2e leven voor houten speedbootje (DDR)

panthertju

Nieuw lid
6 jan 2012
5
0
Hallo hout specialisten.

(teveel tekt om te vragen of ik de bodem moet vernieuwen)

Ik ben een houten speedbootje (4en halve meter) aan het "opknappen".
Hellwig panther +/- 1970 met Wartburg 353 50PK inboard.
Het is een van orgine met dekende lak afgewerkt bootje.
Ik heb mij laten vertellen dat als het mahonie "op" was (werd door overheid ter beschikking gesteld?) er met verschillende typen hout werd verder gebouwd.
In dit geval naast mahonie (?) dus eiken, maar er is ook grenen (vormstukken )terug te vinden en meranti bij de spantjes.
Vandaar dat het bootje waarschijnlijk nieuw wit is afgeleverd.
Ik heb de boot kaalgemaakt en nu moet ik beslissen wat ik vernieuw en wat ik laat zitten.
Er zijn 2 spantjes rot, dat is niet echt ingewikkeld om te vervangen.
De bodemplaat heeft wel donkere vlekken in de buitenste laag (het is een multiplex) maar na schuren (+/- 0.8 mm) is er (niet nieuw) geen rottigheid tevoorschijn gekomen.
Ik zou meer ervaren forum leden raadplegen om vast te stellen of ik toh de beplating eraf moet halen.
Ik zal proberen wat fotoos te plaaten.
Ik ben niet echt bang voor werk, ind het tot dusver waanzinnig leuk werk, maar wil de (relatief lage) waarde van de boot niet uit het oog verliezen door er een project van jaren van te maken.
Ik vind het leuk om er een leuk uitziend bootje van te maken boven het origineel houden.
Het dekje is de mooiste uitdaging maar dat komt later.

grjes Rob.

Attached files
 

tuoh

Oud hout
Zo te zien lijkt me dat de verschillende lagen van het multiplex nog steeds één geheel vormen, geen delaminatie dus. En zo te zien ook geen rot. Ik zou het hele boeltje in de Epoxy zetten, dan heb je er nooit geen omkijken meer naar. Wel zowel binnen als buiten behandelen met Epoxy, daarna een gepast afwerkproduct erover, en klaar is kees.

Mvg,

André
 

panthertju

Nieuw lid
6 jan 2012
5
0
Bedankt Andre,

Epoxy is inderdaad mooi materiaal vind ik. (iemand ervaring met mrboat?)
Ik vrees echter dat het hout nog wat vochtig is, en dat vermoedelijk in de kern ook erg lang zal blijven.
Ik heb de indruk de boot erg lang met (regen) water erin heeft gestaan.
Aangezien het een bootje word dat niet in het water blijft, maar er iedere keer op een trailertje gaat, is het misschien beter de binnenkant ademend af te werken? (ik ken de term doodskleed intussen, maar geld dat niet vooral bij grotere (zeil) boten?) die in het water blijven en veel buiswater binnenkrijgen?
de vloer bestaat uit uitneembare delen (leggen los) dus mocht er onverhoopt toch water in komen te staan is dat eenvoudig droog te maken na een tochtje.
De reden waarom ik hier een vraag stelde is gelegen in het feit dat de bodem dus de eerste fase van rot begon te vertonen, en ik die niet zonder advies te hebben ingewonnen in de epoxy durfde te zetten.

Ik begrijp je advies, en zal het zeker overwegen.
Het is vermoedelijk dan wel zaak om de boot eerst goed droog te hebben vermoed ik, anders rot hij onder de epoxy weg?

Mvg

Rob.

Attached files
 

placebo

Actieve deelnemer
12 jun 2009
344
4
(iemand ervaring met mrboat?)

Vanaf het eerste begin bestel ik mijn bootbouw producten bij Frank Rademaker(Mr BOAT) ik ben er zeer tevreden over, vooral de 2:1 verhouding van hars en harder vind ik makkelijk werken, ik meet alles af met een grammen weegschaal.
gr placebo
 

tuoh

Oud hout
Inderdaad, alvorens met Epoxy te beginnen moet je zorgen voor een houtvochtpercentage onder de 12% anders slaat de Epoxy wit uit :eek: en word het hout niet adequaat beschermt.

Bij Epoxy is de term doodskleed niet van toepassing, het product is immers volledig waterdicht, dit in tegenstelling met Polyester.

Een doodskleed wil zeggen dat de romp uit twee verschillende materialen bestaat waartussen zich water of vocht ophoud :cry: vroeger meestal een houten romp beslagen met blik, later werd dit een houten romp met polyester erop, en dat kan het zelfde effect geven.
Doordat Epoxy volledig waterdicht is ga je dit hier nooit tegenkomen :D

Bij klassieke houtbouw is het van groot belang om de binnenzijde ademend af te werken, anders rot de boot onder je voeten weg. De oorzaak is hier niet het water dat zich binnen de boot kan bevinden (spatwater, of regenwater), maar het water dat langs buiten door de afwerklagen of de naden, stilaan het hout verzadigd. Is de boot dan langs binnen ook afgewerkt dan kan dit vocht niet uit het hout en begint het boeltje te rotten.
Maar nogmaals, bij een afwerking met Epoxy, zowel langs binnen als langs buiten is hier GEEN gevaar voor.

Eventuele lichte aantastingen zou ik zuiver krabben tot op gezond hout, en bijvullen met Epoxy, daarna gelijk schuren en de hele boel in de epoxy.

Voor dergelijke boten, gebouwd in multiplex is Epoxy een droom, je verlengt de levensduur enorm, met enkele matten erin verstijf je de hele constructie, en het onderhoudsgemak stijgt navenant, terwijl de onderhoudskosten quasi nihil worden :D Als je spreekt van een win win situatie, dit is er wel eentje.

Met Mr Boat heb ik zelf geen ervaring, maar ik hoor enkel positief commentaar over de firma :D

Mvg,

André
 

Kwibus

Nieuw lid
6 okt 2011
23
0
Even over nagedacht..., zal ik wel, of laat maar.
Maar als liefhebber en door de jaren heen de nodige kilo's Epoxy verder moet ik wel:

Met een doodskleed wordt bedoeld dat men een in slechte staat verkerende houten constructie verpakt in blik, polyester en/of zeker ook epoxy.
Al bekleed je het met kevlar, maakt niks uit, het is uitstel van executie.

Het is zeer verleidelijk om een rompje, zoals deze, te overtrekken met een mat en te behandelen met Epoxy, de buitenkant van de romp ziet er toch nog goed uit...
Maar het probleem zit aan de binnenkant van het vlak.
Wanneer delen van het vlak en ook de spanten inwatering hebben ondervonden kan je er van uitgaan dat de kopse kanten van alle verbindingen ook té vochtig zijn, de echte kern dus.
Die soort vochtophoping droogt dus zeer slecht.
En dat kun je dus niet zien maar is wel de kern van aanpak voor een duurzame oplossing..., en dus moet je minimaal het vlak inclusief de liggende gedeeltes van de spantjes vernieuwen.
Pas dan ga je nadenken over inpakken met epoxy, dat is namelijk geen absolute noodzaak!

Bovenstaande kost natuurlijk meer tijd en vooral meer geld maar dit bootje verdient het best wel. Zeer apart model met een tweetakt inboardmotor, zeldzaam dus.

Meer weten over deze ambachtelijke parel? oldieboote.de

Excuseert u mijn lompheid maar er bestaat al jaren zoiets als hardnekkige misverstanden vwb het opknappen van o.a. houten boten met epoxy.
Het is een buitengewone prima oplossing mits...

Jan
 

tuoh

Oud hout
Inderdaad, je hebt overschot van gelijk, ik heb mijn voorgaande reactie wat te beknopt gehouden.

Het is inderdaad eender welk materiaal er gebruikt word bij het aanmeten van een doodskleed. De essentie van het verhaal had moeten luiden dat als men bij een rotte romp er langs buiten een product tegen smeert of klopt, men in feite de versnelde dood tekent van het schip. Het is, of was, een noodoplossing om een versleten schip nog enige jaren drijvend te houden zonder al te grote kosten. Daarom ook de term "in het blik zetten" die oude schippers nog al eens bezigen.

Ik bedoelde met mijn voorgaande tekst niet dat een doodskleed in Epoxy de redding betekend van gelijk welk wrak. Maar dat een romp in goede staat, eens behandeld met Epoxy (binnen en buiten) een veel langere levensduur gaat krijgen. Bij een dergelijk behandelde romp kan men dan ook niet spreken van een doodskleed.
Gewoon omdat het kwetsbare hout volledig ingekapseld word met Epoxy, en vocht er niet meer in kan.

Daarom ook de noodzaak van de houtvochtigheidswaarde alvorens men epoxy begint te smeren. Het bootje MOET droog zijn, rv. waarde max. 12%.

En wat rot is moet vervangen worden, zijn het grotere constructiedelen dan moeten die vervangen worden, zijn het kleine plaatselijke aantastingen dan kunnen deze bijgewerkt worden met Epoxy. Dat is meestal sterker dan er terug een stukje hout in te werken. Op voorwaarde dat al het aangetaste hout verwijderd is.

Ik ga proberen om in het vervolg geen bochten meer af te snijden in mijn teksten, daar kunnen dus misverstanden van komen.

Mvg,

André
 

panthertju

Nieuw lid
6 jan 2012
5
0
Jan, (en Andre), bedankt voor je input.
Ik zag net dat elders inderdaad ooit al menig vurige discussie ontstaan was betreffende dit onderwerp.
Dat is niet echt de bedoeling.
De juiste oplossing voor dit geval zal misschien in het midden liggen?
Je hebt natuurlijk gelijk v.w.b het lang vochtig blijven, ik gaf dat zelf ook al aan, maar ik zal het gewoon (laten) meten?
Juist als je vochtig hout inpakt gaat het mis begrijp ik.
Maar eerlijk gezegd is de boot te goed om de hele bodem en aangrenzende spanten te vervangen vind ik.
Dan bouw ik liever ooit een nieuw bootje (blijft een droom, wie weet,.. ooit?)

Ik onderscheid de volgende mogelijkheden:
optie 1: binnen en buiten in de epoxy na drogen.
optie 2: binnen en buiten in de epoxy na vervanging bodem.
optie 3; buiten in de epoxy en binnen ademend afwerken???

optie 3 is hier nog niet geadviseerd (en word misschien zelfs ontraden) maar het hout kiert dus absoluut niet en de boot ligt intussen al een half jaar in m,n schuurtje.
De kans dat de epoxy aan de buitenzijde zal scheuren door het werken van het hout lijkt me daardoor kleiner?
Alleen de bodem is van een multiplex, bij de boeg een hardere soort (tegen impact?), de kiel en de boeg van masief eiken, en de rest van de romp is van masieve latten (eiken, en bij de waterspiegel vermoedelijk een mahonie soort).
Dat masieve betekend normaal wel een flink werkende romp geloof ik.

Is het echt een stomme zet om alleen de buiten zijde van epoxy te voorzien?

Mvg

Rob,
 

tuoh

Oud hout
Wat discussie brengt leven in de brouwerij :D daar is niks mis mee. En voor bijna alle problemen zijn er meerdere werkbare oplossingen. Niemand heeft alle wijsheid in pacht, etc.

Nu, mijn persoonlijke mening aangaande je vraag is de volgende, enkel epoxy langs buiten bij een deels hechthouten romp zou ik niet doen. Bij massief hout is het te overwegen, de natuurlijke duurzaamheid, en de vochthuishouding van het gebruikte hout is hier meestal wel beter geschikt voor dan hechthout. Hier vertrouw ik zelfs geen Garantplaat voor.
Dan kan je al eens makkelijker overwegen om de binnenzijde toch ademend af te werken, dat word tenslotte al duizenden jaren zo gedaan :D De grootte van het object speelt natuurlijk ook mee (kostprijs)

Maar bij een hechthouten romp zou ik sowieso opteren om het ding helemaal, dus binnen en buiten met epoxy te behandelen. Je krijgt dan een quasi onderhoudsvrij, en duurzaam bootje in de plaats.

Begin jaren '70 van vorige eeuw is er een Eikenhouten platbodem gebouwd, volledig, dus binnen en buiten, en alle onderdelen apart rondom behandeld en dan pas geplaatst, behandeld met epoxy, dat schip heeft veertig jaar gevaren zonder één enkele reparatie aan de romp :shock:
Daar kan houtteer of lijnolie niet tegen op. Wat enigszins in de buurt komt om de binnenzijde te beschermen is petroleum, maar dat stinkt uren in de wind :D

Voor onze klassieke schepen houden we het bij de oude methodes, maar de consequentie is dan ook dat er regelmatig onderhoud moet gepleegd worden om het spul in optimale conditie te houden.

Heeft het hout van je bootje de juiste rv waarde, dan is er na het afwerken met epoxy geen gevaar meer voor werkend hout. Hout kan maar werken als de vochtigheidswaarde veranderd = hoger of lager word.
Maar, eens ingepakt in de epoxy kan er geen vocht meer in of uit, er zal dan ook van werken geen sprake meer zijn :D Een vereiste is wel dat het aanbrengen van de epoxy zeer zorgvuldig gebeurt, alle hoekjes en kanten moeten een beurt krijgen, anders creëer je problemen.

Of er iets moet vervangen worden dat zal je zelf moeten bepalen, dat is op een foto niet te zien, dat moet je voelen. Regel eerst al eens een houtvochtmeter, meten is weten, zij een wijze uit het ......


Mvg,

André
 

Kwibus

Nieuw lid
6 okt 2011
23
0
André, bedankt voor je antwoorden, helemaal mee eens.
Je hebt het gelukkig goed opgevat maar je ging inderdaad ook zo "kort door de bocht" :D

Vwb het vlak, bestaande uit plankjes aan de voorzijde overgaand naar platen...
Is origineel. is zo gemaakt uit kostenbesparende overwegingen.
Op het dek werd ook bespaart. Geen fineer en/of fraai afgewerkte lijsten, niets van dat alles.
Stuur en delen van het dashboard zo afkomstig van de Wartburg auto.
Zo goedkoop mogelijk een bootje bouwen met een bijzonder uiterlijk. Is goed gelukt, toch...

Succes Rob, ik hoop dat je ons op de hoogte houd. ;)

Jan

ps
Offtopic maar hoe is het met het motortje?
 

WR1944

Oud hout
Zoals het bootje overkomt op die omgekeerde foto van de boeg ziet het er erg stoer uit. Ik vind het altijd een mooi gezicht om te zien hoe je uit twee-dimensioneel materiaal (planken en platen) zo'n mooie vloeiende vorm kan maken. Een boot als dit verdient het om in haar oude glorie te worden hersteld.
 

panthertju

Nieuw lid
6 jan 2012
5
0
Hoi,

Leuk dat het gewaardeerd word, het is wederzijds.
Inderdaad een low budget bootje.
De bodem van hechthout, en de rest van masief, (ook de donkerhouten plank is ook masief)
Zoals ik eerder schreef, originaliteit is voor mij geen prio.(shoot me?)
Het zal ooit misschien waarde krijgen, maar het wartburg dashboard vind ik echt niet om aan te zien bij een houten bootje.(is trouwens weggeroest)
Ik vind het inderdaad een leuk ding, anders stopte ik er geen moeite in.
Kaal maken was wel een hels karwei.
Ik wil het bootje dus transparant afwerken, (ik heb wel een oplossing voor de witte filler tussen de latten)
En het lijkt me ontzettend leuk om er een mooi dekje op te maken en en de skai interieurplaten te vervangen voor houten delen, de rood/zwart skai banken met muisennest voor een mooier product etc etc.
Zie het maar als een voorbereiding op iets mooiers? (zie de 2 waanzinnig mooie Boesh 510/560 op dit forum??)
Samengevat, het moet dus een bijzonder bootje worden, gewoon voor de leut.

en Off topic: Het motortje zit muurvast.
Maar ik heb er een losse (schijnbaar gehoond) blok met cilinders en krukas bij om er weer een goed van te maken.
Dat is iets waar mijn roots liggen overigens, dus dat komt goed.
Ik heb een adresje voor de onderdelen (http://www.ldm-tuning.de/en/wartburg_35 ... rts/engine) en kost niet zo veel.
Ik wilde eigenlijk een aygo motortje monteren (voldoende koppel/pk's en een leuk geluid) maar hoe meer ik naar de 353 kijk hoe leuker ik het vind.
Supersimpel, en relatief krachtig. net een brommer, maal 3.

grtn
Rob.

Attached files
 

Kwibus

Nieuw lid
6 okt 2011
23
0
panthertju zei:
originaliteit is voor mij geen prio.(shoot me?)

Het is een cliché maar het is jouw boot, dus moet je doen wat jij leuk vindt.
Mogelijk heb je al gezocht, kijk anders eens op YouTube.
Staat er bijvoorbeeld eentje op en is compleet verbouwd inclusief een "Flathead V8"

Persoonlijk zou ik wel voor originaliteit gaan maar nogmaals, prachtig toch, ieder zijn ding.

Jan
 

panthertju

Nieuw lid
6 jan 2012
5
0
Tja,

te koud om wat aan het bootje te doen nu. (maar schaatsen is ook een erg leuke bezigheid)
Heb wel alle metalen verstevigingen van de spandjes gehaald en ook de stalen motorsteunen e.d.
Maar dus ook genoeg tijd om eindelijk een beslissing te nemen.
Ben best wel eigenwijs dus binnenkant word toch ademend afgewerkt.
Buitenzijde op kleur brengen en dan 2 lagen glasweefsel met epoxy.

Zal nog wel even duren voordat er weer gehobbied kan worden.
Epoxy kun je wel verwerken bij temperatuur onder 10 graden maar mijn ervaring met dat spul leert me dat er dan tijdens het langzame uitharden toch wat vocht intrekt (hygroscopisch tijdens uitharding).
daardoor word het minder hard en blijft erg lang tacky.

grtjes

Attached files
 

panthertje

Nieuw lid
31 jan 2016
3
0
droog

Nou, intussen is de epoxy droog.... :)-))
Een paar jaar niet niets aan gedaan (Ik was een Oldtimer schuurvondst tegen het lijf gelopen, die is nu weer rijdend gekeurd dus..)
Komend seizoen het dek en interieur van het bootje maken/herstellen.
Nog steeds enthousiast over het projectje.
O,ja het is nog steeds een eiken bootje (met okume) maar is met waterbeits rood/donker gemaakt om een wat interessanter uiterlijk te krijgen.


Oldtimer autootje heeft gelukkig een trekhaak:)
DSC05715.jpg


en off topic:
 

Bijlagen

 • _DSC3378.jpg
  _DSC3378.jpg
  82,3 KB · Weergaven: 318
 • _DSC3314.jpg
  _DSC3314.jpg
  73,7 KB · Weergaven: 317
Laatst bewerkt:

panthertje

Nieuw lid
31 jan 2016
3
0
Bijna klaar...
Nieuwe Mahonie dekplaat gemonteerd (gehele dek)
 

Bijlagen

 • IMG_20180915_130512_resized_20181124_103310941.jpg
  IMG_20180915_130512_resized_20181124_103310941.jpg
  99,2 KB · Weergaven: 177
 • IMG_20180915_130505_resized_20181124_103324837.jpg
  IMG_20180915_130505_resized_20181124_103324837.jpg
  98,9 KB · Weergaven: 175
 • IMG_20180915_130541_resized_20181124_103259970.jpg
  IMG_20180915_130541_resized_20181124_103259970.jpg
  77,8 KB · Weergaven: 174
 • IMG_20180915_130552_resized_20181124_103242519.jpg
  IMG_20180915_130552_resized_20181124_103242519.jpg
  99,6 KB · Weergaven: 174
 • IMG_20180915_130634_resized_20181124_103456812.jpg
  IMG_20180915_130634_resized_20181124_103456812.jpg
  71 KB · Weergaven: 173
 • IMG_20180915_130717_resized_20181124_103139099.jpg
  IMG_20180915_130717_resized_20181124_103139099.jpg
  97,7 KB · Weergaven: 174

bri

Actieve deelnemer
17 nov 2009
301
0
't duurde even (2012-2018...;)), maar dan heb je ook wat! Beeldschoon geworden, chapeau!
 
Laatst bewerkt:

Hirumili

Actieve deelnemer
30 sep 2014
114
5
Drachten
Het bootje heeft een mooi achterwerk, doet mij denken aan die amerikaanse oldtimers.

En wat voor oldtimer trekt dit bootje?

groet Michael
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.