Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 22
 1. #1

  Ijzeren staven in houten hek

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   foto0660.jpg
Bekeken:  651
Grootte:  99,7 KB
ID:    4711

  Bovenstaand hek heb ik afgelopen jaar gemaakt, nu gaan onze kinderen door de 15 cm brede openingen
  Het hek is gemaakt van 22 dik watervast multiplex, nu wil ik getordeerde ijzeren staven van 10x10 mm in de openingen zetten.
  Mijn plan is om de staven eerst te schilderen en in het hek gaten te boren van rond 16mm. De staven komen dus in gaten te zitten midden in de opening. Ik wil de gaten vullen met epoxy en dan de staaf erin steken, eerst in het bovenste gat dat dieper geboord is . Daarna wil ik het hek in het geheel nog eens overschilderen.

  Is dit een goede methode? Ik heb er ook over gedacht de gaten eerst te gronden en dan (polymeer)kit in de gaten te doen.

  Met vriendelijke groet, Bjorn

 2. #2
  Vastzetten met Epoxy is een prima oplossing. Zo krijgt vocht geen kans om te infiltreren en de spijlen komen muurvast te zitten.
  Dat gaat potentiële uitbrekers zeker ontmoedigen


  Mvg,

  André

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  De Amerikaanse bouwcode schrijft voor dat er tussen spijlen van ballustrades of hekwerken geen grotere tussenruimte mag zitten dan 4" oftewel 102 mm. Soms lijkt de Amerikaanse code betuttelend maar als richtlijn voldoet ze uitstekend in gevallen als dit.
  Er staat letterlijk dat een bol van 4" (102 mm) niet tussen de spijlen door mag kunnen.

 4. #4
  Zal er zeker estethischer uitzien dan prikkeldraad ;-).

  Lijkt ook mij een goede methode, succes ermee!

  Natuurlijk krijgen je scharnieren wel extra gewicht te torsen, ivm de lengte van het hek zorgt dit misschien voor extra slijtage?
  Bij nader inzien zullen die staven nu ook weer niet zoveel wegen ;-)

  Groeten!

  Steven
  Als de kat van huis is...
  ...wordt de melk zuur
  www.houtentiek.be

 5. #5
  Ik had dit probleem ook met het poortje tussen keuken en woonkamer en heb dit opgelost met een plaat plexi op maat en ertegen bevestigt met kit en kleine rvs schroefjes.
  Voor zij die zich de vraag stellen waarom een poortje tussen keuken en woonkamer :
  Keuken en tuin Bordeaux dog 74 kg / woonkamer kinderdagverblijf dus ter bescherming van het hondje

 6. #6
  Je kunt natuutlijk ook aluminium gebruiken: weegt geen drol, en lekker makkelijk te verwerken.
  Houterig mannekke

 7. #7
  Er komt ongeveer 7 kg staal bij, dat kan er wel bij. Het hek hangt aan duimhengen, de stevigheid valt mij erg mee.
  Aluminium is bij een afmeting van 10x10 mm niet buigsterk genoeg, ik denk ook niet dat dat in getordeerde staven oid te krijgen is.
  Met getordeerde, meegeschilderde staven lijkt mij de mooiste oplossing, het moet lijken of het direct de bedoeling was het hek zo te maken

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Feb 2010
  Locatie
  Wassenberg ( D )
  Berichten
  123
  Hallo Bjorn,

  Ik zou de staven eerst laten verzinken en daarna poedercoaten! Schilderen werkt niet, roest veel te vlug en als je ze vastgezet hebt is het probleem bij roesten groot!

  Groeten, Ernie

 9. #9
  Ben nu wel erg benieuwd naar het eind resultaat trouwens, post je foto's als in work in progress?
  Ook leuk voor wannabe houtfreubelaars als ik
  Houterig mannekke

 10. #10
  @ Ernie, poedercoaten en verzinken en poedercoaten is natuurlijk het best, bedankt voor het onder de aandacht brengen. Ik zal morgen voor de aardigheid eens vragen een bedrijf waar we wel eens mee werken wat de kosten zijn van zoiets en hoelang het gaat duren. Zou mij ook weer schilderwerk uitsparen, maar ik denk dat het er toch uitdraait op schilderwerk. Het hek zal toch om de zoveel jaar geschilderd worden en het is toch afwachten hoe lang een multiplexen hek meegaat.

  @ Wupsie, ik zal een paar foto's maken en door m'n vrouw laten plaatsen, toch eens leren hoe dat moet Ik denk trouwens niet dat het zo bijster interresant zal zijn, zo veel stelt het niet voor.
  Voor de liefhebbers: het hek is gezaagd uit een plaat 22 dik watervast multiplex. 3 meter breed en 1,5 m hoog op het hoogste punt. De ronding uitgezaagd met een decopeerzaag en nageschuurd met de bandschuurmachine, de sparingen met een invalzaag en decoupeerzaag gezaagd, ronde kanten gefreesd en bijgeschuurd.
  Op de bovenkant heb ik een gegalvaniseerde strip geschroefd van 50 mm breed en 3 mm dik, waar ik van te voren het (afgezaagde) heng aangelast heb. Op de strip zit een meranti afdeklat waaronder ik aan beide kanten een in de ronding gezaagde houten lijst geschroefd heb.
  Van de stalen strip zie je dus niks terug, die zit er puur in om het hek recht te houden (en als verrassing voor degene die er door denkt te kunnen rijden met de auto). Alle randen heb ik 2 keer behandeld met randsealer voor multiplex en het hek een paar keer in de verf gezet.

  Een mooi eiken hek is natuurlijk degelijker op termijn, maar ik heb voor dit gekozen ivm gewicht/verhouding van het hek, ook de kostprijs en de vlotheid waarin het hek te maken was speelden mee, natuurlijk.
  Het hek draait aan 2 duimhengen, de duimen zijn op een balkje geshroefd. De stevigheid en soepelheid waarmee het hek draait vallen me niks tegen, ik was eerst bang dat 3 meter lang hek met de draaipunten hoh op +-145 cm misschien zwak zou zijn.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top