Afkorten eiken gebinten

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

verbouwing_deel

Nieuw lid
20 dec 2010
1
0
De deel van onze monumentale boerderij heeft een mooi oude eiken gebintenconstructie. Nu de deel verbouwt gaat worden moesten gebinten op nieuwe poeren worden gezet. Na het stutten van de gebintconstructie zijn de oude poeren verwijderd om daarna nieuwe poeren op te metselen. Om de poeren even hoog te krijgen zijn de gebinten aan de onderkant afgezaagd. Dit laatste is door de aannemer gedaan met een kettingzaag en niet naar tevredenheid. Het kernhout is zo hard dat de kettingzaag steeds weg liep en nu zijn de gebinten aan de onderkant niet mooi vlak.

Een vraag aan jullie houtbewerkers. Is een kettingzaag wel het juiste gereedschap om de gebinten mee af te korten? Of is er een betere manier om om de onderkant vlak af te zagen? Hopelijk kunnen jullie advies geven want we vinden het heel jammer dat er nu alweer meer van de gebinten moeten worden afgezaagd om ze vlak te krijgen. Het zou fijn zijn als het de tweede keer wel goed gaat zodat we niet meer dan de steenhoogte hoeven af te zagen.

Alvast bedankt voor het advies,
Emiel
 

Timmerhans

Actieve deelnemer
27 feb 2010
29
0
Een handzaag, maar een kettingzaag kan ook alleen moet die wel scherp zijn.
En een ervaren iemand die zaagt.
 

tuoh

Oud hout
Een kettingzaag werkt het best in nat hout, maar met een scherpe ketting zou het toch moeten lukken om een redelijk zuivere zaagsnede te verkrijgen. Om met een kettingzaag tot op de mm te zagen, dat is niet evident.
Maar om geen twee maal over de zelfde steen te struikelen zou ik opteren om de onderkanten van de balken vlak te zagen met een cirkelzaag, eventueel eerst een geleidelat op de balk spijkeren en daar de zaag laten tegenlopen.
Afhankelijk van de dikte van de balken zal je vermoedelijk de balken langs de vier kanten moeten inzagen, het eventueel resterend middendeel kan je dan doorzagen met een scherpe handzaag.
Dit alles op voorwaarde dat je ruimte hebt om een cirkelzaag te gebruiken, staan de poeren niet in de weg?

Is dat wel het geval dan zal je toch moeten teruggrijpen naar een scherpe kettingzaag, of als je het ziet zitten, een scherpe handzaag gaat ook overal doorheen, kost enkel wat zweet.

Mvg,

André
 

@lex

Actieve deelnemer
26 okt 2010
242
0
Als het gekantrecht hout is, kan je inderdaad gebruik maken van een cirkelzaag icm een aanslag die aan twee zijden op de bint bevestigd is. Als het ongekantrecht hout is zal een aanslag bevestigen al een opgaaf zijn, laat staan het zagen zelf... Dat wordt dan heel lastig! Ik denk dan toch aan een goeie handzaag.

@lex
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.