4 nieuwe slijpsteentjes

Roeland

Post veel
22 feb 2009
1.191
45
Akkrum
www.meubelmakerijbrekelmans.nl
Vorige week 4 nieuwe natuur slijpstenen binnen gekregen waarvan drie in het formaat 100mm bij 50mm en 1 van 210mm bij 50mm
De drie kleinere stenen zijn Ruby korrel 3000, Boron korrel 800 en Silicon korrel 500. De grote steen is een lavasteen korrel 5000
De drie kleine stenen heb ik in een houten kistje gezet van mahonie, deze heb ik nu een paar dagen in gebruik en de twee grove stenen slijpen snel en agressief, de ruby is wat trager maar polijst heel mooi denk zelf dat de korrel eerder dichterbij de 6000 ligt. Deze opstelling heeft als voordeel dat je niet alleen vrijehand kan slijpen maar ook met behulp van een slijphulp.
De lava steen heb ik nog niet uit geprobeerd wil er sowieso een kistje omheen zetten.

Hier nog ongebruikt

IMG_6355.jpg

En gebruikt na het slijpen van 8 beiteltjes

IMG_6388.jpg

IMG_6389.jpg

En de lava steen

IMG_6393.jpg

IMG_6392.jpg

De kleine stenen kun je met water en olie gebruiken, de lavasteen alleen met water.

groetnis, Roeland
 

Roeland

Post veel
22 feb 2009
1.191
45
Akkrum
www.meubelmakerijbrekelmans.nl
Martijn, nee het zit in de steen een soort tekening als in hout (moiré). Deze steen is fijn bezaagt en nog niet gevlakt, het is een middel harde steen dus dat vlakken zal mee gaan vallen. Ben erg benieuwd naar de slijp resultaten van deze steen.
Als je de steen nat maakt word hij zwart van kleur.


Groetnis, Roeland
 

Eric55

Actieve deelnemer
6 dec 2015
320
7
N.O Veluwe
Ideaal dat de eerste drie de zelfde afmetingen hebben, zodat je ze achter elkaar in een kistje kan doen, en de lavasteen ook zo lang is... Ideaal voor een slijphulp!
Begrijp ik nu goed dat de eerste drie synthetische stenen zijn, omdat ze een Ruby,Boron en Silicon korrel hebben?
 

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
3.313
17
Nijswiller
www.zwemfotoos.nl
Wat moet ik me bij een 'lavasteen' voorstellen? Voor zover ik weet bestaat lava voornamelijk uit basalt, of uit silica, en ik kan me geen samenstelling voor de geest halen die een goede slijpsteen op zou leveren - maar ik kan het helemaal mis hebben.

En die drie kleine stenen zijn neem ik aan man-made? met robijnkorrels (rood gekleurde aluminiumoxide), boor (geen idee wat ik me daar bij moet voorstellen - ik neem aan een boorverbinding, waarschijnlijk een mineraal met een hoog boorgehalte, en SiC (carborundum)? Is er meer technische info over deze stenen beschikbaar?
 

trilliwilli

Post veel
11 apr 2015
1.085
5
Leiderdorp
Boroncarbide en Boronnitride zijn beide keramieksoorten, net als Aluminiumoxide.

Aangezien Boronnitride wit is en deze steen zwart, zal het hier waarschijnlijk om Boroncarbide gaan. Boronnitride is ook vrij zacht voor een keramieksoort, terwijl Boroncarbide exteem hard is.
 

Roeland

Post veel
22 feb 2009
1.191
45
Akkrum
www.meubelmakerijbrekelmans.nl
De drie kleine stenen zijn inderdaad synthetische stenen keramisch dus en bikkelhard deze hoef je dus niet te vlakken. de exacte naam van deze stenen Ruby, Boron Carbide en Silicon Chloride. William heeft er overduidelijk verstand van :) Deze stenen worden in de messlijp industrie veel gebruikt maar ook in de verwerking en bewerking industrie van jade. Technische specs heb ik niet als alleen de korrel van de stenen waarbij de Ruby opgegeven k 3000 voor mijn gevoel niet klopt en eerder neigt naar k 5000/6000

Henk, de steen nu al wel gevlakt zaagspoortjes eruit geslepen heb echter met deze steen nog niet geslepen maar voor mijn gevoel veelbelovend. Het word ook wel een Magmasteen genoemd en in het exemplaar van mij zie ik wat ijzer sporen. Zal er binnenkort eens mee aan de slag.

Groetnis, Roeland
 
Laatst bewerkt:

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
3.313
17
Nijswiller
www.zwemfotoos.nl
Silicon chloride ligt niet voor de hand - dat is een gas ;-) ik neem aan dat het om silicium carbide (silicon carbide - SiC), gaat, dat is een extreem harde keramieksoort. Wordt overigens gemaakt door zand met kool (houtskool) te mengen en een een loeigrote stroom doorheen te jagen. Dan krijg je grote zwarte kristallen (net als bergkristal maar dan zwart), met iriserende kleuren. Wordt soms wel in die vorm als toeristische souvenirs aangeboden, maar komt (hele grote zeer bijzondere uitzonderingen daargelaten) in de natuur niet voor (de uitzonderingen zijn zonder uitzondering het gevolg van blikseminslagen op plaatsen waar de omstandigheden toevallig precies goed zijn om uit zand waar al koolstof in zit SiC te maken).
 

trilliwilli

Post veel
11 apr 2015
1.085
5
Leiderdorp
Henk heeft gelijk, Siliciumcarbide is hier de keramieksoort. In mijn werk heb ik wel eens te maken met keramiek, en in het verleden heb ik het ook bewerkt. Boronnitride, ongebakken Aluminiumoxide en Macor, wat eigenlijk een bewerkbaar glas is. Tegenwoordig besteden we dat uit, meestal aan Ceratec, een specialist in keramiek. Het spul sloopt je machine en het is niet zo gezond zonder aanvullende maatregelen. Onze directie heeft het bewerken verboden, en dat vind ik niet heel erg, want het is niet makkelijk. Aluminiumoxide kan bij het bakken wel 20% krimpen, je moet alle maten dus te groot maken, of het goed is weet je pas als het uit de oven komt.

We hebben bij Ceratec, https://www.ceratec.nl/ , ook een keramiekworkshop gedaan met aanvullende rondleiding. Het materiaal wordt voor veel meer als alleen slijpmateriaal gebruikt, maar dat is de toepassing die we hier wel het meeste tegenkomen. De rode steen kom je ook wel tegen met de naam degussit: https://www.degussit.co.uk/
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.