Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  Draairichting motor omkeren

  Wie kan helpen?
  Ik heb een motor van een oude Elektra Beckum bouwzaagtafel op de kop getikt om die onder een andere zaagtafel te zetten.
  Maar nu is de draairichting verkeerd. Ik kan de motor niet omdraaien maar wil via de elektraansluitingen eea omdraaien.
  Uit de motor komen 2x een gele en 2x een zwarte kabel en dan nog de 2 draden van de condensator en drie van de netkabel.
  Ik heb ergens gelezen dat de condensator de draairichting bepaald. Hoef ik die aansluitingen dan alleen maar te verwisselen?
  Alle hulp is welkom.
  Pieter

 2. #2
  het makkelijkst is het om dit in de stekker te doen 2 van de 3 fase draaden omdraaien maakt dan niet uit welke je omdraat .de nul als die eventueel aanwezig is en de aarde laten zitten

 3. #3
  Volgens mij is het geen 3-fase motor (380V), maar een 'gewone' 230 V. In de stekker de boel omdraaien heeft dan geen zin, dan zou ik net zo goed de stekker kunnen omdraaien.

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.630
  De condensator dient ervoor om een enkelfasige motor aan te laten lopen. Uit de draden die je noemt concludeer ik dat jij zo'n enkelfase motor hebt (kooiankermotor voor 230 volt)

  Zo'n motor heeft 1 hoofdwikkeling. Parallel daaraan staat een hulpwikkeling. In serie met deze hulpwikkeling staat de condensator. Soms zit er in dit parallelcircuit ook nog een centrifugaalschakelaar die de hulpwikkeling uitschakelt zodra de motor op toeren is.

  De draairichting kan worden omgekeerd door de hulpwikkeling al of niet samen met de condensator andersom aan te sluiten. Bij een driefase motor kun je de draairichting eenvoudig veranderen door 2 van de 3 fasen te verwisselen in bijv. de stekker. Hier niet.

  mvg
  klaas0639
  Laatst gewijzigd door klaas0639; 17-04-13 om 18:25.

 5. #5

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top