Hallo
ik heb een aantal walnootstammen die ik wil gaan zagen.
Ik heb nog nooit met notenhout te maken gehad en ik kan het maar één keer zagen.
Vandaar dat ik hoop dat er mensen zijn die me kunnen adviseren wat wel en wat niet te doen.
Het gaat om stammen van 35 cm tot iets van een meter doorsnede, lengtes van 1 tot 3 meter. Recht en krom, vertakt en niet vertakt.
Zagen wil ik met de Alaskan doen.
Wat zouden jullie geschikte diktes en dergelijke vinden?
Ik houd zelf van lekker dik, iets van 9 cm. Snel klaar, lekker robuust om een massieve tafel van te maken en voor poten, en weinig zaagverlies.
Maar wel weinig planken en langzaam droog en verder voor weinig toepassingen geschikt, lijkt me.
Dunnere planken krijg je er meer van, zijn wat praktischer voor veel toepassingen maar trekken meer krom, denk ik, en zeker meer zaagverlies.
Of dik uit het hart en naar buiten toe dunner? Zaagsnede door het hart of juist een dikke plank met het hart erin laten?
Of juist dunne kwartierse planken en naar buiten toe dikkere planken?
Heeft het zin om delen met geen of nauwelijks kernhout ook te bewaren?
Ik vind het allemaal
en ik vind het zonde om het zomaar te zagen en 'dan zien we wel' wat ik met minder zeldzaam hout wel zou hebben.
Om te drogen wilde ik alles gewoon netjes oplatten buiten in de wind, bovenkant afdekken met zwaar gewicht erop, misschien spanbanden erom.
Of zijn er betere manieren?
Ik hoor het heel graag als mensen hier er hun licht over zouden willen laten schijnen! Alvast bedankt
groeten Bo
(svp geen vragen over de mogelijkheid om het hout te kopen)
ik heb een aantal walnootstammen die ik wil gaan zagen.
Ik heb nog nooit met notenhout te maken gehad en ik kan het maar één keer zagen.
Vandaar dat ik hoop dat er mensen zijn die me kunnen adviseren wat wel en wat niet te doen.
Het gaat om stammen van 35 cm tot iets van een meter doorsnede, lengtes van 1 tot 3 meter. Recht en krom, vertakt en niet vertakt.
Zagen wil ik met de Alaskan doen.
Wat zouden jullie geschikte diktes en dergelijke vinden?
Ik houd zelf van lekker dik, iets van 9 cm. Snel klaar, lekker robuust om een massieve tafel van te maken en voor poten, en weinig zaagverlies.
Maar wel weinig planken en langzaam droog en verder voor weinig toepassingen geschikt, lijkt me.
Dunnere planken krijg je er meer van, zijn wat praktischer voor veel toepassingen maar trekken meer krom, denk ik, en zeker meer zaagverlies.
Of dik uit het hart en naar buiten toe dunner? Zaagsnede door het hart of juist een dikke plank met het hart erin laten?
Of juist dunne kwartierse planken en naar buiten toe dikkere planken?
Heeft het zin om delen met geen of nauwelijks kernhout ook te bewaren?
Ik vind het allemaal
Om te drogen wilde ik alles gewoon netjes oplatten buiten in de wind, bovenkant afdekken met zwaar gewicht erop, misschien spanbanden erom.
Of zijn er betere manieren?
Ik hoor het heel graag als mensen hier er hun licht over zouden willen laten schijnen! Alvast bedankt
groeten Bo
(svp geen vragen over de mogelijkheid om het hout te kopen)