Advies gevraagd: eiken badkamermeubel

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

omejopie

Nieuw lid
2 jul 2019
2
0
Goedenavond!

Ik sta op het punt om aan mijn eerste serieuze project te beginnen, na wat oefenwerk met afvalhout en een simpele kast. Het gaat om een zwevend badkamermeubel van eiken met 2 lades, met daarop 2 forse cirkelvormige wastafels (46cm doorsnede).
IMG_2917.jpgIMG_2914.jpgIMG_2913.jpgIMG_2912.jpg

Bijgevoegd heb ik de eerste schetsen zoals ik het in mijn gedachten had, de bevestiging aan de (12,5mm fermacell) badkamerwand middels een haaklat. Nu mijn ervaring met deze materialen en techniek nihil is, vroeg ik me af of jullie wellicht zouden kunnen meedenken over het volgende:
- Raden jullie een dergelijk bevestigingssysteem aan, of beter te kiezen voor iets als: https://www.meubelbeslagonline.nl/Kastophanger-Camar - rekening houdend met redelijke diepte en breedte. Doel is om hem in de linkerhoe van de badkamer te hangen, dus mogelijk aan twee kanten bevestigen.
- Vooralsnog houd ik rekening met een kast van volledig massief eiken, bestaande uit bladen van 20mm dikte, is dit nodig gezien de evt. werking van deze materialen? Als alternatief kan ik kosten (en gewicht) besparen door bijv. enkel het bovenblad en ladefront van eiken te maken. Voor alle duidelijkheid: het bovenblad bestel ik rechtstreeks als verlijmde lamellen & foutvrij bij de houthandel (op maat).
- Hoe raden jullie aan het bovenblad (of andere delen) te behandelen tegen de vochtigheid in badkamer (bijv. epoxy)?
- Zijn er andere zaken die ik over het hoofd zie?

Dank alvast voor het meedenken!

Groet

Joep
 

Sang

Actieve deelnemer
19 mrt 2013
569
0
Berkel en Rodenrijs
Heb ook een eiken badkamer meubel, en waterdicht maken heb ik gedaan met Ryol 2K olie. Is een 2 componenten olie voor houten vloeren en water blijft er gewoon op liggen, heb na een half jaar nog geen vlekken oid.

Zou zelf alleen het blad en de ladefronten van eiken maken, voor de rest een goedkoper materiaal nemen.

De schuin gezaagde lat is perfecte ophangmanier, maar wel meteen goed waterpas hangen, stellen is lastig achteraf
 

wimpie

Actieve deelnemer
29 sep 2015
165
8
zou overwegen om voor de corpus vd kast en lades, eikenfineer te gebruiken ipv massief hout

veronderstel dat de achterkant deels open is, dit maakt dat je de kast tegen de muur kan plaatsen terwijl je ze tijdelijk op iets laat steunen. Je kan ze zo perfect waterpas plaatsen, wanneer ok kan je nu de schuingezaagde lat op zijn plaats duwen en in de muur boren.
 

omejopie

Nieuw lid
2 jul 2019
2
0
Dank voor de snelle reacties! Erg bruikbare tips! Die Ryol lijkt vergelijkbaar met de Skylt lak die ik eerder voorbij heb zien komen nietwaar?

Stel dat ik de rest inderdaad van bijv eikenfineer of multiplex maak, heeft dat nog invloed op de werking met het eiken?
 

RonaldVereycken

Actieve deelnemer
30 sep 2017
157
1
Leuven, België
Voor de sterkte heb je de camar niet nodig volgens mij als je werkt met massief hout. Door de schuingezaagde plank verdeel je de last bovendien veel beter over de gipsplaten muur. Of het dan voldoende is weet ik niet. Enkel het waterpas zetten zal gemakkelijker zijn met camar.

Ik zou ook werken met fineer of eiken triplex ofzo, enkel het bovenblad, evt de ladefronten in massief. Maar dat is een tijd/kost/inspannings overweging die voor iedereen anders is. Massief eik krimpt en zet ook uit, ook rekening mee houden.

Ps als ik de tekening juist interpreteer zal er altijd een opening zijn tussen de muur en de zijkanten? Is dat de bedoeling?
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.