Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 6 van de 6

Onderwerp: Blokschaven

 1. #1

  Blokschaven

  Geachte iedereen,

  Eerdaags wil ik overgaan tot de aanschaf van een (Anant) schaaf.
  Het verschil tussen de nummers 3,4, 5 en 7 begrijp ik.

  Maar een blokschaaf is ook handig (ik heb nu een lastig verstelbare welke vervangen moet worden)
  Bij Baptist zijn er 4 blokschaven te koop.
  Ik begrijp alleen niet het verschil, dus ook niet wanneer juist de een te gebruiken en wanneer juist de andere te gebruiken (en/of handig is).

  Ik hoop daarom dat iemand mij duidelijk kan maken wat de voor- en nadelen zijn van de specifieke schaven.
  Het gaat om de volgende modellen:

  Blokschaaf #9 1/2 lengte 153mm
  blokschaaf #220 lengte 160mm
  blokschaaf #60 lengte 180mm
  blokschaaf #60 1/2 lengte 150mm (lage hoek 13,5 graden)

  Mijn bedoeling is om hobbiematig meubels, doosjes, schilderrijlijstjes ed te maken, daarbij staat het plezier van het maken voorop, en daarna pas de nuttige/snelle toepassing.

  Groets,
  koffiedrinker.

 2. #2

  Re: Blokschaven

  Hoi koffiedrinker,

  je kunt ook nog de sponning blokschaaf van Lie Nielsen kopen of de skew block plane van Lie Nielsen. Beide erg handig en voor meerdere doeleinden te gebruiken.

  Volgens mij kun je bij de 220 je beitel ook lateraal aanpassen. Maar dat weet ik niet zeker.

  Hoe lager de hoek des te makkelijker het is om end grain te schaven. In theorie tenminste.

  Zie trouwens nu pas op de site van anant dat het bij anant iets anders werkt als bij lie Nielsen.

  Als ik je een tip mag geven kies dan voor een kleine hoek, laterale aanpassingsmogelijkheid en een aanpasbare mondopening. Op de anant site kom je dan uit op de 60 1/2

 3. #3

  Re: Blokschaven

  Die nummers zijn overgenomen van de Stanley schaven. Als je alles wilt weten over de Stanley nummering kan je deze site eens bekijken:
  http://www.supertool.com/StanleyBG/stan0a.html

  Over je specifieke vraag:
  De 9 1/2 is een schaafje met de standaard beitelhoek en een verstelbare schaafmond. De beitel ligt hier onder 20 graden met de zool. Aangezien je de beitel waarschijnlijk met een 25 graden hoek slijpt, zal je snijvlak onder de standaard 45 graden hoek op het hout staan. De vertelbare mond is heel nuttig om snel van grof naar fijn werk te kunnen verstellen.

  De 220 is een heel simpel schaafje, ook 20 graden maar zonder verstelbare mond. Waarschijnlijk heeft hij een giga spleet, dus is ongeschikt voor het fijne werk.

  De 60 1/2 heeft een lage beitelhoek van 12 graden. Met een op 25 graden geslepen hoek krijg je een 37 graden hoek tussen snijvlak en het hout, ideaal voor kops hout. Hij heeft ook een verstelbare mond

  De 60 is een variatie van de 60 1/2.

  Ideaal is als je een 9 1/2 en een 60 1/2 koopt. En als je nog een extra beitel koopt en die op 30 - 35 graden slijpt kan je die in je 9 1/2 heel goed gebruiken voor hard hout, vooral als dat hout een nogal wilde draad heeft. Een steile snijhoek is dan heel gunstig.

  Ik weet trouwens niet of je gelukkig met Anant gaat worden. De kwaliteit van die dingen schijnt heel variabel te zijn. Je kan geluk hebben, maar voor hetzelfde geld tref je er eentje waar alles scheef, wiebelig en veel te ruim is afgewerkt. Lie Nielsen en Veritas is op dit moment de beste keus in nieuwe schaven. Niet goedkoop, maar wel vanuit de doos direct feilloos bruikbaar. Stanley is nu ook met een nieuwe lijn uitgekomen die goed schijnt te zijn, maar is in Europa nog (?) niet te koop.

 4. #4

  Re: Blokschaven

  Dank voor beide reacties,

  De website genoemd door Seek was mij onbekend. Fijn om dit adres te vernemen. Er staat inderdaad veel nuttige informatie op.

  De informatie van Seek omtrent de specifieke blokschaven is ook duidelijk. Ik ben daar ook heel blij, zo had ik niet gezien dat de 220 niet verstelbaar is -hetgeen uiteraard wel wenselijk is-.

  Waarschijnlijk wordt het dan een 9 1/2 en een 60 1/2.

  Omtrent het merk Anant ben ik mij volledig bewust dat de kwaliteit (fors) minder zal zijn dan Lie-Nielsen en Veritas. Vanwege het zeer forse prijsverschil (circa factor 10) wil ik desondanks eerst een enkele schaaf van Anant kopen. Dan kan ik én mijn slijp/wet techniek oefenen én beoordelen of een upgrade zinvol zou zijn. Daarbij is het eventuele financiële leed ook prima te overzien.
  (Leren fietsen moet je ook op een oude fiets doen)

  Dank voor de reacties.
  Koffiedrinker.

 5. #5

  Re: Blokschaven

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door koffiedrinker
  Omtrent het merk Anant ben ik mij volledig bewust dat de kwaliteit (fors) minder zal zijn dan Lie-Nielsen en Veritas. Vanwege het zeer forse prijsverschil (circa factor 10) wil ik desondanks eerst een enkele schaaf van Anant kopen. Dan kan ik én mijn slijp/wet techniek oefenen én beoordelen of een upgrade zinvol zou zijn. Daarbij is het eventuele financiële leed ook prima te overzien.
  Jammer dat je de cursus van Caspar gemist hebt. Hij had je goede tips kunnen geven voor het tunen en slijpen. Maar misschien heeft-ie de smaak te pakken en gaat hij vaker zulke cursussen geven. Hou 't in de gaten zou ik zeggen.

  Ik heb zelf pas een hele oude verwaarloosde blokschaaf van een of ander rammelmerk onder handen genomen, en die schaaft toch ook weer heel aardig.

  Arthur

 6. #6

  Re: Blokschaven

  Als je naar Arnhem toegaat om de schaaf te kopen, zou ik daar even rustig de beste uitzoeken. Belangrijk is dat de beitel zonder te wiebelen goed aanligt (dus nog voordat je de klem vastzet), en dat hij recht in het "huis" zit. Dan nog even checken of de zool wel vlak is. Dat laatste zal wel bij geen een het geval zijn, maar dat valt met een stuk schuurpapier op een vlakke plaat wel goed te krijgen. Wel oppassen dat je de zool niet bol schuurt, dat is veel moeilijker te corrigeren dan een holle zool.

  Hierover valt genoeg info te vinden, bijvoorbeeld googlen onder "plane tuning" of "plane fettling".

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top