Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 21
 1. #1

  Traditioneel gebouwde overkapping met houten vloer

  Voordat ik een overkapping ga bouwen presenteer ik eerst mijn plannen om niet later tot de conclusie te komen dat het simpeler en beter kan.

  Naast het bouwen van een tuinhuisje en een flinke boomhut ik heb geen ervaring in het traditioneel bouwen in eiken. De kennis tot nu toe is voornamelijk opgedaan op dit forum inclusief de referenties naar enkele boeken. Bij deze nog een actuelelink naar een van de boeken: http://www.tfguild.org/downloads/pub...er-Joinery.pdf

  Uitgangspunt is gebruik te maken van Nederlandse constructietechnieken. In bovengenoemd boek wordt een aantal keer gerefereerd naar 'Dutch barns' die in Amerika zijn gebouwd. Een boek met Nederlandse traditionele houtverbindingen zou welkom zijn.

  De afmetingen van de vloer wordt 5500x3400, het dak ongeveer 6000x4000.
  Eiken balken die nu in het ontwerp zijn gebruikt zijn 150x150, 100x150, 70x120
  Uitgaande van de soortelijke massa van 1000 kg/m3 voor vers eiken weegt het ontwerp 2600 kg.

  De tekeningen zijn gemaakt in SolidWorks omdat ik daar ervaring mee heb. Misschien is
  SketchUp met Timber Frame Rubies http://www.diytf.com/tf_rubies.htm een eenvoudiger aanpak.

  Ik wil het ontwerp stap voor stap uitwerken, zodat ik opbouwende kritiek kan meenemen.

  groeten,
  Maarten


  overkapping schuin dak.jpg

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.552
  Een "Dutch barn" in Amerika is een gewone schuur met een geknikt dak. Daar worden hedendaagse verbindingstechnieken voor gebruikt. Bij religieuze groepen als de Amish worden nog wel schuren gebouwd volgens oude technieken. Vooral het "barn raising" ziet er spectaculair uit. De Amish wonen trouwens niet ver van mij vandaan. Misschien kom ik ooit nog eens in de gelegeheid zo'n evenement bij te wonen.
  We hebben een paar specialisten op het forum die jou precies kunnen uitleggen hoe je de verbindingen kunt maken. In eikenhout zal het wel wat zweetdruppeltjes kosten.

 3. #3
  Hallo WR1944,

  Dit wordt een beetje een academische discussie en ik kon het niet nalaten te googlen op Dutch Barns. Wikipedia geeft daarover wel enige duidelijkheid http://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_barn. In het HISTORIC AMERICAN TIMBER JOINERY boek staat ook geen enkel dak met een knik.

  Misschien dat de naam Dutch gambrel of Dutch Colonial gambrel de naamsverwarring geeft. http://en.wikipedia.org/wiki/Gambrel voor info en afbeeldingen.

  Dutch Barn Preservation Society
  http://www.dutchbarns.org/ geeft veel informatie.
  Laatst gewijzigd door Dickbiz; 28-06-13 om 00:28.

 4. #4
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.552
  Het gaat een beetje op haarkloverij lijken. Wat heden ten dage als een Dutch barn wordt gezien in Amerika is een handelsaanduiding en is zeker niet hetzelfde als de historische schuren en stallen die door de vroege Nederlandse pioniers werden neergezet met massieve balken en bijbehorende verbindingen. Ook andere landen hebben een bijdrage geleverd en zo is er een heel gamma aan constructiewijzen ontstaan. Het moet de natte droom van iedere timmerman geweest zijn om in die periode in Amerika rond te dolen met die overvloed aan constructiehout.
  http://americansheds.net/gallery-2/w...eds/dutch-barn

 5. #5
  Die overvloed is er nog steeds en zouden wij hier ook kunnen hebben. We hebben dan wel een ander economisch model nodig. Gericht op de toekomst ipv zakkenvullerei van vandaag.

 6. #6

  Fundering

  Mijn eerste uitdaging is het vervaardigen van een fundering voor de overkapping. Het idee is om 6 poeren te maken die het gewicht kunnen dragen. Uitgaande van 3000 kg is dat 500 kg per poer.
  Na wat onderzoek bij http://www.dinoloket.nl/ krijg je op basis van de geselecteerde meetpunten de grondgegevens per mail opgestuurd. Ik heb dus met slappe grond te maken, klei op veen. Dit is ook in de tuin te merken, in 10 jaar is het tuinhuisje en de rest van tuin ongeveer 5cm verzakt.

  basis met poeren.jpg
  Uitgaande van een poer van 60x60 cm is de gronddrukwaarde 0,14 kg/cm2. De vraag is kan deze grond dit aan? Via dinoloket kan je ook sondeeronderzoeken opvragen en die geven de conusweerstand op een bepaalde diepte. Het is mij nog niet duidelijk hoe vanuit de conusweerstand de draagkracht van de grond kan bepalen. Iemand een idee?
  Lithologie.pngS26C00383_00.jpg

 7. #7
  Maarten,

  Alle informatie is terug te vinden in volgende cursus: grondmechanica http://ftp.vub.ac.be/~fdesmedt/Grondmechanica.pdf
  Zoals de belgen zouden zeggen = geen kattepis!

  Indien het een slappe grond is, zou ik niet werken met funderingszolen die afzonderlijk van elkaar kunnen zetten / bewegen.
  Tenzij je effectief een manier vindt om de balken star te verbinden met je funderingszolen waardoor alles als 1 geheel zal werken.

  Ikzelf zou opteren voor funderingsbalken (omtrek) eventueel ondersteund door bijkomende sloffen.
  Dit om het draagoppervlak zo groot mogelijk te maken.

  Ter info:
  In woningbouw wordt bij dergelijke grond aangeraden om te werken met een radierplaat, indien de belasting niet te groot is.
  Radierplaat = plaat die met het volledige oppervlak draagt op de grond, bijkomend randbalken onder / naast de vloerplaat om grotere stijfheid in plaat te bekomen.
  Indien te grote belastingen zal worden geopteerd worden voor palen die dragen in een grondlaag met beter eigenschappen en / of kleefpalen.

  Groeten

 8. #8
  is het niet gemakkelijker om gewoon een betonnen plaat te gieten , kan dan toch nooit meer weg

 9. #9
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door kristof Bekijk Berichten
  is het niet gemakkelijker om gewoon een betonnen plaat te gieten , kan dan toch nooit meer weg
  +1
  MvG
  Chris
  If you put your mind to it you can accomplish anything

 10. #10
  Junior Member
  Ingeschreven
  Jun 2013
  Locatie
  zuid-overijssel
  Berichten
  22
  Super interessant deze draad!

  Ik ben zelf ook bezig met het ontwerpen van een soortgelijke overkapping. Maar misschien wordt het ook gewoon een pergola zonder dak. De constructie van staanders, schoren en liggers die ik heb getekend lijkt in ieder geval sterk. Ook ik ben van plan alleen in houtverbindingen te werken. Ik zal het het komende weekeind ook op het forum posten. Ik ga de komende maanden eraan werken.

  Over je fundering: ik kan je niet zo snel vertellen hoe je kunt berekenen wat de wegzak snelheid is bij welke gewicht. Maar ik heb wel tientallen boringen gezet in een bodem met een lithostratificatie als deze. De hoeveelheid klei die hier op het veen licht is relatief klein waardoor het veen nog niet sterk ingeklonken is. Hierdoor is er zeker nog veel potentieel voor zetting. De ruimtelijke variatie in de lithostratificatie kan groot zijn. Ik weet niet hoe ver je van dit boorpunt vandaan zit, maar het kan er in je tuin heel anders uitzien. Als je geluk hebt heeft er ooit een riviertjes ter hoogte van je tuin de veenlaag weggeërodeerd en zand afgezet. Dan zitten er nog hoger in het profiel ook zandafzettingen maar dat kan over een afstand van tientallen meters variëren. Je zou eigenlijk eens een boring moeten zetten in je tuin om te zien zat je in je grond hebt. Dat kan gewoon met de hand, je hebt een edelmanboor, een guts een een paar verlengstangen nodig.

  Kijk eens op deze pagina's over het onderzoek van de Universiteit Utrecht:
  http://www.geo.uu.nl/fg/palaeogeogra...abase/database
  http://www.geo.uu.nl/fg/palaeogeogra.../coringmethods
  (ik heb hier ooit als student aan bijgedragen)

  Goed, ik draaf een beetje door, maar het is erg leuk en nuttig om te zien wat er in je grond zit. Even praktisch: als je overkapping niet mag bewegen moet je op dat zand funderen. Dat zit bij jou dus niet erg diep. Als het wel met de rest van de omgeving mee mag zakken dan lijkt me het advies van JerD heel zinvol.

  Ik heb het geluk dat ik zand tot aan het maaiveld hebben. Ik giet wat PVC buizen vol met beton en klaar is kees.

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top