Buxushout(stammen) voor instrumenten of kunst?

HoudVanHout

Nieuw lid
24 jun 2014
2
0
Hallo allen,

Ik ben een hobbymatige houtbewerker en heb het geluk iemand te kennen van wie ik, in ruil voor onderhoud op haar landgoed in Spanje, zoveel Buxushout mag meenemen als ik wil. Er staan veel oude, rechte stammen. Een deel hiervan wil ik gaan gebruiken om zelf kunst uit te snijden, het overgrote deel wil ik graag verkopen, daar ik weet dat hoge kwaliteit Buxushout erg waardevol hout is.

Nu heb ik zelf geen ervaring met Buxushout. Ik ben al enige tijd aan het rondkijken over de wijze van drogen, behandeling en wat de actuele prijzen ongeveer zijn hiervoor. Ook heb ik al gebeld met diverse groothandels voor advies of eventuele verkoop. Ik ben hier wel wijzer van geworden, maar groothandels willen alleen gedroogde, halve stammen om er kleine stukjes van te maken. Dit lijkt mij ontzettend zonde, omdat het echt om hele mooie stammen gaat, ideaal dus voor kunst of instrumenten.

Het gaat nu om een stam van 1.80 meter lang met een diameter van ongeveer 15cm en 2 kleinere stukken. Het ligt nu een maand te drogen ongeveer in een kelder met constante temperatuur van ongeveer 18 graden. Ik heb nog niets gedaan om scheuren tegen te gaan van het krimpen, omdat ik niet zo goed weet hoe dit gaat als het hout voor kunst/instrumenten bedoeld is. Dan wil je het niet doormidden zagen lijkt mij.

Kan/wil iemand mij adviseren over hoe ik het precies moet drogen als ik het wil verkopen aan kunstenaars en muziekinstrument-makers?
En waar ik het beste met het hout naartoe kan om het voor een goede prijs te verkopen?

Alle hulp wordt zeer gewaardeerd! Indien iemand me persoonlijk wil mailen: basvdplas@gmail.com

Hartelijke groet
 

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
3.313
17
Nijswiller
www.zwemfotoos.nl
Hout drogen voor instrumenten is een vak apart. Dat is ook de belangrijkste reden dat hoge kwaliteit buxushout (en ander instrumentenhout) zo duur is - de investering in tijd, apparatuur, gereedschap en randvoorwaarden, en de grote mate van afval, hout dat ongeschikt is of na zekere tijd ongeschikt blijkt te zijn. Buxushout zelf is niet zeldzaam - NL staat vol met buxushagen. Buxushout dat geschikt en gereed is om instrumenten van te maken is dat wel.

Overigens ook voor instrumentenbouw denk ik dat je de stammen minimaal moet halveren - je maakt geen instrumenten van delen hout waar de kern nog in zit, maar van regels uit dat deel van het hout dat zich tussen de kern ('pith' in het Engels) en het spinthout in bevindt.

Ik zou het opslaan, drogen, bewerken, en uitzoeken van instrumentenhout lekker overlaten aan iemand die daarin gespecialiseerd is, en het hout gewoon of zelf gebruiken of tegen een normale prijs als vers, onbekantrecht hout aan derden verkopen. OF natuurlijk investeren in de juiste kennis en apparatuur om er instrumentenhout van te 'maken'. Bedenk dan wel dat dat hout weliswaar een hoge verkoopwaarde heeft, maar dus ook een hoge investering heeft gevergd. Je gaat er dus nog steeds niet rijk van worden.
 

meron

Post veel
8 sep 2011
1.078
63
Nijmegen
Ik loop zelf ook regelmatig aan tegen het probleem dat henk beschrijft. Aan mooie (en natte) stukken hout komen is het probleem niet; maar het zo voorbewerken dat het geschikt is voor bewerking, is vaak wel een probleem. Hebben we niet iemand op ons forum die "hout drogen en voorbewerken" als hobby heeft?
 

dehoutdraaierij

Post veel
11 nov 2010
1.047
59
Doetinchem
Hoi Bas,

Buxus is prachtig hout. Om het te drogen moet inderdaad de kern eruit. Dan zagen in de afmetingen waarin je het ongeveer wil verhandelen, oplatten en langzaam drogen. Eventueel de koppen in paraffine of houtlijm zetten om inscheuren te voorkomen. Zoals het nu in je kelder ligt zal de stam zeker op verschillende plekken inscheuren.

succes!
 

rickkoorman

Blogger
9 nov 2008
5.371
0
44
zwolle
Buxushout is erg mooi maar erg lastig te drogen. De kern moet zeker doorgezaagd worden. Dat maakt t drogen een stukker makkelijker.
 

meron

Post veel
8 sep 2011
1.078
63
Nijmegen
Ik heb zelf een voorraadje buxus, waaronder twee korte stammetjes met kern er nog in. Daar zitten geen scheurtjes in, dus het moet mogelijk zijn het met kern te laten drogen.
 

ornament

Post veel
29 nov 2011
1.487
3
Ik heb zelf een voorraadje buxus, waaronder twee korte stammetjes met kern er nog in. Daar zitten geen scheurtjes in, dus het moet mogelijk zijn het met kern te laten drogen.

Ik heb dezelfde ervaring, maar de stukken die ik heb, met schors er nog rond , heb ik gekregen, dus ik weet niet hoe ze gedroogd zijn. Ook moet ik zeggen dat de doorsneden niet meer dan 5 cm is. Ik maakte handvatten van deze stammetjes, met kern erin, en die zijn na 15 jaar nog niet gespleten. Eén van mijn Marples steekbeitels kocht ik met een buxus heft met de kern er nog in; dus daar waren ze er blijkbaar gerust in.

groeten ,
Ornament
 

meron

Post veel
8 sep 2011
1.078
63
Nijmegen
nog even voor de volledigheid: ik heb mijn buxus voorraad niet zelf laten drogen, maar gewoon gekocht. De twee stammetjes zijn zo'n 10cm in diameter. Ik snap eigenlijk niet hoe dit droog en niet gescheurd kan zijn. Ik zou verwachten dat het altijd scheurt, wanneer je de volledige omtrek intact laat
 

HoudVanHout

Nieuw lid
24 jun 2014
2
0
Allen dank voor de reacties en excuses voor mijn late reactie. Ik dacht dat ik mail zou krijgen bij reacties op het forum dus ik dacht dat er nog niet hier gereageerd was :|

Ik overweeg serieus om mezelf te specialiseren in the art of drying Buxus :p
Ik heb veel ruimte over om te drogen met de juiste condities en het lijkt me leuk om te doen. Met een beetje geluk ook nog leuk om iets bij te verdienen.

Is er idd toevallig een droog-specialist aanwezig op het forum die ik om verder advies kan vragen? Welke apparatuur ik nodig heb voor het zagen etc bijvoorbeeld en hoe dit exact moet gebeuren?
Nu ik dit weet van het scheuren wil ik het graag snel zagen...

Nogmaals dank allen!

Groetjes Bas
 

meron

Post veel
8 sep 2011
1.078
63
Nijmegen
Goed om te horen dat we er over een tijdje een ervaren houtdroger bij hebben. Hopelijk wil je ervaringen en inzichten tegen die tijd delen, zodat ook andere daar weer van kunnen leren.
 

meron

Post veel
8 sep 2011
1.078
63
Nijmegen
@HoudVanHout: Ben je ondertussen al tot goede inzichten gekomen? Ik heb ook net een paar natte stammetjes gekregen en hoop ze te laten drogen zonder scheuren.

gr,
meron
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.