1ste poging tot Schommelstoel

Martein_H

Actieve deelnemer
21 aug 2017
55
1
Gisteren mijn schommelstoel afgewerkt en ik dacht hem hier eens te delen, dus als er iemand een idee heeft om het "proces" te verbeteren, alle input is welkom. Ik ben wel vergeten bij elke stap foto's te nemen dus indien iets niet duidelijk is, vraag maar raak.

in een notendop:

ik heb de stoel in een profiel getekend op een MDF plaat die ik heb uitgezaagd met een wipzaag en afgewerkt hebt met een frees met een schuur"klosje". De foto hieronder is van een "klein" prototype (ik heb blijkbaar geen foto van de afgewerkte mall op schaal). Deze eerste poging was nog met "pennen" maar diegene die ik uiteindelijk gebruikt heb was uit 1 stuk.

1[1].jpg

Waar ik dit klein model wel voor gebruikt heb is om te bepalen uit hoeveel stukken ik de zijkant van de stoel ging maken. Dat zijn er zes geworden. Gezien ik niet zeker was of deze werkwijze ging lukken heb ik gewoon enkele dennenhouten constructie balken uit de bouwmarkt genomen (2100mm * 900mm * 450 mm).
Met de mal heb ik ruwweg de vormen afgetekend van de afzonderlijke stukken en dan met een invalzaag de verbindingsoppervlakten haaks gezaagd; de rest is nog een heel ruwe vorm zodat ik op het einde genoeg massa heb om met de mal weg te frezen.

Met dominos worden dan de verschillende stukken tegen elkaar gezet. (onderstaande fotos is van de eerste zijkant, die had ik al zo goed mogelijk met de wipzaag vorm gegeven voor het lijmen; de volgende heb ik ruwwer gelaten om met het uitfrezen meer speelruimte voor de mal te hebben).

2.5[1].jpg

uiteraard moeten de "contactvlakken" met de dominos wel "precies" zijn;

vervolgens verlijmen (je ziet duidelijk dat dit nog de "ruwe" stoel is).

3[2].jpg

uit de klemmen:


2[2].jpg
Nadien de mal erop gelegd en uitgefrees met een bovenfrees met onderlager, zijkanten afgerond.

4[1].jpg

Van de zitvlakken het ik blijkbaar ook geen foto's, maar ik had nog 4 dennenhouten afval plankjes liggen (200mm * 60mm * 15 mm). Daar heb ik pennen aan gefreesd (volgende keer doe ik dat ook met domino's). Op de 2 zijkanten heb ik gewoon 4 sleuven gefreesd met de bovenfrees.

et voila:

5[1].jpg

hij zit verbazend goed en schommelt stabiel.

Volgende maak ik met nog iets schuinere "achterpoten" en mogelijks een gebogen rugleuning.
 

studiohettinga

Actieve deelnemer
28 jul 2014
32
7
Gelderland
Mooi gedaan hoor! Hoe heb je de maten en verhoudingen van de onderdelen bepaald? Ik wil ook eens een schommelstoel maken voor een persoon van 196 cm lang. Heb jij een standaardtekening gebruikt of aangepast? Of is je ontwerp van begin af aan helemaal uit eigen koker
 

Martein_H

Actieve deelnemer
21 aug 2017
55
1
Hey studiohettinga,

Ik had ergens een foto gevonden van een tof ontwerp en met die "inspiratie" op een mdf plaat alles met de losse hand getekend in 1:1 schaal, daarna wat gefintuned waar het niet logisch leek.

Geen plannen vrees ik...

Mvg
Martein
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.