Bureaulampen (In constructie)

HoutNerveus

Actieve deelnemer
8 mei 2020
182
212
25
Delft
Hoi allemaal,

Een tijdje terug had ik al wat vragen over het design gesteld, en nu zijn de bureaulampen eindelijk in wording.
Ik heb besloten er gelijk twee te maken; dat is maar een beetje extra werk, maar dan kan ik er eventueel eentje verkopen, zodat ik beide lampen en misschien ook nog wat nieuw gereedschap kan bekostigen.

Allereerst een foto'tje van het ontwerp. Gaandeweg pas ik nog wel wat maten aan, door bijv. lengte van resthout, en om om knoesten heen te werken. De details over het design kan je eventueel in bovengenoemde thread lezen.

bureaulamp_vormtest2.PNGbureaulamp_vormtest3.PNG

Mijn plan is om alleen handgereedschap te gebruiken vanwege het verminderen van buren-overlast (en ook gewoon omdat het leuk is). Bij stap één moest ik daar al van afwijken :') Eigenlijk wilde ik de bovenste boog uit ongebogen hout zagen/hakken/schaven. Maar door hem in laagjes te maken en te buigen, kon ik in het middelste latje een groefje maken waar de stroomdraad doorheen loopt. Het zagen van die latjes heb ik dus even in 10 min met de zaagtafel gedaan, de rest gaat denk ik geheel met de hand lukken!

WhatsApp Image 2020-06-20 at 22.53.33.jpeg

WhatsApp Image 2020-06-20 at 22.53.34.jpeg

WhatsApp Image 2020-06-20 at 22.53.34 (1).jpeg

Daarna ben ik begonnen met het uithakken van de palen. Deze maak ik in twee lagen die ik aan elkaar plak, wat weer allerlei voordelen heeft qua installatie. Bovendien was dit gewoon scrapwood van mijn bijzettafeltje :)

WhatsApp Image 2020-06-20 at 22.53.34 (2).jpeg

WhatsApp Image 2020-06-20 at 22.53.34 (3).jpeg

WhatsApp Image 2020-06-20 at 22.53.34 (4).jpeg

Ook de zijkanten bij het "lampenkapje" heb ik al geschaafd, en de bodems zijn ook grof op maat.

WhatsApp Image 2020-06-20 at 22.53.34 (5).jpeg

Allerlaatst nog het lichtschakelaartje! Omdat ik niet echt iets in huis had liggen dan deze rolschakelaartjes, en m'n tuimelschakelaars te laat besteld waren, heb ik toch maar snel wat anders bedacht; ik kan de twee lagen van de poten namelijk pas lijmen als ik de schakelaar heb geinstalleerd. Dus ik heb zelf een mooi hendeltje vervaardigd, en zo vormgegeven dat hij bi-stabiel is. Het schakelt heerlijk, en is een mooi detail!

WhatsApp Image 2020-06-20 at 22.53.34 (6).jpeg

Voor de veerboog heb ik inmiddels al een aluminium strip in huis gehaald, die ik met zelf gezaagd "fineer" (a la de strips van de bovenbogen) ga bekleden zodat hij exact dezelfde houten uitstraling heeft.

Morgen hoop ik de palen en de basis af te maken, zodat ik kan gaan testen met de veerboog. De zijkantjes van de "lampenkap" wil ik pas gaan plakken/bewerken als mijn ledpanelen er zijn en ik heb besloten hoe ik die ga installeren. Maar ik moet nog even testen hoe warm ze worden.

Groetjes,
Bart
 
  • Leuk
Waarderingen: thewieger en vandikte

HoutNerveus

Actieve deelnemer
8 mei 2020
182
212
25
Delft
Lange tijd niks gebeurd; eerst moest ik wachten op de ledpaneeltjes wat een maandje duurde.
Gelukkig zijn die nu binnen, en werken ze perfect. Mooi gelijkmatig licht, en de hitteproductie valt ook heel erg mee.

Een tweede probleem wat de voortgang heeft belemmert was dat de draden die ik door de bogen had lopen, veel te stug waren. Een draadbreuk zat er aan te komen en dat is natuurlijk niet veilig. Na lang wikken en wegen uiteindelijk met de föhn en een mesje de bogen opengespleten en nieuwe kabeltjes gelegd; dit ging verrassend goed.

De bogen met lichtpanelen zijn nu zo goed als af. Ik ga nog een fineer "passe partout" maken om het witte randje van het paneeltje te verhullen.

WhatsApp Image 2020-08-10 at 22.54.06 (2).jpeg

WhatsApp Image 2020-08-10 at 22.54.06.jpeg
Daarnaast heb ik de palen afgemaakt. Ik heb kanalen geboord/gegutsts/"gebeund" voor de bekabeling.
En ik heb een stelschroefje toegevoegd waarmee je de boog kan klemmen, zodat hij in de gekozen hoek blijft. Dat maakt de veerboog die ik nog ga toevoegen wat minder kritisch voor de werking van het geheel.
N.b: De vleugelmoer ga ik verkoperen om het wat meer in het geheel te laten blenden. Door het gebruik van de rampamoeren is de andere zijde gelukkig "schoon".


WhatsApp Image 2020-08-10 at 22.54.04 (1).jpeg

WhatsApp Image 2020-08-10 at 22.54.04 (2).jpeg

WhatsApp Image 2020-08-10 at 22.54.04 (3).jpeg
Ik heb ook één van de bodem "gefaceteerd" bij gebrek aan een goed woord. Dat was een pittige uitdaging met de hitte, maar een leuke oefening met het schaven in allerlij rare richtingen met een stuk hout vol knoesten. Ook heb ik een gat gefreesd voor de voeding. Deze heeft niet de volledige diepte; er komt namelijk nog een ring aan staalstrip om het gat heen bij wijze van contragewicht.

WhatsApp Image 2020-08-10 at 22.54.05 (2).jpeg

WhatsApp Image 2020-08-10 at 22.54.04.jpeg

asdfasf.PNGNa een lange tijd pauze dus weer progressie en ook weer plezier in het project :)
Ik vind het eikenhout wel erg lastig werken (vooral door alle knoesten en opgevulde kieren in het gebruikte resthout), dus de afwerking laat wat te wensen over. Ik hoop dat ik nog een hoop netjes kan schuren/op kan vullen. Of misschien noem ik het gewoon "karakter" ;)

Groetjes,
Bart
 
  • Leuk
Waarderingen: Athanor

LFlab

Actieve deelnemer
7 mei 2018
319
27
Rosmalen
Mooi hoor, heb je die LED panelen nou gebogen? Dat is wel een beetje spannend (ten aanzien van loslaten van de isolerende laag van het aluminium en mechanische belasting van de soldeerverbindingen van de LED's onder die gele klont). Had je die voeding ook in China gekocht?
 

HoutNerveus

Actieve deelnemer
8 mei 2020
182
212
25
Delft
Mooi hoor, heb je die LED panelen nou gebogen? Dat is wel een beetje spannend (ten aanzien van loslaten van de isolerende laag van het aluminium en mechanische belasting van de soldeerverbindingen van de LED's onder die gele klont). Had je die voeding ook in China gekocht?

De kromming is misschien flauwer dan het eruit ziet; het kostte amper kracht om ze op hun plek te houden tijdens het lijmen. Verder maken ze bij COB panelen vaak juist reclame met de buigbaarheid. Whatever works ;) De voedingen zijn van een nederlandse webshop.
 

HoutNerveus

Actieve deelnemer
8 mei 2020
182
212
25
Delft
Daarnaast nog wat technische details.

In de bodemplaten heb ik dus de voedingen verwerkt. Ik heb staalstrips van 30x6mm op maat gezaagd met een handijzerzaag (en continu WD40 om te smeren/koelen); dit kostte wel evenmaar was goed te doen. De plakvoetjes zorgen voor een kiertje zodat de voeding kan koelen.

DSCI0198-min.JPG

De vleugelbouten heb ik verkoperd. Dit geeft een heel mooi effect. Tip: gegalvaniseerde bouten zijn wat lastiger om te verkoperen; je kunt beter blank staal of RVS gebruiken.

DSCI0114-min.JPG

Qua buig-latje: ik ben toch gewoon voor een enkele strip meranti/azobe(?) gegaan van ~4x10 mm. Hopelijk verliest hij door de tijd heen niet alle veerkracht, maar ik denk dat het meevalt. Bovendien zorgt de vleugelbout dat de lamp ook prima op z'n plek blijft in het geval dat dat mocht gebeuren.
DSCI0134-min.JPGDSCI0133-min.JPG

Ik heb van zelf-gezaagd fineer een dun randje om het lichtpaneeltje geplakt. Verder heb ik een simpel stukje schilderstape over het paneel geplakt om het ietwat zachter en warmer van kleur te maken. Qua temperatuur lijkt het ook allemaal prima in orde; omdat het led-paneel maar op 25% van de maximale capaciteit werkt, produceert hij weinig warmte vergeleken met het oppervlak waarmee hij het kan afgeven. Ik kan echter weinig vinden over welke temperaturen acceptabel zijn bij houten lampen. Voor de leds zelf heb ik gesteld dat deze maximaal zo'n 50*C mogen worden, omdat daarboven de levensduur korter wordt. Als ik het zo voel blijven de lampjes daar goed onder.
Wat de maximum acceptabele temperatuur van hout is weet ik dus niet; als iemand daar een ONDERBOUWD inzicht op heeft sta ik open voor input!


DSCI0200-min.JPG

Dat is hem dan!
Weer een leuk projectje en veel geleerd. Achteraf kwam er wel erg veel bij kijken voor een bureaulamp maar ik ben erg tevreden met het resultaat, en met hoe goed alle elektronica is weggewerkt.

Groetjes,
Bart
 

jelmer

Post veel
10 jan 2009
1.657
347
Fryslân
Heel heel erg mooi geworden! Een goed geslaagd ontwerp.

Je zou ipv schilderstape misschien een stukje mat plexiglas van 2mm oid kunnen gebruiken? Ik roep maar wat.
 
  • Leuk
Waarderingen: HoutNerveus

Kor

Post veel
10 jun 2012
971
370
Ze zijn erg mooi geworden! Kunnen zo bij Vos Maupertuus of een vergelijkbare zaak in het assortiment.

Toch nog even zeuren: ;)

1. De lampen verdienen eigenlijk betere foto's (minder "decor" en een betere belichting en kleurbalans).

2. Je hebt letterlijk het scherpe een beetje van het ontwerp gehaald door de kanten rond te schuren, mogelijk onbedoeld.
Voor gebruiksvoorwerpen die in de hand worden genomen is dat een hele verstandige bewerking, maar deze mooie lampen zouden zo strak mogelijk moeten blijven. Dus de vlakken schuren zonder rond de hoeken te gaan.
 
  • Leuk
Waarderingen: HoutNerveus

MaartenS

Post veel
29 jul 2012
1.042
61
Omgeving Amersfoort
In de bodemplaten heb ik dus de voedingen verwerkt. Ik heb staalstrips van 30x6mm op maat gezaagd met een handijzerzaag (en continu WD40 om te smeren/koelen); dit kostte wel evenmaar was goed te doen. De plakvoetjes zorgen voor een kiertje zodat de voeding kan koelen.

ha, Bart, mooi gemaakt hoor (y)


kleine tip voor het zagen van zulke staalstrips, doe jezelf een kleine haakse slijper kado van 6 tientjes en je vliegt er door heen met een doorslijpschijfje.

wil je blijven zagen, koop dan een flesje echte snij-olie of boor-olie, dat werkt echt veel prettiger als WD40.
 

3dmazter

My best friend was a carpenter ✞
10 aug 2014
1.417
31
35
Enkhuizen
Heb je voor het verkoperen wel eerst vernikkeld?
Daar blijft het koper beter hechten dan op staal.
Kan met de zelfde techniek maar dan met nikkel
 

HoutNerveus

Actieve deelnemer
8 mei 2020
182
212
25
Delft
Heel heel erg mooi geworden! Een goed geslaagd ontwerp.

Je zou ipv schilderstape misschien een stukje mat plexiglas van 2mm oid kunnen gebruiken? Ik roep maar wat.

Dankjewel! Ik vrees dat de temperatuur dan wel flink zou stijgen, omdat het wat meer isoleert.
 

HoutNerveus

Actieve deelnemer
8 mei 2020
182
212
25
Delft
Ze zijn erg mooi geworden! Kunnen zo bij Vos Maupertuus of een vergelijkbare zaak in het assortiment.

Toch nog even zeuren: ;)

1. De lampen verdienen eigenlijk betere foto's (minder "decor" en een betere belichting en kleurbalans).

2. Je hebt letterlijk het scherpe een beetje van het ontwerp gehaald door de kanten rond te schuren, mogelijk onbedoeld.
Voor gebruiksvoorwerpen die in de hand worden genomen is dat een hele verstandige bewerking, maar deze mooie lampen zouden zo strak mogelijk moeten blijven. Dus de vlakken schuren zonder rond de hoeken te gaan.

Bedankt voor de reactie! Misschien moet ik ze maar even mailen dan want ik heb er ééntje over om te verkopen. En in mijn studentenkringen gaat niemand 85€ neertellen voor een bureaulamp. Misschien is dat sowieso veel gevraagd?

De foto's daar zal ik aan werken... Ze komen inderdaad slecht tot hun recht. Het eiken laminaat doet het hout ook geen eer aan.

Ik snap wat je bedoelt. Een deel van het probleem zit er ook in dat ik merk dat ik toch vaak niet precies genoeg werk (het is ten slotte bijna allemaal handwerk) waardoor er hier en daar butsen/onregelmatigheden bij de hoekjes zijn ontstaan die ik bij het schuren heb geprobeerd te maskeren.

Bedankt voor de opbouwende kritiek in elk geval! Daar kan ik wat mee. Groetjes,
Bart
 

HoutNerveus

Actieve deelnemer
8 mei 2020
182
212
25
Delft
ha, Bart, mooi gemaakt hoor (y)


kleine tip voor het zagen van zulke staalstrips, doe jezelf een kleine haakse slijper kado van 6 tientjes en je vliegt er door heen met een doorslijpschijfje.

wil je blijven zagen, koop dan een flesje echte snij-olie of boor-olie, dat werkt echt veel prettiger als WD40.

Dankjewel Maarten! Ja opzich is een haakse slijper geen slechte aankoop, maar normaliter (pre-corona) kon ik gewoon de metaalwerkplaats op de TU Delft gebruiken voor dit soort zaken. Daarnaast sluit een haakse slijper niet echt aan bij het plan om zo veel mogelijk met handgereedschap te doen en zo de buren minder tot last te zijn.
 
  • Leuk
Waarderingen: MaartenS

HoutNerveus

Actieve deelnemer
8 mei 2020
182
212
25
Delft
Heb je voor het verkoperen wel eerst vernikkeld?
Daar blijft het koper beter hechten dan op staal.
Kan met de zelfde techniek maar dan met nikkel

Nee, niet vernikkeld. Ik denk dat de schroef niet zo vaak gebruikt zal worden dat het een probleem wordt.
Voor in de toekomst is het wel een handige tip; heb je toevallig een idee in welke consumenten-producten ik een stuk nikkel kan vinden wat als elektrode kan dienen?
 

Kor

Post veel
10 jun 2012
971
370
Als je koperkleurige ijzerwaren wilt gebruiken zonder al dat gedoe is messing het toverwoord. Denk dat o.a. Fabory ze wel kan leveren.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.