Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 28

Onderwerp: Lederen strop

 1. #1

  Lederen strop

  Aangezien ik vandaag niet naar Zwolle kon afzakken heb ik me toch maar wat proberen bezig te houden in de garage. Het resultaat: een nieuwe lederen strop.

  DSC_0175.jpg

  Na een paar mislukkingen met een basis van Padouk ben ik toch maar overgeschakeld op multiplex. Als fervent Paul Sellers volger kon ik bovendien niets anders dan dit volledig met de hand te maken. Hiervoor moest ik eerst nog een futselplank maken om de plankjes er toch een beetje fatsoenlijk uit te laten zien. De futselplank werkt goed, maar is te lelijk om te posten...
  Ik heb de multiplex vrij grof met de hand gezaagd en vervolgens bijgewerkt op de futselplank, daarna met de schaaf de randjes gebroken en alles glad geschuurd.
  Aan de onderzijde heb ik een klein plankje vastgemaakt om gemakkelijk te klemmen in de bankschroef. Het voorboren van de schroefgaatjes heb ik met de "versnellingsbak-handboor" gedaan, heerlijk werken.

  DSC_0174.jpg

  Het leder kleven was het moeilijkste deel, de lijm moet héél mooi gelijk verdeeld zijn, anders krijg je hobbeltjes in het leer. Dit was bij mijn oude strop het geval. Het leer komt van een partij restjes meubelleer, dit heb ik op de markt op de kop kunnen tikken. Genoeg leer voor een heel leven stroppen en nog veel meer
  Tenslotte heb ik nog een laag was aangebracht op de multiplex om het er wat beter uit te laten zien. Morgen ga ik in elk geval de schaafbeitel slijpen, die kreeg het hard te verduren op de multiplex. Daarna wat polijstpasta op het leer en stroppen tot alles vlijmscherp is...

  Groeten, Reinoud

 2. #2
  Maakt het eigenlijk uit welk leer je gebruikt? Ik wil testen of er een verschil zit tussen een beitel die afgewet is op een watersteen, en eentje op een leren strop met polijstpasta. Het leer dat ik gebruik heb is afkomstig van een bekleding en erg dun. De achterkant is dan ook behoorlijk glad. Ik vind het niet echt goed werken, maar zou dit aan het gebruikte leer kunnen liggen?
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 3. #3
  Ik heb verschillende soorten leer getest en dit meubelleer bevalt mij het best. Te zwaar leer is meestal te ruw. Het is een beetje zoeken tot je iets vindt dat lekker werkt. Wat je wel kan doen als het leer te glad is, is er even een schuurpapiertje over halen.
  Ik heb geen degelijke waterstenen liggen dus ik kan niet vergelijken, maar op het leer krijg ik alles scherp en glanzend.
  Als polijstpasta gebruik ik de groene variant van het merk Cibo, ik heb vroeger ook nog een polijstmiddel gebruikt bestemd voor de fabricage van kunstgebitten. Al rook dit verdacht veel naar "ça va seul".
  Sellers gebruikt leer afkomstig van een oude zetel, ongeveer hetzelfde als wat ik gekocht heb.

 4. #4
  Vandaag heb ik een lederen strop gemaakt voor mijn broer.
  Als basis heb ik een stuk bamboe gebruikt, een restje van het parket dat we in zijn living gelegd hebben. Leek me wel leuk.

  DSC_0325.jpg

  Het viel best mee om de bamboe op de futselplank te schaven, beter dan verwacht. Aangezien mijn broer op dit moment nog geen bankschroef heeft heb ik een stukje voorzien om de strop met een lijmklem vast te maken.

  DSC_0326.jpg

  Om de bamboe af te werken heb ik gele boenwas gebruikt, dit laat de tekening mooi uitkomen en voelt lekker glad aan.

  Groeten, Reinoud

 5. #5
  Hallo Reinhoud,

  er is niets verkeerd aan je strop , maar ik vind het niet nodig dat het in de bankschroef ingeklemd wordt.
  Zelf heb ik liever een strop met een handvat eraan en waarvan je het gedeelte dat met leder beplakt is, op de werkbank legt. Dan kan er ook gestropt worden wanneer er iets in de bankschroef ingeklemd is .

  groeten
  Ornament
  http://www.houtsnijden.eu
  Laatst gewijzigd door ornament; 23-09-13 om 08:34.

 6. #6
  je kan ook onderaan je strop op elke hoek een klein nageltje inkloppen en die vervolgens kort bij de onderkant afknippen. Dan kan je de strop gewoon op je werkbank leggen en beweegt die verder niet. Laat uiteraard wel kleine markeringen achter, maar bij de normale werkbanken stoort dat niet denk ik.

 7. #7
  @Ornament: bij jouw type werk kan ik me inderdaad voorstellen dat dit handiger is.
  Ik vind het wel handig als de strop goed vast ligt, dan kan ik met twee handen de beitel vasthouden. Geeft wat meer controle. Het eerste idee was om de gaten voor de bench dogs te gebruiken, maar ik vond niet meteen iets dat hier goed in paste.
  In de toekomst wil ik sowieso zelf een werkbank maken, deze is te licht en de bankschroef is van zéér bedenkelijke kwaliteit. Misschien integreer ik dan wel een strop in de werkbank.

 8. #8
  Maar wet je op een lederen strop nou op dezelfde manier als op stenen? Of gebruik je daarbij een andere methode? En welke kant gebruik je hierbij nou precies; de gladde kant (bij banken etc de zitkant zeg maar) of de ruwe/wat harige kant?
  Een huisarts weet van veel dingen een beetje. Een specialist weet van een beetje, heel veel. Ik ben een super- genie: ik weet van niks, alles

 9. #9
  Ik zie op de foto Bison tix contaxtlijm staan, hoe is de verlijming op het hout hiermee? Komt dit nog los?

  ik zoek nog een lijm om houten latjes op textiel te kleven. De lijm die ik nu gebruikt heb hiervoor is niet sterk genoeg en kan je zonder veel moeite lostrekken.

  Groeten,

  Vincent

 10. #10
  @Renault: Je gebruikt de ruwe kant, waar je wat polijstpasta op aanbrengt. Je werkt enkel weg van de snede. Hier http://www.youtube.com/watch?v=vvTcReENk9g wordt het mooi uitgelegd.

  @Vincent: Tot nu toe is er nog niets losgekomen. Het grote voordeel met Tix is dat het niet druipt. Om textiel op hout te kleven is dit waarschijnlijk één van de beste lijmsoorten.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top