Afkortzaag voor Black Friday

SvenDC74

Nieuw lid
17 nov 2019
17
0
Hallo iedereen,

Ik wens mezelf een afkortzaag te schenken voor BF, maar er is zoveel keuze. Precisie is natuurlijk een allereerste vereiste, een dieptebegrenzer lijkt me zeker wat (of kan je zoiets zelf ontwerpen op elke zaag?), evenals een ruim zaagbereik. Zowel links als rechts zagen lijkt nuttig... Enfin, ik heb een lijstje opgemaakt met specifieke kenmerken in van zagen tussen de 300 a 700€. Ik ben wel een Bosch-fan an sich maar hier twijfel ik toch. Festool is natuurlijk top, wat duurder, maar iets mindere zaagdiepte. Metabo lijkt wel vrij compleet, maar is het nu Duitse makelij of Chinese 'brol'? Ik zie het bos door de bomen niet meer. Kunnen jullie helpen?

zagen.jpg


https://photos.google.com/album/AF1.../AF1QipO0fHokWTy_tTDbPF5m5rsubqM4w3tUjF6cHED-

Alvast bedankt,

Sven
 
Laatst bewerkt:

Dunhans

Actieve deelnemer
24 jun 2012
376
21
Bergen op zoom
Zat even te kijken. En zag dat je wat groen en rood hebt ingekleurd. Neem aan dat je dat als voor of nadeel zie. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar bij dewalt hebben ze dat schaduwlijn principe ipv laser en dat schijnt erg goed te zijn. Ik heb de makita ls1019 die heeft 1 laser die je links of rechts vh zaagblad in kan stellen. Dat is wel iets om rekening mee te houden dus. Ook in zonlicht slecht te zien.
 

Sang

Actieve deelnemer
19 mrt 2013
591
10
Berkel en Rodenrijs
Je ziet schaduwlijn als negatief (omdat het celletje rood is)?
Terwijl dat juist erg goed werkt. Klopt altijd, ook als je zaagblad vervangt. Is bij laser niet zo
edit: Dunhans was me net voor :)

Zou zelf gaan voor Dewalt of Festool. Makita ook mee gewerkt maar vond dat pas de echt dure makita's topzagen waren. Terwijl de goedkoopste dewalt ook al een topzaag is.
Bosch en Metabo geen ervaring mee.

Ik zal duimen dat je een mooie korting kan krijgen op BlackFriday :)
 

RedWoodWorking

Actieve deelnemer
5 okt 2017
155
24
Boxtel, NL
Hi Sven,
ten eerste: welkom op het forum!

Een advies voor een afkortzaag zal sterk afhangen van waarvoor je verwacht de afkortzaag te gaan gebruiken.
Je geeft aan precisie te zoeken, maar dat kan precies op de milimeter of precies op de micrometer zijn. Mijn ervaring met vrijwel alle afkortzagen is dat ze voornamelijk geschikt zijn/gebruikt worden voor het grovere afkortwerk, niet voor de 'eindzaagsnede'. Een afkortzaag zonder geleiderails (of Festool Kapex / Bosch GCM12GDL) zal wel meer precisie opleveren.
Gewicht kan van belang zijn als je verwacht de zaag veel handmatig te verplaatsen; indien deze een vaste plek krijgt is dat niet belangrijk.
Laatste punt van aandacht dat ik je meegeef; als je hem vaak gaat gebruiken denk dan ook aa de ergonomie; ik vond bijvoorbeeld de positie van het handvat van de Kapex oncomfortabel.

Succes met je overwegingen en bekijk ook zoekfunctie op het forum: er is genoeg te vinden over (specifieke) afkortzagen.
 

SvenDC74

Nieuw lid
17 nov 2019
17
0
Hartelijk dank voor de reacties, ik leer bij. :)

Ik klus heel graag en volg een cursus houtbewerking maar wou me al langer een afkortzaag aanschaffen. t'is nu de moment denk ik dan. Maar ik wil niet iets van 150€ waar ik al snel ontevreden over zal zijn, en meer dan 700€ lijkt me ook wat overdreven voor wat ik ermee zal doen.

Ik had ergens gelezen dat de schaduwlijnen ook niet zo goed te zien waren in daglicht of fel licht en dacht dat een laser beter zou zijn. Nu dat is niet zo doorslaggevend denk ik dan.

Hebben jullie ooit al is ergens iets gelezen of gezien over het zelf maken van een dieptebegrenzer op je afkortzaag?

ik zal idd de specifieke afkortzagen ook nog is in de zoekfunctie leggen van het forum.
 

leroy

Post veel
23 jul 2010
1.016
30
Hey hallo
Ik denk dat een Dewalt prima is voor jou
Een diepte stop zou ik me niet blind op staren
die zul je gok ik niet veel gebruiken
Dewalt heeft hele leuke in stap modellen met eventueel een afkortzaag steun
En een schaduwlijn of laser zijn beide slecht te zien met dag licht
Dus ook dat zou niet doorslaggevend moeten zijn
Tenzij je hem alleen in de werkplaats gebruikt
En zoals hooked on wood
Al zei kijk ook naar het gewicht als je hem veel transporteert
en zware machine zul je minder snel pakken en meenemen tenminste dat is mijn ervaring
Succes met je keuze
 

Sang

Actieve deelnemer
19 mrt 2013
591
10
Berkel en Rodenrijs
De motorbehuizing over een balkje laten glijden?

Ik doe dat soort bewerkingen op mijn zaagtafel.
Zet die trouwens ook maar op je black friday wishlist, een DW745.

Een DWS777 + DW745 kost je €900 en ben je helemaal het mannetje! :)
 

Incactus

Actieve deelnemer
9 okt 2018
48
5
Heb zelf al Bosch GCM 8 SJL en daar heel tevreden over. Heb ook van alles en nog wat op een rijtje gezet en deze was voor mij qua prijs kwaliteit het beste. Een Festool vond ik te duur.
De zaag valt volledig na te stellen, zeker de moeite waard om daar even een uurtje aan te besteden, want geen enkele machine die ik heb is volledig zuiver ingesteld. Je kan er ook een dieptestop mee maken, die instelbaar is, maar nog nooit gebruikt. Houd er wel rekening mee hoeveel ruimte je hebt want deze Bosch daarbij glijden de stangen naar achter ipv bij bijv Festool waar de geleidestangen vast zitten en de zaag erover heen schuift, wat weer veel ruimte scheelt.
 

HoutHans

Actieve deelnemer
1 mei 2012
439
14
Ik heb de Makita 1018 (geloof ik) en die bevalt prima, behoorlijk zuiver zaagwerk, links en rechts kantelbaar en met dieptestop die ik regelmatig gebruik, bijvoorbeeld voor het zagen van pennen of kepen. Ik vind de stofafzuiging niet briljant, maar dat gaat hopelijk veranderen als ik hem aansluit in de grote afzuiging en niet meer op de stofzuiger. Veel succes en plezier hiermee!
 

SvenDC74

Nieuw lid
17 nov 2019
17
0
Ik ga dit weekend enkele dealers bezoeken, om al eens na te gaan hoe de machines in de hand liggen. Met Dewalt het ik al ervaring maar ben wel benieuwd naar Makita, Bosch en ... Festool.
 

twdi

Actieve deelnemer
15 jul 2019
157
7
Sterksel
De motorbehuizing over een balkje laten glijden?
Een DWS777 + DW745 kost je €900 en ben je helemaal het mannetje! :)

Zoiets wil ik in 2020.

Ik kan je overzichtje niet openen maar heb je bewust geen afkortzaag gekozen met trekfunctie zoals een Metabo KGS 216?
Of heeft deze deWalt ook zoiets?

Dat lijkt me juist erg handig (of toch niet?)
 
Laatst bewerkt:

SvenDC74

Nieuw lid
17 nov 2019
17
0
Ja, het ziet er zéker mooi uit, maar die 2 samen nemen wat veel ruimte in, die ik zo al niet heb. Als ik daarmee thuis kom mag het mannetje in het tuinhuis slapen :) :)

ik heb afkortzagen gekozen mét trekfunctie, vind ik zeker belangrijk. Heb al wat geschrapt en blijven over:
- Festool Kapex60 (spijtig dat die niet dieper gaat)
- Makita LS1019L
- DWS780/777
- Bosch GM12GDLG/CM350-254 (maar vrij grote machines)

De Metabo KGSV 72 is twijfelgeval of ik die ook schrap of niet.
 

roeliepoelie

Actieve deelnemer
6 sep 2011
506
0
Ik heb destijds ook de makita ls 1019 gekocht. Wilde een afkortzaag die ik stijf tegen de muur kan zetten, dus geen stangen die achter uitsteken. had toen de keuze uit de grote bosch, een kapex of dus deze. Heb nog geen moment spijt van mijn keuze. Vond m goed zagen, zaaghoeken kun je goed afstellen.
Zou m zeker gaan bekijken...
 

klauterkamer

Actieve deelnemer
21 dec 2014
209
7
culemborg
Ik kan jouw bestand niet openen. Zelf werk ik al jaren met een Milwaukee ms216. Deze is sterk maar ook licht en de stangen steken niet uit. Misschien ook het overwegen waard?
 

jefmen

Moderator
23 nov 2009
1.049
5
Ja, het ziet er zéker mooi uit, maar die 2 samen nemen wat veel ruimte in, die ik zo al niet heb. Als ik daarmee thuis kom mag het mannetje in het tuinhuis slapen :) :)

ik heb afkortzagen gekozen mét trekfunctie, vind ik zeker belangrijk. Heb al wat geschrapt en blijven over:
- Festool Kapex60 (spijtig dat die niet dieper gaat)
- Makita LS1019L
- DWS780/777
- Bosch GM12GDLG/CM350-254 (maar vrij grote machines)

De Metabo KGSV 72 is twijfelgeval of ik die ook schrap of niet.

De kapex vind je niet diep genoeg gaan. Bedoel je hier mee de maat die hij kan zagen? Dan kan je ook naar de kapex 88 kijken iets groter maar niet te zwaar gelijk.
 

SvenDC74

Nieuw lid
17 nov 2019
17
0
Zo, ben vanochtend eens gaan rondkijken in 3 winkels, heb enkele mooie machines gezien (niet alleen afkortzagen). Wou dat ik meer plek en geld had :)

- De Kapex is een prachtexemplaar, echt waw. Maar ik twijfel hier zeer sterk over omdat, nu ik hem gezien heb, ik de 6cm zaagdiepte die hij biedt wat nipt vind. Misschien zal ik niet zo vaak zo'n dikke balken zagen, maar op de momenten dat je dat dan wel nodig hebt... De 88-versie is me toch wat te duur, en 2dehands vind je die amper.
- DeWalt schrap ik momenteel uit de lijst, heb 2 verdelers horen zeggen dat after-service vaak moeilijk is, en - ik geef toe - het geel is wat minder mijn ding.
- De Makita ls1019 sluit sterk aan bij wat ik zoek, ligt goed in de hand, zeer degelijke machine. 1 verdeler zei me dat ze kwalitatief toch wel onder Bosch en Metabo liggen, maar hij had het vooral over boor- en vijsmachines - met zagen had hij minder ervaring. De andere verdeler plaatste ze boven Metabo, en met een goede naservice (in België).
- De Bosch GM12GDLG nergens effectief zien staan. Maar staat ook dicht bij wat ik zoek en ben wel Bosch-fan. Hier kan ik hem hebben aan 650€, dus nog binnen het budget: https://www.etrona.de/bosch-profess...01b23600.html?sPartner=idealo?number=GCM12GDL. lijkt me geen slechte zaak, maar dit is wel een enorm beest, beetje overkill :)
- Metabo KGSV 72 doet ook nog mee, heb hem ook niet gezien maar zijn broertjes wel. Lijkt ook een kanshebber...

Milwaukee heb ik nergens gevonden tot nu toe (in de winkel).

Nog even verder reviews lezen :)
 

lars92

Nieuw lid
4 aug 2016
22
0
Groningen
Je hebt het over ''black friday''... Heb je al een idee van goede aanbiedingen dan? Je moet natuurlijk maar net mazzel hebben dat jouw uiteindelijke keuze een 'black friday deal'' is toch?
Of zie ik een actie over het hoofd met alle afkortzagen uit jouw lijstje?
Veel vraagtekens... Ik ben namelijk sterk aan het overwegen de Kapex te kopen, maar toen ik dit topic las besefte ik me dat ik wellicht nog beter even een weekje kan wachten op die zgn deals.
 

flytox

Actieve deelnemer
31 aug 2016
67
0
Oost-Vlaanderen (BE)
- De Bosch GM12GDLG nergens effectief zien staan. Maar staat ook dicht bij wat ik zoek en ben wel Bosch-fan. Hier kan ik hem hebben aan 650€, dus nog binnen het budget: https://www.etrona.de/bosch-profess...01b23600.html?sPartner=idealo?number=GCM12GDL. lijkt me geen slechte zaak, maar dit is wel een enorm beest, beetje overkill :)

Wat een koopje daar! Bij Klium (meestal een van de voordeligste online winkels in BE/NL) staat 'ie maar liefst 200+ euro duurder incl. BTW: https://www.klium.be/bosch-gcm-12-gdl-afkortzaag-0601b23600-52220
 

trellian

Actieve deelnemer
19 jul 2019
29
0
Een voordeel van die Bosch is dat je hem glad tegen een muur aan kan zetten. Dan valt de grootte ineens wel mee.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.