CAD/CAM Software

boertje125

Post veel
17 okt 2013
1.373
146
starten met cad betekend vooral uren maken en af en toe kennis opdoen en uitwisselen met mede gebruikers.
als je alleen bent zonder collega's die je op weg kunnen helpen raad ik je aan een echte cursus te pakken.
dat scheelt je echt ongelofelijk veel tijd en een heleboel gepruts


https://www.cadsite.be
is een heel vriendelijk CAD forum waar een aantal ecte specialisten actief zijn.
in het Nederlands (met vrijwel de zelfde open sfeer als hier op woodworking)
 

trilliwilli

Post veel
11 apr 2015
1.061
5
Leiderdorp
De kracht van Fusion ligt hem vooral ook in de vele tutorials die er te vinden zijn. Hier is Autodesk gewoon heel erg sterk in. Het is ook nog eens een stabiel platform. Ze hebben niet voor niets in het ondersegment, waar ook alle hobbyisten zitten, meer als de helft van de markt te pakken in minder dan twee jaar tijd. Terwijl de kracht en functies van Fusion zeker niet beperkt zijn. Ondersegment, omdat het gratis is, niet vanwege de beperkte functionaliteit.

Momenteel zijn er denk ik weinig andere paketten die zo competatief in de markt staan en zo goed presteren. Ik zou hier lekker mee door blijven oefenen. De enige beperking is de CAM module, het is een uitgeklede HSM Works, één van de betaalde paketten van Autodesk, dat in het middensegment zit.

Rhinoceros wordt hier ook aangehaald, maar is veel minder geschikt. Het is met name sterk in puntenwolken en surfaces, en dat is wat je juist niet nodig hebt. Bovendien geen CAM, en voor zover ik weet ook niet gratis. Enige voordeel, het heeft een MAC versie. Maar een licensie overstijgt wat de meeste eraan willen uitgeven.
 

trilliwilli

Post veel
11 apr 2015
1.061
5
Leiderdorp
2,5D betekent dat je met twee assen werkt, en de derde maakt alleen een stap. Een contour frezen met een aantal dieptestappen is daar een voorbeeld van. Helicodaal inlopen op je werk (in een spiraal naar beneden lopen) is een 3D beweging.

Full 3D, ook wel 4D frezen, is waarbij je de hoek waarmee de frees het werk raakt ook nog wordt aangepast. Dat is alleen met 5-assig simultaan frezen mogelijk. Dat kun je op een willekeurige portaalfrees dus niet doen.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.