Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 33

Onderwerp: In de maak

 1. #1

  In de maak

  Op dit moment ben ik naast het bekijken van ons forum in de werkplaats bezig met het maken van een eettafel in massief amerikaans essen.
  Voor het eerst teruggedroogd hout gekocht (bij Huyskamp in Zwolle)
  Van een restant eiken heb in een verbinding/versiering bedacht.
  Later moet er nog een dressoir bij in dezelfde stijl, maar nu eerst even een plaatje van de tafelpoten. Ik hou jullie op de hoogte van de vorderingen.

  Kor  Attached files

 2. #2

  Re: In de maak

  ziet er goed uit!! ben zeer benieuwd naar het eind resultaat!
  en zo komen we ook mooi aan leuke adressen waar we ons materiaal vandaan kunnen halen!
  Bas

 3. #3

  Re: In de maak

  Er zijn veel houtleveranciers, maar het blijft lastig om het juiste materiaal en de juiste leverancier te vinden. Als hobbyist wordt het nog moeilijker, omdat niet iedereen aan particulier levert. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik zakelijk kan inkopen.
  Mocht er hout nodig zijn, dan wil een meubelmakertje zoals ik vast wel meewerken om een mooie partij mee te bestellen.
  Voor ik handel doe, kijk ik eerst in de keuken.
  Bevalt het over en weer, dan kunnen we verder.

  Groet, Kor

 4. #4

  Re: In de maak

  Mooi werk Kor!! Die zwaluwstaarten, frees je die in, omdat ze van de afgeronde hoeken hebben of is het echt ouderwets handwerk?

 5. #5

  Re: In de maak

  Ik moet bekennen,.. die zijn gefreesd.
  Een malletje gemaakt van multiplex en een contramalletje.
  Tussen deze twee mallen de dikte van de kopieerring als ruimte laten en na het frezen past het na wat friemelen en bijschaven prima in elkaar.
  Nu kan ik 4 exact dezelfde 'vlindertjes' maken en straks nog dezelfde in de bijpassende kast.

  Later, als ik gevorderd ben ga ik het met de hand proberen.

  Kor

 6. #6

  Re: In de maak

  Het was een productief weekend.
  Om te zorgen dat straks mijn tafelblad niet gaat scheuren heb ik het volgende gedaan;
  De latten langs de lange kant zijn gewoon verlijmd want dat krimpt toch in dezelfde richting.
  De kopse kant van het tafelblad moest oook opgedikt worden en allemaal van die kopse stukjes vond ik niet mooi. Dus zit die lat met een zwaluwstaart onderaan het blad vast.
  Klein naadje tussen de langs en dwarslat, dan kan het blad maar gaan krimpen als ie dat wil.
  De zaag* is gebruikt om de zwaluwstaartlat te delen, zodat hier het hout ook de ruimte heeft om te werken en je ziet het toch niet weer. Onder het propje zit een schroef om te voorkomen dat de lat niet naar buiten of naar binnen kan.

  * Japanse zaag is van Silky, gekocht bij machinehandel Garmerwolde http://www.machinehandelgarmerwolde.nl. Deze zaak is van Ronald Boes, een voormalig meubelmaker/interieurbouwer die naast Festool dealer een zerzameling gereedschap verkoopt waar een meubelmaker wat aan heeft.


  Attached files

 7. #7

  Re: In de maak

  mooi werk Kor, maar ik had niet een rechte lat gebruikt onder het blad. Of een eindplank in het verlengde van het tafelblad, met jouw mooie zwaluwstaartverbinding. Voor zo'n onderliggende lat had ik er eentje samengesteld uit kopse blokjes en die met een zwaluwstaart vastgemaakt aan het blad. Zo loop je (op een andere manier dan mijn eiken tafel) ook het risico dat het blad iets krimpt en de lat de rails die in de lengte onder het blad liggen naar buiten duwt. Je hebt een beetje mijn probleem gekopieert, of zie ik dat verkeert?

 8. #8

  Re: In de maak

  Het latje, in gedeelten, wat tegen het blad is gelijmd/geschroefd kan vrij bewegen in de opdiklat die je nu ziet op het kopse eind.
  Het bovenblad kan dus krimpen/zwellen, samen met het zwaluwstaartje in de lat op de kopse kant. Daarom is er een zaagsnede ruimte gehouden op de kopse kant tussen de opdiklatten in.
  Ik hoop dat ik het zo duidelijk heb uitgelegd, zoniet dan plaats ik nog een foto met details.
  Kor

 9. #9

  Re: In de maak

  Het lijkt me dat in deze constructie het blad in de breedte vrijelijk kan uitzetten en krimpen, maar de schuivende onderlat met daarin de zwaluwstaartlatjes zou bij uitzetting van het bovenblad op de hoek onderaan los kunnen komen van de lange lat over de lengte. Dwarshout op kopshout geeft altijd problemen?

 10. #10

  Re: In de maak

  @Kor,
  Mooi werk, die poten! Is een leuk idee om het zo vorm te geven. Momenteel heb ik even geen geschikte werkplaats (gaat weer gebouwd worden) maar dit is een idee om vast te houden.

  Wat het blad betreft had ik verwacht dat je dwars op de lengterichting aan de kopse zijde een plank had bevestigd, maar ik wacht even het resultaat af...

  Succes!

  Trouwens erg leuk om zo de opbouw te zien in de foto's!

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top