Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 10 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 99
 1. #1
  Athanor
  Guest

  Blokrooster voor sleepboot

  De blokroosters van de sleepboot Assistent, van mijn neef en zijn maat, zijn aan vervanging toe. Nu is het de bedoeling dat ik de uitdaging aanga om vervangende exemplaren te maken. Dat lijkt me met name een mooie uitdaging, omdat ik voor mijn eindexamen voor de kopklas jacht en carrosseriebouw ook een blokrooster moest maken. Ik ga hier even goed de tijd voor nemen om het voor te bereiden en uit te voeren. De voorbereiding begint met het hier ter discussie stellen van het onderwerp en het verzamelen van tips en adviezen. Ik heb veel vragen, die zal ik vandaag niet allemaal plaatsen. Maar eerst een aantal foto's om jullie te laten oriënteren op de opgave.

  De eerste vraag die ik heb, gaat over de te gebruiken houtsoort. De opdrachtgever gaat voorlopig van teakhout uit. Nu willen ze het rooster echter ook lakken of in de olie zetten. Bovendien is het traditioneel voor de sleepboten zo dat de binnenkanten in het rooster in rood worden geverfd. Nu vraag ik me af of ik ook een andere houtsoort kan adviseren. Welke is dan goed werkbaar gezien de constructie van het geheel die in weer en wind zal verkeren (vnl. op zoet water hoor) Voor teakhout heb ik overigens ook al een groot verschil in prijs gezien bij de verschillende leveranciers.

  Hierbij de link naar de site van de boot: http://home.kpn.nl/mslb-assistent/index.html

  Fons

  IMG_0607.jpg

  IMG_0609.jpg

  IMG_0628.jpg

  IMG_0627.jpg

  IMG_0612.jpg

  IMG_0615.jpg

  IMG_0610.jpg

  IMG_0611.jpg

 2. #2

 3. #3
  Hallo Fons,

  dat word een mooi klusje zo te zien. Als het de bedoeling is om het nieuwe rooster ook te behandelen komt er maar één alternatief in aanmerking, namelijk Iroko. Deze houtsoort word wel eens meer verwerkt als Teak vervanger, niet om zijn superieure eigenschappen maar om zijn textuur die wel wat overeenkomsten heeft met Teak. Zelf ben ik er niet wild van, het hout is te levendig.

  Een blokrooster dat in alle weer en wind ligt is niet direct gebaat bij een behandeling, die takelt af terwijl je er naar staat te kijken. Ik zou boven en onderkant onbehandeld laten, en mooi laten vergrijzen. Op deze manier komen er nog twee andere houtsoorten in het vizier die geschikt zijn als een vervanger voor Teak. Afzelia en Afrikaans Padouk zijn zeker evenwaardig aan Teak, en eens deze vergrijst zijn is er ook geen verschil meer te zien. Beide houtsoorten zijn qua kwaliteit evenwaardig of beter dan Teak, lagere krimpcijfers, harder van structuur, etc.

  Tegenwoordig moet je bij de aankoop van Teak goed uitzien naar de kwaliteit. Het grote prijsverschil heeft niet (alleen) te maken met de winstcijfers van de desbetreffende houthandel, maar meer met de aangeboden kwaliteit van het hout. De goedkoopste zal zo goed als zeker zogenaamde plantage Teak zijn. Dit zijn bomen die in een cyclus van 60 à 80 jaar geveld en verwerkt worden. Dit hout heeft nog NIET de karakteristieke olieachtige inhoudstoffen die het hout zijn duurzaamheid geven, dit gebeurt pas bij bomen tussen de 80 à 130 jaar. PlantageTeak zit qua duurzaamheid ergens tussen II en III op de schaal, Teak+ is sowieso klasse I.

  Zelf ga ik deze zomer op één van onze schepen voor- en achterdek vervangen door Afrikaans Padouk, mijn absoluut favoriete houtsoort hiervoor.


  Mvg,


  André

 4. #4
  Kijk, zo kun je het jezelf wel heel makkelijk maken.

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2013
  Locatie
  Treschenu - Creyers, France
  Berichten
  169
  Hallo Fons,

  Hele leuke opgave, ik hoop dat je goed scoort!

  Ik weet dat in vele ( boeiers, snikken en lemmer aken ) schepen in Nederland met zelflozende kuipen ook veelal eiken werdt gebruikt voor deze roosters. Omdat ze niet konstant in het water liggen is dat goed te doen.

  Toen ik nog een Nederland woonde minstens 15 jaar geleden, had ik een vriend in de omgeving van Tiel, Tommie Wolters, die had een sleepboot "De Assistent" Nu weet ik niet of het dezelfde is, die was ongeveer 10 meter lang.....
  Maar vele sleep- en duwboten hadden die naam.
  ----------
  Groeten,
  Mac

  www.lerabot.fr

 6. #6
  Athanor
  Guest
  Dat geeft alweer stof tot nadenken, ook voor de opdrachtgevers, André

  Ik heb ook even gedacht aan Mahonie, daar heb ik nog een partijtje van liggen dat voldoende is voor deze klus. Maar uit ervaring weet ik dat dit heel snel uitbleekt en de eigenaren willen graag de houtkleur behouden, vinden ze mooi staan. Bovendien worden de binnenkanten zowieso geverfd (rood). Robinia was ook nog een van mijn overwegingen, maar daar zie ik vanaf omdat ik merk bij mijn tuintafels dat de latten sterk aan werking onderhevig zijn in zon en regen. Dan begrijp ik dat Iroko een soort is die beter te lakken en te schilderen is.
  Toch zie ik op bijvoorbeeld de Lemsteraken ook veel teak dat hoogglans afgelakt is, dus het lijkt erop dat het wel schilderbaar is. Maar in dit geval moet het wel een matte afwerking zijn, omdat het vanwege het belopen een antislip werking moet hebben natuurlijk. Is de Biopin oplossing waar je wel over hebt gesproken dan een alternatief? Zowel voor teak als iroko?

  Fons
  Laatst gewijzigd door Athanor; 09-02-13 om 09:18. Reden: Typo's

 7. #7
  Athanor
  Guest
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door roald Bekijk Berichten
  Kijk, zo kun je het jezelf wel heel makkelijk maken.
  Ja, daar heb ik ook al eens naar gekeken. Maar vanwege de stoerheid van de sleepboot en het zware gebruik zijn de roosters volledig gemaakt van hout van 35 mm. Dit lichtere alternatief is overeenkomstig mijn examenwerkstuk. Dus dat gaat hem niet worden, los van het feit dat ik nog niet heb doorgerekend wat daar de kosten van worden.

 8. #8
  Athanor
  Guest
  @Mac
  Tsjaa, Eiken heb ik nog niet serieus in overweging genomen. De opdrachtgever neigt sterk naar teak als oplossing....

  Deze Assistent is 16 m lang, zal niet dezelfde zijn. Inderdaad een veel voorkomende sleepbootnaam. Zie de link voor meer info over de boot.

  Fons

 9. #9
  Fons,

  Teak is mooi te lakken, maar om op te lopen is lakken toch niet aan te raden, de lagen slijten heel snel weg. Dit geld niet alleen voor Teak maar voor alle houtsoorten.

  Iroko is een levendige houtsoort, die trekt alle kanten op, zelfs naar boven. Het rare is dat je aan het hout niet kan zien wat het gaat doen. Stukken met een mooie rechte draad kunnen soms harder werken dan een stuk met een warrige draad, er zit geen logica in.

  Robinia en Eik vallen om dezelfde reden af, te levendig voor deze toepassing. Beide geven door de kleine sectie's snel scheuren, barsten en vervorming te zien.

  Word het hout toch afgewerkt dan is Mahonie ook een mogelijkheid, om het uitbleken tegen te gaan zet ik altijd eerst één laagje kleurbeits, daarna komt de rest van de afwerking, zo krijgt uitbleken geen kans.

  Biopin is voor deze klus een randgeval, er gaat serieus slijtage zijn van de bovenlaag, je zal hier om de paar maanden moeten bijwerken vrees ik. Dan lijkt mij lijnolie een betere optie, dan kan je bij wijze van spreken alle weken een laagje bijzetten. Er moet ook iets of wat anti-slip opzitten, anders schuif je zo over boord.
  Komt nog bij dat het hout moet kunnen ademen, één kant, onder of boven, MOET ademend afgewerkt worden, anders krijg je heel snel schade in het hout, ook bij Teak.

  Maar eens je kiest voor olie of lak ben je gebonden voor de rest van de levensduur, elk jaar krabben, schuren, lakken, etc. Het stopt nooit.

  In de beroepsvaart word er geen enkel blokrooster behandeld, het hout blijft onbeschermd en vergrijsd. Het is onderhoudsvriendelijker, niet zo glad, en nog beter voor het hout ook. Zout water conserveert. Op zoet water geld dit laatste natuurlijk niet, maar de andere punten blijven wel gelden.

  Nog wat stof om over te palaveren dus, maar dat is een deel van de pret.


  Ps: mooie sleepboot trouwens, een pareltje, ook qua onderhoud.  Mvg,

  André
  Laatst gewijzigd door tuoh; 09-02-13 om 00:42.

 10. #10
  Athanor
  Guest
  Dank voor je reactie André. Ik zal er inderdaad nog eens met de mannen over "palaveren" (ook al een scheepsterm, toch?). Dat het slipvast moet worden lijkt me centraal te staan. Ik ben op een schip opgegroeid en weet wat de risico's zijn van nattigheid en algengroei op de verkeerde plekken.... Iroko laat ik in ieder geval vallen als alternatief net zoals Robinia en Eiken.

  Fons

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top