Beste houtconserveer middel

Picobello

Nieuw lid
31 mei 2023
16
0
Nederland
Goedemiddag,

Ik wil wat elektradraden mooi wegwerken onder een afwerkbalk van douglas hout. Bovenkant wordt geschilderd en de onderkant moet ook iets mee gebeuren tegen houtrot.

Is met d4 houtlijm een goede optie? Lijkt mij toch beter dan de onderkant schilderen?

Vroeg mij daarnaast af voor in de toekomst wat ik anders het beste kan gebruiken, een impregneer die je er aan één kant op kan smeren?

Wil ook met 1x smeren klaar zijn en niet 2 lagen moeten zoals bij verf denk ik al gauw aan te raden is.
 

knotwilg

Post veel
17 apr 2011
1.323
598
Eanske
ingoogni.nl
Laat eens een schets zien, ik snap de situatie niet echt. Waarom zou de "onderkant" gaan rotten?

Lijm is geen afwerklaag. Verf wel. Verf is nogal een breed begrip, er is veel keuze voor verschillende toepassingen.

Als je iets goed wilt beschermen zet je er een "systeem" op, impregneren + gronderen + afwerken. Je zit zo aan de 3 tot 5 lagen voor het goed is voor de komende 20 jaar.
 

Picobello

Nieuw lid
31 mei 2023
16
0
Nederland
Ik heb 2 poortenpalen. Die 2 palen zijn bovenlangs verbonden met een dwarsbalk om te voorkomen dat de palen naar elkaar toe gaan hangen. Bovenop die dwarsbalk heb ik nu elektradraad lopen welke ik met een afwerklat wil afschermen voor de afwerking zodat ik niet tegen die kabels aankijk.

Alleen als ik een onbehandelde onderkant van die afwerklat bovenop die balk schroef wat toch altijd vochtig wordt met regen, trekt er teveel vocht in het hout vanaf de onderkant lijkt me.

Maar rubberseal is denk ik ook een goede optie. Die heb ik nog liggen.

Met werking van hout doel je.op het feit dat er geen scheurtjes in de afwerklaag zouden ontstaan?? Dat gebeurt met lijm en verf toch ook allemaal niet??
 

JohnW11

Nieuw lid
14 jun 2024
4
0
Tilburg
Ik gebruik zelf altijd een Skylt lak om mijn projecten te beschermen maar je hebt meerdere opties. Je kan lijnolie gebruiken als je voor duurzaam gaat, Skylt lak als je voor klassiek gaat en voor langere bescherming kan je voor beits kiezen. Hierin heb je minimaal 3 lagen nodig om het hout ook genoeg bescherming te geven
 

pw64

Actieve deelnemer
9 jan 2024
26
1
Apeldoorn
Koopmans impra of impregneer olie uv super spul en super waterafstotend na 1 keer maar meerdere keren is beter. op een tafel na 3 jaar nog geen intrekkende rode wijn na 2 keer impra
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.