beeldhouwers, houtsnijders, restaurateurs en meer, aan het werk

ornament

Post veel
29 nov 2011
1.487
4
IMG_0855cvkk.jpg IMG_1494bk.jpg

Plastische toevoeging ( boetseren om te reconstrueren) aan een historisch beeld om het daarna in hout te kappen. Beide stadia zijn werk van dezelfde student van de zaterdagopleiding.

Even vermelden dat in dit soort opleidingen, het gebruik van dremels , schuurmachientjes en dergelijke, uiteraard niet zijn toegestaan.
Ook het manueel gebruik schuurpapier of andere schuurmiddelen is streng verboden.
Profielraspen en vijlen zouden nog wel kunnen, maar worden in praktijk niet gebruikt.
Dus, niets uit de hier, of van op de specifieke website, getoonde beelden of ornamenten, werden geschuurd.


Hallo Allen,

op zaterdag 12 maart 2016 van 10h tot 17h zijn er houtsnijders, beeldhouwers, restaurateurs, live aan het werk in Antwerpen tijdens de opendeurdag van een groot aantal opleidingen. Zowel de Koninklijke Adademie voor schone Kunsten Antwerpen DKO , als de Restauratie/Consrervatie van kunstobjecten en productontwikkeling ( design) van de Universiteit Antwerpen ( UA) , en de " Art traingsschool" van Artesis -Plantijn Hogeschool zetten hun deuren open.
Al deze opleidingen bevinden zich bovendien op dezelfde Campus!!

Een megaconcentratie opleidingen in aangrenzende gebouwen: Blindestraat 9 en 35 , 2000 Antwerpen . Productontwikkeling ligt op de hoek van de Blindestraat en
de Ambtmanstraat. Een kleine 20 minuten stappen van het treinstation Antwerpen - Centraal. Parkeren met de wagen is in deze buurt, op die dag, eerder moeilijk.
we starten de aankondiging met :

1 Atelier Houtsnijden en beeldhouwen in hout ( hout - beeld) van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen DKO ( KASKA-DKO): de zaterdagopleiding voor volwassenen voor iedereen( wonend in BENELUX en daarbuiten).

Deze kunstacademie bestaat sinds 1663 ( 353 jaar)
Na 5 jaar opleiding kan men een certificaat bekomen, uitgereikt door het Vlaamse Ministerie van Onderwijs. Geen workshop dus, maar officieel onderwijs.
Alle houten , stenen werkstukken op de foto's zijn gemaakt door studentenDe cursus "houtsnijden en beeldhouwen in hout" is een zaterdagcursus ( enkel op zaterdagen) voor iedereen vanaf ongeveer 18 jaar. Hier worden enkel hout gesneden, geboetseerd en gereedschap geslepen. Het bestuderen van vormen, historische voorbeelden, beeldtaal en cultuur (al snijdend) staat hier centraal. Sterke nadruk op nuances in de vorm en hoe dit op de uitdrukking van het beeld (ornament) invloed heeft , want dit maakt het verschil. Het is de bedoeling dat de studenten een zo hoog mogelijk niveau houtsnijden bereiken zodat ze later eventueel als restauratiebeeldhouwer kunnen werken. De speciale website over deze opleiding website houtsnijden

Voor de lezers van het forum: interesse om zelf deze opleiding te volgen? TIP: men kan zich nu reeds aanmelden, via de bovenstaande website, en zich vrijblijvend inschrijven op de wachtlijst. Zo gauw er daadwerkelijk ingeschreven kan worden (maand mei of juni) krijgt u als eerste de kans om u in te schrijven (of u te bedenken). Plaatsen zijn schaars, best reserveren dus !! Veel studenten wonen zeer ver van Antwerpen

12 maart 2016, houtopleidingen, andere opleidingen, opendeurdag, werkplaatsen
open werkplaatsen, expo werkstukken, opleidingen

wordt vervolgd
 
Laatst bewerkt:

ornament

Post veel
29 nov 2011
1.487
4
vervolg
2 avondopleiding voor volwassenen (voor iedereen wonend in EU ) Atelier Steen - Beeld: beeldhouwen in steen van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen DKO ( KASKA.DKO).

geheel gelijk aan de opleiding houtsnijden maar dan in marmer en andere stenen. Ook boetseren ( sporadisch) en albast snijden worden er beoefend. Deze richting is de ultieme opleiding klassiek beeldhouwen: het materiaal laat toe om zich volledig te concentreren op de vorm en de uitdrukking die het genereert. Geen houtdraad waar men rekening mee moet houden. Witte marmer, albast laten toe om de fijnste nuances weer te geven, die in andere materialen (brons, hout) niet meer zichtbaar zijn.


HPIM4904fvk.jpg


Adres : Blindestraat 35, 2000 Antwerpen, in een nieuw gebouw, kelder verdieping (-1).

Speciale website over deze opleiding
: website Steen - Beeld

Ook deze opleiding heeft een grote uitstraling, studenten komen doorgaans van ver. Ook hier kan men zich reeds, totaal vrijblijvend , inschrijven op een wachtlijst ( via de website) indien men erover denk om deze studie te volgen.

Een overzicht afdelingen van deze kunstacademie zoals vind je hier
website Academie

Beeldhouwkunst , Edelsmeden / juweelontwerp , Film- & Videokunst , Fotokunst , Glas in lood , Hout-meubel , Hout-beeld , Kantwerk , Keramiek , Kunstexploratie , Kunstgeschiedenis , Mode- theaterkostuum , Monumentale Kunsten , Scenografie , Schilderkunst , Schilderen-fresco , Sounddesign-geluidsvormgeving , Steen-beeld, Tekenkunst , Textiele kunsten , Vrije grafiek , Weefkunst , Jeugdatelier


3 Universiteit Antwerpen.


toont onder meer de werkplaatsen van Ontwerpwetenschappen: Productontwikkeling , interieurarchitectuur, en hun unieke opleidingen " Conservatie - Restauratie" van houten voorwerpen , schilderijen, stenen beelden , polychromie, glas, metaal, ceramiek, textiel, papier en muur ( stuc en fresco). Tot vorig academiejaar werd het door de Artesis hogeschool georganiseerd. Deze opleiding maakt vanaf vorig jaar deel uit van Universiteit Antwerpen en is wetenschappelijker, theoretischer geworden.
Deze UA campus Conservatie- Restauratie vind je op volgend adres : Blindestraat 9, 2000 Antwerpen; atelier hout is op het gelijkvloers. Waar productontwikkeling die dag zich zal manifesteren weet ik niet, dat zou op verschillende plaatsen kunnen zijn, in ieder geval niet verder dan 150 meter van het bovenstaande adres.
opgepast: ze sluiten waarschijnlijk rond 16.30h. En dit is een groot gebouw met vele verdiepingen en vele werkplaatsen.
hun site https://www.uantwerpen.be

4 Artesis Plantijn Hogeschool.
heeft ook een " Art training school" op niveau van hogeschool en ook deze ateliers zijn open.


  • Fotografie
  • Grafisch ontwerp
  • Juweelontwerp en Edelsmeedkunst
  • Mode
  • Theaterkostuum
  • Vrije Kunsten Beeldhouwkunst
  • Vrije Kunsten In Situ3
  • Vrije Kunsten Schilderkunst
  • Vrije Kunsten Vrije grafiek

hun website
http://www.ap.be/koninklijke-academie

adres: tussen Blindestraat 9 en 35 heb je een ingang naar een parking ( die dag voor auto's gesloten, op vraag van de brandweer ) en vandaar naar de rest van de Campus, daar zijn de werkplaatsen van AP hogeschool.. In de Blindestraat zijn er dus geen andere gebouwen tussen nummer 9 en nummer 35.

groeten,
Ornament

www.beeldhouwen.net
http://www.houtsnijden.eu


 
Laatst bewerkt:

SunRayes

Oud hout
11 sep 2011
2.608
46
Rotterdam
Ik vind het buitengewoon mooi werk en heel knap dat mensenhanden dit kunnen maken.
Als ik er de tijd voor kan vinden, rij ik die dag misschien wel naar Antwerpen.
 

ornament

Post veel
29 nov 2011
1.487
4
Fijn, geef maar een seintje wanneer jullie het kunnen inlassen in de planning. Misschien kunnen we er nog wel iets afspreken ter plaatse?
In totaal is er zoveel te zien dat een dag tekort is.

Ik ga in de aankondiging het volgende toevoegen omdat het betrekking heeft op de gebruikte techniek van houtsnijden:

Even vermelden dat in dit soort opleidingen, het gebruik van dremels , schuurmachientjes en dergelijke, uiteraard niet zijn toegestaan.
Ook het manueel gebruik schuurpapier of andere schuurmiddelen is streng verboden.
Profielraspen en vijlen zouden nog wel kunnen, maar worden in praktijk niet gebruikt.

groeten,
Ornament
http://www.houtsnijden.eu
http://www.beeldhouwen.net
 
Laatst bewerkt:

Pel

Oud hout
25 aug 2015
5.285
2
Midden Limburg
Ik heb een mail naar de academie gestuurd met de vraag of het rolstoel toegankelijk is? Maar dit dat had ik natuurlijk ook hier aan Ornament kunnen vragen realiseer ik mij nu.

Groet Pel.
 

ornament

Post veel
29 nov 2011
1.487
4
Ja, hoor. Aan de achterkant van het gebouw Blindestraat 35 is een deur waar oorspronkelijk trappen waren , maar die nu permanent rolstoeltoegankelijk is gemaakt door er een hellend vlak overheen te leggen. Er is een lift in het gebouw, wel niet heel makkelijk vindbaar; proberen maar of vragen. De toilet voor rolstoelgebruikers is naast de lift op de gelijkvloers. Hout is op de 2de verdieping. In hetzelfde lokaal worden er tijdens de avonden lessen meubel gegeven. Deze leerkracht zal aanwezig zijn.

Lift gaat ook naar de kelder voor de richtingen Beeldhouwen (boetseren) en in een ander lokaal de richting Steen - Beeld (beeldhouwen in steen, werd hierboven voorgesteld). Het bezoek hieraan is een must.

In gebouw van UA, Blindestraat 9, Restauratie - Conservatie zijn de afdelingen Hout, Steen en Muur ( fresco en kalk) op de benedenverdieping. Ik denk dat er een lift is voor alle andere richtingen aldaar.
De lokalen van Beeldhouwen aan de Hogeschool hebben ook een hellend vlak.

groeten,


groeten,
Ornament
http://www.houtsnijden.eu
http://www.beeldhouwen.net
 

Pel

Oud hout
25 aug 2015
5.285
2
Midden Limburg
Hartelijk dank voor de info Ornament, als ik ergens naar toe wil dan is het altijd een hele planning vooraf, nu nog kijken of ik met openbaar vervoer ga of met de auto?

Groet Pel.
 

gordo62

Nieuw lid
20 jul 2012
21
0
Ik ben al een keer geweest en het is een feest voor het oog!!! ik kan met heel mijn hart aanbevelen!!! Jammer genoeg kan ik de studie niet volgen ivm mijn werk(soms moet ik op zaterdag werken :-( )

groeten,
Sergio
 

sirjacobsd

Oud hout
27 feb 2014
2.768
0
Verleden jaar ben ik er ook geweest.
Het was zeker de moeite waard om er naar toe te gaan.
Moet je zeker doen.
Spijtig genoeg past dit jaar de datum niet voor mij Ornament.
 

luk knops

Actieve deelnemer
10 nov 2012
123
2
Roosdaal (België)
Inderdaad de moeite waard om eens te gaan bezoeken. Ben al een paar keer gaan bewonderen... en heb er zelfs een gratis les gehad die mij heel goed geholpen heeft!!

- - - Updated - - -

Inderdaad de moeite waard om eens te gaan bezoeken. Ben al een paar keer gaan bewonderen... en heb er zelfs een gratis les gehad die mij heel goed geholpen heeft!!
Groeten,
Luk
 

ornament

Post veel
29 nov 2011
1.487
4
Verleden jaar ben ik er ook geweest.
Het was zeker de moeite waard om er naar toe te gaan.
Moet je zeker doen.
Spijtig genoeg past dit jaar de datum niet voor mij Ornament.

Hoi Didier,

dat was een fijn, uitgebreide, ontmoeting, vorig jaar.
Heel blij met je bezoek.

Groeten,

Ornament
 

ornament

Post veel
29 nov 2011
1.487
4
Hallo Pillipe-Brunke,

helaas, deze school verzorgt alleen officiële, volledige en jaren durende, avond- en zaterdagopleidingen. Geen korte workshops. Houtsnijden is er enkel op zaterdagen. Voor marmerbeeldhouwen ga je twee avonden per week naar de les. Voor schilderen , tekenen, .... enz.. en alle andere richtingen die hierboven werden meegegeven is dezelfde regeling van kracht.

Een workshop slijpen , een klein afgerond geheel, kan iets waardevols zijn.

Maar een korte workshop houtsnijden, een vormentraining, is iets anders. Wat zou men kunnen leren op zo'n korte tijd? "Het gewoon eens iets in hout proberen, om te ervaren of het bevalt, maar niet met als doel het ook te kunnen " past niet in het jargon van doorgedreven opleidingen, aangeboden door het georganiseerde deeltijdse kunstacademie voor volwassenen .

Om aan deze vraag te voldoen zijn er vrijblijvende workshops

In Nederland bestaat een heel uitgebreid aanbod aan korte werkshops, als privé-initiatief aangeboden. Een weekendje workshop kost evenveel als een heel jaar langdurige opleiding. Zie "infopagina" van de website http://www.houtsnijden.eu

IMG_2500avk.jpg
uil-ornament gesneden door een student

Welkom om te komen kijken op de opendeurdag. Laat maar iets weten


groeten,
Ornament
http://www.houtsnijden.eu
http://www.beeldhouwen.net
 
Laatst bewerkt:

Pel

Oud hout
25 aug 2015
5.285
2
Midden Limburg
Mooi subtiel in reliëf uitgesneden, het eikenhout wat er wordt gebruikt tijdens de opleiding, dat zal zeker wel klasse A meubelhout zijn neem ik aan?

Groet Pel.
 

ornament

Post veel
29 nov 2011
1.487
4
Hallo Pel,

eikenhout klasse A meubelhout? ?

Het is meer iets in de aard van: de student zoekt zelf ergens een stuk hout en brengt het mee.
Dat wordt dan bekeken en gekeurd in slechts twee categorieën: (nog) bruikbaar en onbruikbaar. Euuhh , alleen de eerste categorie wordt toegelaten..... Niet altijd top kwaliteit hout, vaak recuperatie.

Ook voor wat betreft de houtsoort: bruikbaar of onbruikbaar voor het te snijden beeld, ornament.
Wel veel liever eik dan linde voor de beginners.

De subtiele vormgeving van het uiltje en alle andere werkstukken is het resultaat van de studie van de beeldtaal,vormleer, nuances en vormcultuur ( beeldkultuur). Juist de elementen waar dit soort opleidingen op focussen. Maar dat las je waarschijnlijk al op de specifieke website http://www.houtsnijden.eu

groeten,
Ornament
http://www.houtsnijden.eu
http://www.beeldhouwen.net
 
Laatst bewerkt:

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.