Bosch GCM 8 SJL gekregen en toch wel wat vragen erbij

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

scOOb

Nieuw lid
16 jan 2010
19
0
Kiewit
Hallo,

In november afgelopen jaar kreeg ik van een vriend een 'kapotte' doch splinternieuw afkortzaag. Hij had ze misbruikt door er met het verkeerde zaagblad hardhouten balken mee te zagen die niet goed ondersteund waren.
Herstelling kwam hem toch te duur uit (gezien Herr Bosch al meteen 12 werkuren aanrekent aan ca. 35 euro per uur). Hij vroeg of ik ze wilde hebben, want hij kocht zich een nieuwe.
Ik ben niet bang van herstellingen doen, dus heb me er eens aangezet.
Na vervangen van de printplaat en de lasermodule heb ik dus denk ik een perfect werkende afkortzaag.

Vanmorgen heb ik ze echte voor de 1e keer wat intensiever gebruikt, door 50 vuren plankjes te zagen en merk toch wel wat dingen op. Misschien dat iemand daar raad mee weet ?

  • Bij het inschakelen maakt de zaag soms gedurende 1 à 2 seconden een soort van rochelend-reutelend geluid. Op dat moment is ze nog onbelast. Waaraan zou dat kunnen liggen ? Ik weet dat er zo iets bestaat als softstart, en dat dat ws. ook een apart te vervangen moduletje is. Zou die defect kunnen zijn ? Of eerder : zou toch de as verbogen zijn ? Eén keer op volledig toerental is dat helemaal weg. Moet ik me daar zorgen over maken ?
  • Vuren is nu niet direct het hardste hout, en toch enorm veel splinters bij het zagen. Zou dat met het voorgaande te maken kunnen hebben ? Of gewoon zaagblad bot ? Of toch te snel gezaagd (Ben er niet als een race-auto doorgegaan, maar wel vlotjes. Merkte overigens als ik langzaam een voorsnede maakte van ca. 2-3 mm diep, dat dat niet het geval was. Enkel op het einde van de plank waar ze vrij ligt.
  • Deze zomer ga ik beginnen aan mijn tuinhuis met overkapping, waar ik heel wat Thermowood Ayous gevelbeplanking zal moeten verzagen (ook onder 45°) en wil voorgaande voorkomen. Wilde echter wel deze machine er voor gaan gebruiken. Welk soort zaagblad raden de specialisten aan hiervoor (216x30) ? Merken hoeven niet per sé (weet niet direct of dat toegelaten is op dit forum), maar welke vertanding ? dikte blad (is dikker beter /slechter ?)

Zo ... tot zover mijn eerste vragen. Ik hoop hier echte wel iets te leren om mijn kwaliteiten qua hout naar een hoger niveau te tillen. Op voorhand bedankt alvast !

mvg,
Robin
 

Renault

Post veel
14 jun 2009
1.030
0
Dat geluid is natuurlijk lastig te vertalen zonder het daadwerkelijk te horen. Misschien dat je een filmpje ervan hebt?
Zaagblad kan inderdaad bot zijn maar vanwege de draairichting van een afkortzaag heb je altijd kans op splinteren je wilt dus eigenlijk eerst een paar mm diep de zaag naar voren (een soort voorritsen) halen en als vooraan bent de zaag terugduwend helemaal doorzagen (en afhankelijk van de dikte niet in een keer maar in meerdere keren).
Dikte van zaagblad valt zou niet heel erg moeten uit maken. Verschil is toch paar tiende mm. Ik zou een nieuw blad halen dat gewoon geschikt is voor afkorten van massief hout die zou gewoon goed moeten zijn.

Ik vraag me wel wat er precies kapot aan is/was dat bij Bosch 12 uur zou duren?
 

scOOb

Nieuw lid
16 jan 2010
19
0
Kiewit
Ik vraag me wel wat er precies kapot aan is/was dat bij Bosch 12 uur zou duren?
Ik stelde me wel meer vragen bij het bestek wat ze opgemaakt hadden. Zo stond er bijvoorbeeld ook een nieuwe stroomkabel op met een nieuw velcro-bindertje, een nieuwe plastic kap die over de zaag zit, een nieuwe schakelaarunit, een nieuwe as met de hele tandwielwinkel. Nu, als dat allemaal los moet ... kruipt er wel wat tijd in. Maar 12 uur leek me ook overdreven. Dus m.i. gingen ze voor een volledige revisie.
En toen m'n maat dan de vraag stelde of hij (tegen betaling van de verzending) de kapotte zag terug mocht hebben deden ze eerst wat moeilijk. Volgens mij is de zag die terugkwam gewoon een ander exemplaar, gezien zijn laser helemaal niet stuk was.

Een filmpje van de reutelende zaag kan je vinden op Youtube. Link hieronder. Het is dus echt maar 1 à 2 seconden, dan volgt er vaak een soort 'klik' en begint hij vlot te draaien.

gr,
Robin
 

miekol

Actieve deelnemer
28 mrt 2013
188
0
Ik heb dezelfde zaag en het reutelende (bijna trillende voor mijn gevoel) geluid herken ik. De mijne is voor zover ik weet nooit overbelast geweest en doet het dus ook. Dus wellicht gewoon een merkwaardigheid van dit type zaag.
 

scOOb

Nieuw lid
16 jan 2010
19
0
Kiewit
Da’s langs een kant een geruststelling. Toch vind ik het vreemd en heb ik dat nooit eerder gezien bij dit soort zagen
Nu ik er toch de filmpje van heb, leg ik het aan de hand daarvan misschien toch nog es voor bij Herr B. :)
 

Renault

Post veel
14 jun 2009
1.030
0
Dat geluid heb ik ook wel bij meerdere zagen gehoord bij het opstarten dus zal me er ook niet druk over maken. Is de as echt zichtbaar verbogen? Misschien dat de wel een beetje kan veroorzaken
 

scOOb

Nieuw lid
16 jan 2010
19
0
Kiewit
Volgens mij zit er geen verbuiging in de as. Een winkelhaak geeft althans bij handmatig verdraaien geen zichtbare ‘gaten’ tussen blad en werkvlak.
 

scOOb

Nieuw lid
16 jan 2010
19
0
Kiewit
Antwoord van Herr B :

Het is normaal dat bij het onbelast starten de eerste seconde het apparaat een trillend geluid maakt.
Uw apparaat is niet defect.

Dus, ik ben gerust !

#LockTopic !
 

scOOb

Nieuw lid
16 jan 2010
19
0
Kiewit
Antwoord van Herr B :
Dus, ik ben gerust !
Was ik ...
Gisteren redelijk wat balken gezaagd en hoe meer er gezaagd werd, hoe ongeruster ik werd. Zaagblad is op ene gegeven moment losgekomen van de as, en ik zag de zaag zichtbaar trillen...
niet ok dus ... Wordt vervolgd.
 

Emilio

Post veel
1 nov 2012
1.014
3
Ik heb met deze zaag of de voorloper ook enorm gedoe gehad. De beschermkap "explodeerde" op een gegeven moment compleet zonder echt aanwijsbare reden. Ik was rachels aan het zagen, dus er konden max. Wat splinters losslaan.

Het reparatietraject (garantie want vrij nieuw) was ook gedoe. Uiteindelijk bleek de zaag gewoon kwijt en kreeg ik een nieuwe opgestuurd (3 maanden na insturen...) Aangezien ik toen al een Makita had gekocht is hij ongeopend doorverkocht. Die Makita doet het ondertussen al jaren zonder problemen, dus het xal niet aan het gebruik hebben gelegen....
 

scOOb

Nieuw lid
16 jan 2010
19
0
Kiewit
Hopelijk de laatste in dit verhaal ... maar het lijkt nu wel helemaal opgelost.
De ankerbouwgroep (ook wel rotor van de motor) bleek een probleem te hebben met de aslager op de uitgaande as. Daar zat speling op.
Helaas is die lager niet apart verkrijgbaar dus heb ik toch een nieuw anker besteld en ineens een nieuwe tandwielgroep. Kostte wel wat en vooral heel wat werk om het er allemaal in te krijgen zoals het hoort, maar de zaag loopt nu helemaal zoals het hoort. Het rauwe starten, dat is er nog, maar het trillen is er volledig vanaf nu !
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.