advies goede kwaliteit blokschaaf

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

Anonymous

Actieve deelnemer
3 jan 2008
358
0
Ik ben op zoek naar een leuk low-angle blokschaafje van hoge kwaliteit als cadeautje voor de feestdagen. Is er iemand die hiervoor suggesties heeft buiten de geëigende merken die baptist verkoopt?
Even voor de duidelijkheid; het hoeft dus niet echt een koopje te zijn, ik vroeg me eigenlijk meer af of er alternatieve merken zijn die ik niet ken, maar die wel hoge kwaliteit leveren (ik heb al gezocht op het forum...).
Mijn kennis betreffende hoogwaardig handgereedschap is niet ultiem, dus misschien zie ik wat over het hoofd en kunnen de echte specialisten me verder helpen.

Alvast bedankt!

Mvg, Emiel
 

Anonymous

Actieve deelnemer
3 jan 2008
358
0
Ik heb al eerder contact gehad met Baptist over de Peaktools schaven en ik begreep dat deze net een stapje boven de huidige Stanley schaven staan en dus een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben, maar dat ze zeker niet te vergelijken zijn met Veritas of Lie Nielsen. Klopt dit wat jullie betreft, of hebben jullie andere ervaringen?
 

Seek

Oud hout
10 mei 2009
2.676
0
Over de nieuwe Chinese schaven lees ik lovende berichten. De eerste versie had nog al wat kwaliteits problemen, maar dat schijnt nu opgelost te zijn. Maar je weet hoe het is met onze Chinese vrienden, ze maken het volgens specs en geen greintje beter. Dus als Baptist of Dick's niet kritisch genoeg gespecificeerd hebben, dan zal hun kwaliteit minder zijn dan de Woodriver schaven in Amerika waar je veel over leest. Aan de andere kant, ik kan me niet voorstellen dat ze speciaal voor een kleine Hollandse bestelling een apparte productierun draaien. het lijkt me veel waarschijnlijker dat ze een magazijn vol hebben staan en daar uit halen wat er besteld wordt.

Maar het beste lijkt me als jij er eentje koopt, en hier dan uitgebreid vertelt hoe goed of slecht hij is. Dan weet ik of ik ook mijn zuurverdiende centjes naar Baptist kan brengen. :D
 

Donald Duck

Actieve deelnemer
9 mrt 2010
148
0
Hoboken
Ik heb 2 weken geleden tijdens een Microsoft conventie in Berlijn snel bij Dieter Schmidt - Feine Werkteugen langsgegaan (ik had geluk want zat er vlak bij, en moest toch dit paradijs bezoeken) en daar een Jumo blokschaafje met kleine hoek gekocht. Ik dacht net geen 50 Euro, wat ik eigenlijk helemaal niet duur vind. http://www.fine-tools.com/juuma-planes.html
De kwaliteit is naar mijn standaard perfect. Ik heb ook een Japans zaagje van Jumo ook perfect om mee te zagen, onnoemelijk veel beter dan mijn Bahco toffelzaagje. Ook een fijne verkoper die echt wel luisterd en niet dadelijk een Veritas begint aan te prijzen. Een interessante vraag was : Ga je het gereedschap gebruiken of is het om te verzamelen? Eeeuh : Gebruiken natuurlijk. :eek:

Ik zou echt niet weten waarom ik een duurder model nodig heb (puur voor de hobby, beginner, geen exotisch hardhout, misschien na 10 jaar oefenen dat ik iets beter nodig heb, dit is voor mij een Rolls Royce, ...).

Volgens de verkoper veel beter dan (nieuwe) Stanley... ik heb alleen een oude 4.5. Die is ook heel goed maar ik heb er veel werk in gestoken om alles vlak te maken.

Alles is mooi vlak en super scherp, "direct gebruiken" uit de doos en dat klopt. Ik dacht dat JUMO Chinees was maar op het label staat Japan...nog niet opgezocht op het Web.

Nog een tip: Niet de Reichstag bezoeken met een Japanse zaag in een zakje! Er is daar een metaaldetector en dan roepen ze "Samourai, stehen bleiben!" Zonder factuur had ik toen een probleem gehad denk ik. Gelukkig zei een van de security mannen: "Oooh Dieter Schmidt und ein Japanische Zage das ist super gut! Ich habe das auch... :lol: (sorry voor eventuele schrijffouten)
 

ArtHarg

Post veel
9 jan 2009
1.810
0
Den Haag
www.artharg.nl
Vlak die aftekenmesjes niet uit: vlijmscherp, klein, goed beet te houden. Met twee klauwhamers kan je ook aardig creatief worden, een werkbankklem (zo eentje die je met een hamer vastslaat) biedt interessante mogelijkheden... en gegeven een kwartiertje, een haalmes en een eindje overtollig eiken: dan wordt het echt leuk.

Nee, je kan beter géén ruzie krijgen met een ninja in een meubelmakerswerkplaats :)

Arthur
 

Anonymous

Actieve deelnemer
3 jan 2008
358
0
Die schaaf als cadeautje was voor mij bedoeld. :) Emiel is er helemaal uitgekomen en gisteren heb ik 'em gekregen: een prachtige Veritas blokschaaf, zie foto! Wat een prachtig ding zeg!!! Vanavond neem ik 'em mee naar mijn laatste houtbewerkingsles, ik moet mijn werkstuk gladschaven dus ik kan 'em gelijk inwijden!!

Daarnaast heb ik alvast mijn verjaardagscadeautjes gehad (ik ben pas 25 december jarig :)): 5 beitels van MHG en een etui (waar er 10 in kunnen ;)) en een Amerikaans houtbewerkingsboek: "Tage Fid Teaches Woodworking, two volumes in one, unabridged". Super!!

Het is wel duidelijk dat Emiel erg blij is met een vriendin die aan het warmlopen is voor houtbewerking met handgereedschap, hihi...

Attached files
 
A

Athanor

Guest
Ik had al zo'n vermoeden van de bestemming van de aanschaf ;)

Heel mooi gereedschap! Proficiat met het cadeau en veel succes met het gebruik ervan!

Fons
 

Anonymous

Actieve deelnemer
3 jan 2008
358
0
Ja hè, ik ben zeker verwend! Gisterenavond heb ik m'n docent in staat van adoratie gebracht toen ik de schaaf liet zien. Hij wist niet wat hij zag, zó mooi vond hij hem! Hij heeft hem liefdevol uit elkaar gehaald, de binnenkant vol bewondering bekeken, weer in elkaar gezet, zelfs gefotografeerd, haha! Uiteraard heef hij er ook even mee geschaafd en hij vond het de Rolls Royce onder de schaven. Ik mag 'em nooit uitlenen (misschien wel aan Emiel als hij het lief vraagt, hij leest dit natuurlijk ook, *grinnik*), moet er heel zuinig op zijn etc. Nou, dat komt helemaal goed! En inderdaad: hij schaaft als een zonnetje op een mooie zomerdag...

M'n theedoos met zwaluwstaartverbindingen, lijstje in verstek en gefreesde sierrand, pianoscharnier enz. is nog niet af, eigenlijk heeft niemand het af gekregen. Maar ik heb het gereedschap om hem thuis af te maken dus geen probleem! :lol: Ik ga er morgen weer aan werken! Het moet een kerstcadeautje voor mijn ouders worden, dus dan moet 'ie af zijn. Ik zal wel wat fotootjes van mijn "first time" houtbewerking op dit forum zetten. :)
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.