Bekleden trap met Formica (HPL)

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

gandel69

Actieve deelnemer
6 apr 2008
343
0
Diepenveen
www.kekkek.nl
Wij hebben thuis vloerbedekking van onze open trap gehaald. We hebben nu een trap met veel lijmresten. Nu heb ik gezien dat trappen wel bekleed worden met een soort laminaat. Dit is echter bijzonder prijzig, en daarom zoek ik een alternatief.
In mijn werkplaats heb ik nog een grote plaat HPL liggen (walnoot motief) die volgens mij goed dienst kan doen. Ik heb alleen twijfels over de aanpak. Mogelijk dat hier op het forum mensen zitten die met HPL gewerkt hebben, danwel een trap bekleed hebben die mij kunnen adviseren.
Ik wilde het als volgt doen:
1) bovenkant v/d treden stuk voor stuk namaken met triplex, met zowel aan de voorkant als aan de achterkant een overmaat (zodat ik de voor en achterkant v/d traptrede ook kan bedekken). Tri-plex is relatief goedkoop dus zaagverlies is niet zo erg ;)
2)deze triplex platen beplakken met HPL (lijm: bisonkit), en vervolgens met de kantenfrees de randen strak maken
3) vervolgens stroken triplex maken voor de voor en achterkant v/d treden en deze vervolgens ook bekleden met HPL en met de kantenfrees bewerken.
4) de lange zijden onder 45 graden afschuinen zodat de HPL op de trede (horizontaal) aansluit op de plaat die ik aan de voor en achterkant vastzet

Ik zit dan wel met de volgende vragen:
1) Is de HPL toplaag niet zwak op de hoeken met name aan de voorkant v/d trede.
2) Krijg ik de aansluiten op alle hoeken strak. Het is nl. een ronde trap. Het is dus lastig om bij de wangen goed te zitten, maar ik heb ook nog eens de voor en achterkant die goed aan moeten sluiten.
3) Is HPL niet erg glad voor een trap (geldt ook voor laminaat volgens mij)? Ik heb kleine kinderen, en daar ben ik best zuinig op:)

Ik weet dat een alu stip aan de voorkant ook kan, maar dat ziet er toch minder strak uit. En HPL combineren met een masief stuk walnoot?? Ik weet niet of dat mooi wordt. Hoewel de plaat HPL een erg mooi motief heeft.
B.T.W. Het is voor mij een eenmalige actie, dus investeren in gespecialiseerd gereedschap is geen optie. Ik moet het doen met zaagtafel, bovenfrees, meetlint en een paar zandzakken als lijmpers.
 

gandel69

Actieve deelnemer
6 apr 2008
343
0
Diepenveen
www.kekkek.nl
Ja, daar heb je gelijk in. Het is niet sterk.

Dan moet ik toch eerst de bovenkant en voorkant van de trede maken.
Gewoon koud op elkaar met een paar lamello's voor extra stevigheid.
Vervolgens het geheel met HPL bekleden. Maar ja dan houd ik een scherpe (kwetsbare) hoek aan de voorkant.
Afronden is geen optie omdat HPL te stug is om zo scherp te buigen.

Of toch maar het minder mooie aluminium stripje gebruiken....
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.