hoi
@Guus Flater,
je hebt wel een speciaal talent om in alles wat draait en blaast of zuigt een mogelijke stofafzuiging te zien moet ik zeggen

.
effe wat ventilator basics:
2.000m3/h is op zich meer dan genoeg …. ALS je dat debiet door d100mm leidingen gezogen krijgt. de stromingssnelheid (in m/s) is het volumedebiet (in m3/s) gedeeld door de sectie (in m2 pi*diam^2/4) en die zou dan (2.000/3.600)/(3,14*0,1^2/4)=70,7m/s (dat is meer dan 250km/u) worden.
15-20m/s wordt aanzien als het minimum voor stofafzuiging, anders valt het stof uit de stroming. dus, meer dan genoeg.
MAAR, een ventilator levert geen constant debiet. het debiet dat fabrikanten vermelden is met niks aangesloten, voor stofafzuigingen meestal zelfs zonder filter. als je stromingsweerstand toevoegt (leidingen, voorafscheiders, filters, …) zakt het debiet.
in het meest extreme geval, als je de buis helemaal afdicht, wordt de stromingsweerstand zeer groot en je 2.000m3/u machine wordt een 0m3/u machine, snelheid 0m/s, afzuiging 0.
je krijgt wel een onderdruk (die het vat van je voorafscheider misschien doet imploderen) en dat is de zgn. statische druk die sommige fabrikanten opgeven (al is het vaak al ver zoeken naar dat getal).
het debiet en de statische druk die fabrikanten opgeven gelden dus voor 2 totaal verschillende condities en zijn in feite de 2 eindpunten van de volledige ventilatorcurve die het debiet in functie van de statische druk weergeeft.
voor de grootste buisventilator uit je pdf is dit de ventilatorcurve (blijkbaar zijn er 2 curves, waarschijnlijk voor 2 verschillende toerentallen).

maw:
- debiet (bij statische duk 0) ongeveer 2.000m3/u
- statische druk (bij debiet 0) ongeveer 500Pa.
dit is een vergelijkbare curve voor een typische 2HP stof afzuiger (bron
How to Select the Correct Ductwork Diameter)

om het ingewikkeld te maken gebruiken de amerikaanders natuurlijk CFM (cubicfeet/minute) ipv m3/u en iwg, ”wg, iH2O, … (inch water gauge) ipv Pa en hebben ze de assen ook omgewisseld, maar:
- debiet (bij statische duk 0) ongeveer 1.600CFM~2.700m3/u
- statische druk (bij debiet 0) ongeveer 12iH2O~3.000Pa.
maw niet zo’n heel groot verschil qua debiet maar een gigantisch verschil qua statische druk.
voor een stofafzuiging met d100mm heb je om 20m/s te bereiken een debiet van minstens 20*(3,14*0,1^2/4)*3600=565m3/u~333cfm nodig.
de stofafzuiging zal dat kunnen leveren tot een statische druk van ongeveer 11iH2O~2.740Pa.
de buisventilator maar tot ongeveer 300Pa. het minste dat je daar wat op aansluit van filter of lange leiding of … zal de statische druk groter worden dan 300Pa en je debiet minder dan 565m3/u zodat je minder dan 20m/s stromingssnelheid overhoudt.
in de praktijk zal het werkingspunt ergens op de ventilatorcurve liggen, afhankelijk van je afzuigsysteem.
je systeem heeft een weerstand die functie is van het debiet: de systeemcurve.
het werkingspunt ligt waar de systeemcurve en de ventilatorcurve kruisen (dan is het debiet door je ventilator gelijk aan het debiet door je systeem).
hier een typische voorbeeld (bron:
Optimizing Collection System Airflow | Donaldson Industrial Dust, Fume & Mist)

het werkingspunt (snijpunt van grijs en groen) ligt hier bij ongeveer 25.000CFM en 7iH2O, het gaat dus om een veel groter industrieel systeem maar het principe is gelijk.
de grijze curve zal sneller stijgen als je meer weerstand toevoegt (kleinere diameter, langere leidingen, toevoegen van een voorafscheider, dichtgeslibd filter, meer bochten, …). daardoor schuift het werkingsprincipe naar links: kleiner debiet, kleinere snelheid, minder afzuiging. daarom dat een goed ontwerp zo belangrijk is.
naast de functionele kant (krijgt de afzuiger het stof weggezogen) is er uiteraard ook de gezondheid (wordt fijn stof tegen gehouden), maar daar zijn anderen (Kor) expert in en dit verhaal is al meer dan lang genoeg geworden …