugit kabel), ben ik op zoek naar ten minste 1 extra zaagblad. Maar zoals velen hier, denk ik, maak ik graag een goed geïnformeerde keuze voor ik overga tot de aankoop. Helaas ken ik over cirkelzaagbladen minder dan ik zou willen.

Momenteel heb ik op mijn oude zaagje een universeel blad staan, dat intussen dringend aan een slijpbeurt toe is. Hiervoor zoek ik een goede vervanger voor de tijd dat het bij de slijper ligt.

Wie o wie kan mij voor eens en voor altijd wegwijs maken in het schijnbaar onoverkomelijke doolhof der cirkelzagen? :D

- Het liefst blijf ik bij zaagbladen die hier vlot verkrijgbaar zijn.
- Ik vraag me af of zaagbladen van 165mm ook passen op een festool/ mafell van 160mm? (dit kan ik evt wel zelf even testen)
- Is het misschien interessant om een extra blad te hebben, enkel voor massief hout (schulpen, kops zagen, .. kortom het iets ruwere werk)?

groeten,

Sam
 

BenchWorks

Post veel
23 mrt 2011
1.700
0
Boirs, België
Ieder werk heeft zijn zaagblad, met mijn TS55R heb ik meteen een 12 Tands zaagblad bijgenomen om massief hout door te zagen. Hoe minder tanden hoe sneller je zaagt, maar ook hoe ruwer de snit.
Het universele 28T zaagblad is meer voor plaatmateriaal of dun massief.
Ik denk dat die twee types ongeveer de basis zijn die je moet hebben.
Je hebt dan ook nog meer gespecialiseerde zaagbladen zoals de 48T voor fineer of laminaat te kunnen zagen zonder chips, zelf weet ik niet hoe goed deze werken met de invalzaag. hopelijk kunnen anderen hun ervaring delen.

hier heb ik een soort review gevonden in het Engels https://www.festool.co.uk/Press/Circularsaws/Pages/Different-Festool-saw-blades-on-test-with-the-Woodworker.aspx
 

Den44

Nieuw lid
24 mei 2012
7
0
45
Almere
Hoi Sam,

Een zaagblad van 165mm gaat denk ik niet passen omdat je dan in de knoei komt met je spouwmes. Ik zelf zou een zelfde blad terug kopen denk dat het een 48 tands blad is. Deze gebruik je het meest, mocht je idd meer massief hout gaan zagen kun je ook nog een groffer blad erbij kopen met minder tanden. Ik heb zelf een " panther" blad gekocht van Festool met 12 tanden voor het groffere werk. Het 48 tands blad zat standaard op mijn Festool weet niet of dit ook in jou geval is.

Grtz. Den
 
Laatst bewerkt:

Den44

Nieuw lid
24 mei 2012
7
0
45
Almere
Dat is dan een kwestie van proberen, mocht het passen wel rekening houden met je maatverdeling van diepte instelling die is dan 2-3 mm dieper.

Grtz. Den
 

SamPonette

Post veel
5 nov 2010
2.143
0
Antwerpen
www.samponette.be
12tands lijkt me wel meteen al erg grof te zijn... Nu is het ook wel zo dat ik de zaagbladen van festool nogal kostelijk zijn. Zijn er andere kwalitatieve merken die het overwegen waard zijn? Ik denk dan vnl aan dingen zoals genoeg metaal op de tanden (voor herslijpen) enzo.
 

roald

Actieve deelnemer
29 feb 2012
492
0
Je kan eens een kijkje nemen bij deze winkel voor alternatieve 48 tands bladen:
http://www.geerdinkbv.nl/festool/festool-verbruiksartikelen/zaagbladen-voor-festool/zaagbladen-voor-ts-55/
Ik heb er geen ervaring mee, maar ze verkopen zowel Festool als niet-Festool bladen, dus als je ze belt moeten ze het verschil wel kunnen uitleggen.
Festool heeft trouwens twee varianten van 48 tands bladen: universeel (W48) en speciaal voor laminaat (TF48). Op mijn TS55 zit standaard een universele W48, en ik heb deze vooral voor plaatmateriaal gebruikt en ben hier erg tevreden over.
 
Laatst bewerkt:

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.