Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 18
 1. #1
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555

  Home made cycloon, versie 2

  Ik had een soort van cycloon gemaakt die het in mijn ogen redelijk deed. http://www.woodworking.nl/showthread...hlight=cycloon
  Maar een echter lijkende cycloon stond ook op m'n lijstje van tussendoor-klusjes. De huidige constructie werkt maar ik denk dat het stofafscheiden met een cycloon beter gaat. Ook het legen van de bak was een vrij uitgebreide operatie, deksel loskoppelen, bak loskoppelen en legen. Alles moet dan weer terug op z'n plaats. Dat moet beter kunnen. Dus werden de hersencellen aan het werk gezet. Uit tapse stroken multiplex een cycloon maken. Die op een bak monteren. Die bak moet een opening hebben om het zaagsel te lozen. En de bak moet op de MINI stofzuiger, net zoals de oude bak.
  Nadat ik een stapel restjes 1/2" multiplex had verzameld kon ik aan de slag. Eerst maakte ik een plaat die op de stofzuiger geclipt kon worden met de groene en grijze toggles. Toen moest de trechter gemaakt worden. Ik wilde het niet te groot maken dus bepaalde ik de bovendiameter op 200, de onderdiameter op 80 en de totale hoogte op 300. Door een rekenfout bij het bepalen van de tapsheid van de stroken is de onderdiameter 100 geworden. Gelukkig dat ik die fout maakte want met zagen zouden de stroken aan de onderkant gevaarlijk smal geworden zijn. Ik had met 20 stroken gerekend dus maakte ik er 22 voor het geval het schuin zagen van de stroken iets af zou wijken. Achteraf klopte het vrij goed maar ik verpeste er eentje.
  Met een mal met stelschroeven kon ik de latjes met het zaagblad op 9 graden aan één kant bewerken. Met diezelfde mal achterstevoren en de schroeven wat nagesteld kon ik ook de andere kant zagen.
  PA301589q.jpg

  Toen alles gezaagd was moest het natuurlijk even gepast worden. Met 20 stroken kreeg ik een nette cirkel.
  PA301590q.jpg

  PA301591a.jpg

  PA301592q.jpg

  Het viel me niet tegen. Nu werd het serieus en kwam de ducktape er aan te pas om de stroken strak tegen elkaar te krijgen. De naden werden ruimhartig in de lijm gezet en het geheel werd met twee uitgefreesde cirkel in een rond vorm geklemd.
  PA311593q.jpg

  De volgende stap werd het deksel. Dat moest 20 zijden krijgen en die zijden moesten iets taps zijn, ongeveer 9 graden. Eerst werd een cirkel uitgefreesd. Met m'n geodriehoek werd er een verdeling om de 18 graden op gezet. De binnenmaat van de bovenkant van de trechter 12 mm onder de rand werd uitgezet op de schijf. Nu moest er gezaagd worden. Wederom werd er een mal gemaakt. In het midden kwam een schroef die in het midden van de deksel werd gedraaid. Er zat een schuinte van 9 graden op de mal. Door de deksel hier op uit te lijnen en vast te schroeven aan de mal kon ik een twintigkantig deksel maken, steeds de schroef losdraaien, het deksel 18 graden verzetten, weer vastschroeven en weer een kantje zagen.
  PA311594q.jpg

  Het viel me niet tegen. Ik moest het hier en daar wat bijwerken maar het paste uiteindelijk wel.
  PA311595q.jpg

  Nu kwam er voor mij iets geheel nieuws op de proppen. Om de pijpen voor de slangaansluitingen stevig in het hout te verankeren besloot ik epoxy te gebruiken. Het zou voor mij de eerste keer zijn dus er kwam een mooi leermoment aan. Met een Forstnerboor en verder met raspen heb ik een gat in de zijkant van de trechter gemaakt waar een 1 1/4" PVC pijp in moet komen. Met veel passen en weer vijlen is de pijp er redelijk tangentiaal op pas gemaakt. Voor extra stevigte besloot ik om twee stroken onder en boven het gat te plaatsen om extra houvast te geven. Dat zijn nog steeds de naweeen van de scheepsbouw. Alles zit nu muurvast maar het verdient niet de schoonheidprijs, verre van dat. En ik zal in de toekomst epoxy alleen gaan gebruiken als er geen andere mogelijkheid is. Ik had twee units gekocht voor zo'n $5 dus duur was het niet. Een unit bestond uit een dubbele injectienaald-achtige koker. In een plastic bakje moest ik met een klein lolliestokje het spul mengen en vervolgens opbrengen.
  P1011596q.jpg

  P1011597q.jpg

  Terwijl de epoxy aan het uitharden was begon ik aan de opvangbak. Die wilde ik met een afsluitbare opening maken om zonder afbreken van de installatie zaagsel te kunnen verwijderen. Met dit soort van constructies werk ik een beetje ad-hoc, ik begin met de zaken die vaststaan en vul gaande het werk de details in. De bak wordt globaal 300x300x300. Om het zaagsel makkelijk te kunnen verwijderen maak ik de bodem iets schuin aflopend. Die bodem hangt 100 over de rand van de bodemplaat zodat ik er een emmer onder kan zetten. Eerst dacht ik er een schuif in te maken maar ik koos toch voor een deurtje. Die moet dan tegen een vlakke sponning komen.
  Om dat deurtje na te kunnen stellen ga ik paumellen gebruiken. Die heb ik nog uit Holland. Er zat een vage draad op die ik met een M5 snij-ijzertje heb opgezuiverd. Toen ik dat stukje gereedschap in de hand had viel het me op dat ik toch als ijzerboer in de wieg gelegd ben. Met de draad op de paumellen en een metalen hoeklijntje kan ik de deurtjes nastelbaar maken.
  P1011599q.jpg

  Aan de binnenkant van de bak komen ribben onder 45 graden gezaagd. Hiermee maak ik de sponning voor het deurtje en een montagevlak voor de trechter. Om die ribben goed te kunnen klemmen gebruikte ik V-blokken die ik nog op de technische school heb gemaakt. Die zijn onderdehand 60 jaar oud.
  Maar dat staat in het vervolg.

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  P1011600q.jpg

  De ribben hebben aan de bovenkant van de bak een dubbel verstek. Zo ben ik op mijn manier ook met een kissie bezig.
  P1011601q.jpg

  Ik moet nu nog een goed afdichtrubber zien te vinden. En nog een methode vinden om met een soort van nastelbare eierkistsluiting het deurtje goed te kunnen afsluiten.

  Wordt vervolgd.

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.630
  Wat een mooi verslag!
  Met plezier gelezen.
  En wat epoxy betreft: Een van mijn eerste posts op dit forum (nog volstrekt onervaren) betrof de resultaten van een eigen marktonderzoekje naar epoxies. En vroeg me in het slot af waarom er nog gewone houtlijm werd gebruikt. Epoxy was immers sterk, vullend, kon zelf vaak op gewenste kleur en viscositeit etc gebracht worden, hechtte aan veel stoffen etc etc. Wat wil je nog meer.
  Ik gebruikte het 1 keer :-). En besloot toen het alleen voor problemen te gebruiken die echt niet anders oplosbaar waren.

 4. #4
  Athanor
  Guest
  Mooi werkstuk Wim! Ben benieuwd naar het vervolg.

  Succes! Fons

 5. #5
  Dank je voor het uitgebreide verslag! Ben nieuwsgierig naar het vervolg en het resultaat!
  Johan

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Ondanks alle hout en anderssoortige tussendoortjes is de tweede versie van de cycloon toch afgerond.

  Eerst moest er weer wat met epoxy gekliederd worden. Door ervaring wijs geworden pakte ik de omgeving van de plaats des onheils zorgvuldig in en liet de epoxy in open naad lopen. Met ducktape had ik de deksel en de trechter goed gestabiliseerd. Aan de onderzijde had ik de naad ook afgeplakt zodat de epoxy netjes in de naad bleef.
  P1011602q.jpg

  Op dezelfde wijze werd het pijpstuk in het deksel vastgezet. Nu het er zo netjes uitziet schaam ik me met terugwerkende kracht voor m'n eerste poging. Met wat loodgieteren kwam er een bocht, een verloopstuk en een stompje pijp aan vast. Nu kon het deksel in de trechter worden gelijmd. Met een flinke overdosis werden beide delen ingesmeerd. De deksel werd in de juiste positie geplaatst en ondersteboven te drogen gezet. Nu kon alle lijm zich in de naad verzamelen en zo alles luchtdicht afsluiten.

  Toen alles droog en hard was konden deksel en doos met elkaar verbonden worden.
  P1011605q.jpg

  Nu werd het tijd voor het deurtje. Met twee alu hoeklijntjes op de hoeken kon ik de paumellen monteren. En natuurlijk maakte ik weer dezelfde fout als bij eerdere keren met het installeren van de scharnieren. Ik vergat het hoogteverschil in te calculeren. Sorry voor de wazige foto. Ik heb deze paumellen gebruikt omdat het deurtje nastelbaar moet zijn in verband met de indrukking van de schuimrubber afdichting.
  PB201615q.jpg

  Het deurtje moet ook dicht kunnen. Omdat ik geen instelbaar sluitmechanisme kon vinden heb ik maar een slotboutje en een vleugelmoer gebruikt.
  PB201614q.jpg

  En uiteraard werkt de cycloon alleen optimaal als er geen valse lucht wordt aangezogen. Als afdichting heb ik wat zelfklevend tochtband op de binnenkant van het deurtje geplakt. Een eerste test leverde al wat krullen op.
  PB201618q.jpg

  De cycloon is gemonteerd op de MINI, een beetje in de verdrukking en tot over de assen in de houtkrullen.
  PB201617q.jpg
  Laatst gewijzigd door WR1944; 21-11-13 om 00:36.

 7. #7
  Ik moest ff zoeken op de foto naar de mini die eronder zit. Het is wel een behoorlijk gevaarte geworden op deze manier. Het ziet er iig wel degelijk uit.

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Het lijkt groter dan in werkelijkheid door de optische vertekening met de groothoeklens. Als ik het multiplex uit de weg heb komt er een statiefoto.

 9. #9
  Dag WR,

  mooi project en ik heb met verbazing bekeken hoe je allerlei home made tools hebt teogepast!

  Een vraag over de inlaat buis: als ik me goed herinner uit een filmpje van www.cyclonecentral.uk steekt die buis tot ongeveer halverwege in de trechter, heb je dat ook of bewust weggelaten?

  en hoe doet ie het nu?

  met vriendelijke groet, Hans

 10. #10
  Wat weer een mooie post WR1944 en een interessante werkplaatsoplossing. Ook ik kijk met veel plezier naar al je foto's en oplossingen. Als je nog een keer zo'n klus hebt zou ik eens kijken naar polymere kit om de duigen etc te verlijmen en luchtdicht te maken, ipv gewone lijm.

  jaap

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top