Belabberde afzuiging bovenfrees

Musicus

Actieve deelnemer
4 sep 2019
130
34
Ulvenhout
Ik ben vandaag bezig geweest met het frezen van een groef voor de achterwand van een kast. Ik maak gebruik van een sponningfrees met een radius van 9.5mm en frees per keer ongeveer 5mm diep in multiplex. Totale diepte wordt 10mm.
Ik heb mijn Metabo frees aangesloten op de Makita bouwstofzuiger, maar ik heb het idee dat dit zo goed als niets helpt. Heel de schuur zit onder het stof en snippers. Nu lees ik in meer topics dat een bovenfrees lastig af te zuigen is, maar misschien heeft iemand wat tips om dit te verbeteren?
thumbnail_20200920_193802.jpgthumbnail_20200920_193814.jpg

Het valt me overigens op dat de zuigkracht van de stofzuiger niet heel fors is, wat me wel handig lijkt gezien de snelheid waarmee de frees het materiaal wegslingert.
 

jelmer

Post veel
10 jan 2009
1.364
76
Fryslân
De snelheid van de spaanders is te snel om door de stofzuiger afgevoerd te worden. Mijn bovenfrees heeft een doorzichtig hulpstuk die ik aan de frees moet zetten zodat ik wel zicht op het werk heb, maar het een gesloten systeem word. Zo word 99 procent van het stof en zaagsel afgevoerd. Ik gebruik een dewalt. Ik weet niet of die ook voor jouw machine (metabo?) zijn te bestellen. Ik vind het wel een goede meerwaarde.
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
5.634
130
Gaanderen
Een groef frezen met een sponningsfrees. Dat is wel een uitdaging. Weet je zeker dat het een sponningsfrees is? De klassieke heeft kogellagers (evt een setje met verschillende diameters) Je zou dan de de machine op de zijkant van het hout moeten zetten. Niet erg handig en je bent beperkt in afstand.
De afzuigingen van bovenfrezen zijn niet zo best. Het gaat beter als je ook aan de onderkant afzuigt. Dat gaat bij een groef niet.
 

Musicus

Actieve deelnemer
4 sep 2019
130
34
Ulvenhout
Sorry voor de slechte omschrijving. Het is natuurlijk geen groef, maar een sponning zodat de achterwand gelijk valt aan de achterzijde van de zijwanden.
De frees heeft zo'n doorzichtig hulpstuk welke ik er ook op heb zitten. Op de foto zit deze gemonteerd, maar de afzuiging staat niet goed op de foto. Het is echter geen geheel gesloten systeem.
 

Superkees

Post veel
17 aug 2017
1.087
83
Ik heb de zelfde frees, maar dat afzuighulpstuk gebruik ik nooit. Het werkt inderdaad niet.
 

mvansoest

Actieve deelnemer
22 mrt 2020
33
9
25
Precies om deze reden ben ik toch bij Festool beland... hiervoor continu heel de schuur vol met zooi. Nu met de OF1010 is dit toch wel heel erg verbeterd.
Het klinkt misschien als een cliché, maar bij Festool hebben ze het gewoon echt wel goed voor elkaar..
 
Laatst bewerkt:

handig18

Post veel
17 feb 2013
1.486
78
Oss
Ik heb ook deze makita stofzuiger en gebruik deze wel met een zak erin( anders zit het filter snel dicht)
Werkt prima met de 1010 .
 

mvansoest

Actieve deelnemer
22 mrt 2020
33
9
25
Mocht de zuigkracht niet optimaal zijn, kijk dan even of je slang niet verstopt zit en of je stofzuigerzak vol is. Heb hier dezelfde stofzuiger gaat hartstikke goed.
Het probleem zit hem echt in je frees.
 

Joop van M

Actieve deelnemer
22 apr 2017
300
15
Geldrop
Dit herken ik ook bij Makita rt0700 en maak er ook geen gebruik van stofzuiger. Daarnaast blijft de slang door de ribbels altijd ergens vasthaken.
 

Boktor026

Actieve deelnemer
1 sep 2016
124
5
Frezen en afzuigen tegelijk is onder bepaalde omstandigheden haast onmogelijk. Bij een CNC gaat wel goed...
 

Petrolhead

Post veel
4 mrt 2015
1.107
55
Het probleem ligt inderdaad bij het ontwerp van de machine zelf. Uit ervaring weet ik dat een Dewalt DW621 en een Festool OF1400 voor de meeste freesbewerkingen een zeer goede stofafzuiging hebben. Die eerste vind je wel vaker op de tweedehandsmarkt voor 150 a 200 euro en is tevens een zeer goede allrounder met een goede bouwkwaliteit (y)
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
5.634
130
Gaanderen
Bij mijn festo of 900 is de stofafzuiging ook kwalitatief uitermate teleurstellend. Werk meestal zonder. Met de nieuwe of 1010 heb ik nog niet gewerkt. Mij festo is van 1992 en doet het nog steeds prima. Ik hen tevreden. Het meeste probeer ik op mijn freestafel te doen. Daar zit voldoende afzuiging op. Hooked on wood heeft hier een mooi filmpje over. Maar een groef afzuiger blijft lastig.
 

Petrolhead

Post veel
4 mrt 2015
1.107
55
Lichtjes off-topic, maar relevant genoeg: Rockler heeft voor de afzuiging tijdens groeven frezen op een freestafel een leuk nieuwtje:


Ook goed zelf te maken natuurlijk!
 

RonaldVereycken

Actieve deelnemer
30 sep 2017
206
10
Leuven, België
Jouw frees ziet er niet echt uit als eentje waar hard is nagedacht over efficiënte stofafzuiging.

Ik heb een bosch GOF die al iets meer "afscherming" heeft maar zelfs dan nog
word ik zélf helemaal bedolven als ik in de foute richting sta. Ik gebruik toch de zuiger want ik denk dat fijn stof wel beter afgezogen wordt, het zijn vooral de grotere schilfers die worden rondgesproeid.

Verder probeer ik het freeswerk te laten voor het einde van de werkdag (vlak voor douchetijd) en zoveel mogelijk buitenshuis. En als de frees versleten is koop ik een Festool in de hoop dat die beter zal zijn.
 

Musicus

Actieve deelnemer
4 sep 2019
130
34
Ulvenhout
Wat ik me gisteren ineens bedacht: Het maakt natuurlijk wel uit hoe je de frees vasthoudt. Ik was aan het frezen met de slang/afzuiging aan de achterzijde van het apparaat om zo meer zicht te hebben op het werk. Maar wanneer de frees dan materiaal verwijderd wordt dit eerst naar voren geslingerd.
Wanneer je de machine omdraait en de slang aan de voorzijde hebt wordt het verwijderde materiaal meteen in de slang geslingerd en zal er meer worden afgezogen.
Uiteraard niet alles, maar het scheelt een boel. Alleen heb je dan wel minder zicht omdat de slang in de weg zit.
 
  • Leuk
Waarderingen: McTucker

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.