Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 6 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 54
 1. #1

  Question Planken zagen in ZuidLimburg

  Beste Woodworkers,

  Sinds lange tijd lees ik al, tot groot genoegen, (stiekem ) mee op het forum, en eigenlijk hoor ik me nog netjes voor te stellen in het daarvoor bestemde topic...
  Echter de realiteit heeft me ingehaald en ik heb toch jullie hulp nodig.

  Onlangs werd me medegedeeld dat de grote es bij ons in de tuin gekapt wordt. Vader heeft last van zijn rug en is het harken van blaadjes meer dan zat (het zit blijkbaar érg diep ).
  Ik begrijp er niks van, het is dood en dood zonde... Het is een prachtige boom die ons huis (+tuin ofcourse) extra cachet geeft.
  En ja, in de herfst vallen nu eenmaal de blaadjes van de bomen, zo hebben ze dat ooit bedacht.

  Nu is "meubelmaken" (maffe kastjes ed) een serieuze hobby van me. Voornamelijk uit MDF (lekker goedkoop als student zijnde).
  Maar tegenwoordig ben ik steeds meer met echt hout bezig, recent toevallig met essen. Waarom importeren terwijl het ook gewoon in de tuin groeit?
  Dus als die boom (50cm in diameter) eraan moet, dan wil ik er planken van!

  Zaterdag aanstaande is het zover.
  Mijn ouders zien het inmiddels al als onkruid/snoeiafval, en niet als mooi bruikbaar hout. Ze trekken er dus niet echt aan om er planken van te laten maken.
  Zaterdag moet ik dus een goed plan hebben om dat hout snel verwerkt te krijgen.
  Hopende dat die man van de plantsoenendienst (dan nu met kettingzaag) een beetje instrueerbaar is en er geen kleine blokjes van maakt.


  Beste woodworkers weten jullie:

  - Een zagerij / mobiele zagerij / iemand met een zgn Alaskan Saw Mill?
  - In regio ZuidLimburg (Brunssum), die het interessant genoeg vind voor 1 (flinke) boom langs te komen (uiteraard tegen flinke vergoeding en een flinke kop koffie)?
  - (Transport van stammen, zal ook niet makkelijk zijn, gezien onze nieuwe hybrid niks kan/mag trekken)

  Alvast bedankt voor het meedenken!

  En met vriendelijke groet,

  Robert

  NB: Mocht ik de keus hebben, hoe zouden jullie de boom laten zagen? Gewoon dosse? Echt specifiek heb ik nog geen uitgewerkt project/bestemming voor het hout. En het moet sowieso eerst drogen.

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Ik denk niet dat dat economisch interessant is om een zagerij voor één stam te laten komen, maar dat is blijkbaar niet je motivatie. Dat gaat mogelijk evenveel kosten als een gedroogde en gezaagde es bij je te laten leveren in de plaats.

  Nu moet je ook zien hoe de stam er uit ziet, als je es niet begeleid tijdens de groei dan groeien die zelden een stam langer dan 2-3m voordat ze gaan vertakken.
  ik zou zeggen dat als die mooi recht is en minstens 70 cm in diameter heeft, dat je kan gaan voor kwartiers. Anders is het waarschijnlijk niet de moeite.

  De mannen van de zagerij zullen zelf wel het beste weten hoe je de stam moet zagen om er zoveel mogelijk uit te halen. Ik heb gehoord dat ze die soms een paar maanden laten liggen totdat hij begint te scheuren, en dan zie je in welke richting de stress zit, en meestal zagen ze de planken dan haaks op de grootste scheurlijn.
  Je ziet beter zelf met de zagerij wat mogelijk is, ik zou proberen die stam naar hen te krijgen als ze ergens aan het zagen zijn.

 3. #3
  Hi Benchworks,

  Thanks dat is info waar ik wat mee kan.
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door BenchWorks Bekijk Berichten
  Nu moet je ook zien hoe de stam er uit ziet, als je es niet begeleid tijdens de groei dan groeien die zelden een stam langer dan 2-3m voordat ze gaan vertakken.
  ik zou zeggen dat als die mooi recht is en minstens 70 cm in diameter heeft, dat je kan gaan voor kwartiers. [..] Je ziet beter zelf met de zagerij wat mogelijk is, ik zou proberen die stam naar hen te krijgen als ze ergens aan het zagen zijn.
  Kwartiers zal dan lastig worden met 50cm, op ruim 2m splitst de stam inderdaad, in twee. Die stukken zijn ook 2à3 m en super recht. Wel iets dunner ong. >30cm.

  Een mobiele zaag installatie had ik al van gedacht dat dat behoorlijk in de papieren gaat lopen.
  Op dit moment heb ik nog geen zagerij. In de buurt zijn wel wat houthándels, die vroeger (in de tijd van de steenkoolmijnen) heel veel hout verzaagden voor mijngangen te stutten e.d.
  Maar ik vrees dat die tegenwoordig alleen nog als tussenhandel werken en alleen nog droog hout op maat zagen enzo.

  Is er niemand in het zonnige zuiden des lands met een Alaskan Saw mill, die zin heeft om flink zaagsel te maken?
  Wel wat meer verlies tov een lintzaag maar verder in alle opzichten ideaal: direct planken in de tuin. ivm transport.
  Laatst gewijzigd door Robert Hardwoodie; 21-10-13 om 16:26.

 4. #4
  mocht je toevallig leuke stukjes over houden dat houdt ik me zeer aanbevolen
  is lekker dicht in de buurt
  liefst stukken iets langer dan de diameter

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  451
  In Stein zit een mobiele zagerij. HIER te vinden.

  Gr Ed

 6. #6
  Ik kan helaas niet helpen met de vraag naar een zagerij.
  Ik woon zelf in Sittard en zou misschien van jullie tips/adressen kunnen krijgen waar goed hout te koop is. De DHZ zaken leveren echt alleen maar rommel.
  Ik heb nog geen adres kunnen vinden vandaar dat ik inhaak op de opmerking dat er in de buurt wel wat houthandels zijn.

  Alvast mijn dank

  En succes met de boom

 7. #7
  Hoi René13,

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door rené13 Bekijk Berichten
  mocht je toevallig leuke stukjes over houden [..]
  Ik zal zeker stukken overhouden, de dikkere takken zullen ook stuk voor stuk gaan. Omkappen gaat lastig met het omliggende terras, de boom staat in een border van 2m breed.
  Ik zal sowieso deze week manieren zoeken om er planken uit te krijgen.
  Mocht dat niet lukken (=aannemelijk), dan kan je wat mij betreft de hele boom in blokvorm overnemen. Een paar blokken wil ik zelf houden. Maar daar kunnen heel wat schalen uitgehaald worden, denk ik zo.
  Wat had je zelf in gedachten?

  Een boom is erg lastig, zagerijen staan niet te springen op een particulier met één boompje. Heb wat op youtube gekeken, waar voor ons een boom heel wat is, zagen zij in één haal een hele stam tot plank. Wel zonde vraag me af hoeveel goed hout zo per jaar als snippers op een bospad eindigen.

 8. #8
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door borre Bekijk Berichten
  In Stein zit een mobiele zagerij. HIER te vinden.

  Gr Ed
  Hoi Ed,

  Thanks deze meneer heeft inmiddels een mail van mij gekregen, hopen dat hij iets voor me kan betekenen. Stein is in de buurt, en hij heeft het ook over kleinere afmetingen, alhoewel hij ook tot 6m stamlengte gaat.
  Ben benieuwd naar zijn reactie en een enigszins milde offerte


  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door blazoen Bekijk Berichten
  [..]Ik woon zelf in Sittard en zou misschien van jullie tips/adressen kunnen krijgen waar goed hout te koop is. [..] En succes met de boom
  @Blazoen, Thanks! Een beetje actief rond zoeken in de buurt helpt al een hele boel. Zo blijkt op een industriegebied bij mij in de buurt (5min fietsen) een zagerij te zitten die Franse reuze eiken tot gedroogde plank verwerkt, nu pas vandaag achter gekomen... Voor mijn es ben ik er echter een beetje afgewimpeld. In Schinveld Diederen, hebben veel spul maar toch voornamelijk op de aannemer gericht maar zeker het overwegen waard (ook mooi voor grote bewerkingen vlakken/vandikte schaven ed). En op het forum natuurlijk, zelf nog nooit besteld maar iedereen heeft er goede ervaring mee. Verder zijn hier in (Zuid)Limburg best wat grote zagerijen die ook planken verkopen, Ubachsberg bv.
  Laatst gewijzigd door Robert Hardwoodie; 21-10-13 om 20:28.

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  451
  @Blazoen,
  Lemmens in Schin op Geul heeft ook een behoorlijke voorraad hardhout. Kleine hoeveelheden is geen probleem.
  Iets verder weg in Thorn/Roermond ligt Parren.
  Daarnaast zijn er vlakbij in Belgie ook de nodige adressen: b.v Baeten Hout in Dilsen-stokkem.


  Gr Ed

 10. #10
  Robert en Ed bedankt voor jullie reactie,

  Eindelijk wat concrete adressen in Zuid-Limburg e.o.

  Gr. Blazoen

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top