Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 7 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 66
 1. #1

  Renovatie werkplaats

  Nu er eindelijk wat budget vrijkomt, kan ik langzamaan beginnen aan de renovatie van mijn werkplaats. Dit wordt dan ook een érg langdurig topic vrees ik :-)

  Mijn werkplaats is een aangebouwde schuur van 2.9m bij 3.8m, die tot enkele jaren terug dienst deed als tuinhuis en konijnenhok. Hij is dan ook enkel afgewerkt in ruwbouw-staat: de muren zijn cementblokken uit 1960, aan de buitenzijde afgewerkt met een gevelsteen (of er een spouw tussen zit weet ik niet zeker, maar ik denk het wel).
  Naar boven toe kijk ik recht op het zadeldak, dat enkel pannen met een folie eronder bevat. Met dit weer vriest het dan ook gewoon in mijn werkplaats.
  Bovenop de luchtvochtigheid die mijn machines geen goed doet, zorgt die koude er ook voor dat mijn draaibank bijvoorbeeld rustig in laagste toerental moet opgestart worden om de olie wat op te warmen, vooraleer hij lekker loopt.

  En dan het ergste van alles: de vloer is een betonvloer die door de jaren heen énorm is uitgesleten en die aan de deuren terug is bijgewerkt met cement. Onmogelijk stofvrij te houden dus, om nog maar te zwijgen van de slagregen die onder de deur door loopt en plassen vormt.

  Zo ligt het er nu bij:
  DSC08680.jpg

  Momenteel twijfel ik nog wat over de volgorde van de werken. Ik heb niet het budget om alles op korte termijn te doen, dus moet ik keuzes maken.
  Mijn eerste prioriteit is de vloer omdat de huidige mij gewoon elke keer ergernis oplevert en ik zonder vloer geen werkbank kan plaatsen. Tweede prioriteit is de werkbank, maar het lijkt me zonde om deze aan de muur vast te zetten en nadien terug te moeten verplaatsen om de muur af te werken.

  Mijn plan is dus momenteel als volgt:
  A) de vloer laten egaliseren en de 3 kleine muurtjes laten afbreken
  B) zelf pvc tegels leggen
  C) de rechtse muur voorzien van regelwerk, isolatie en OSB3
  D) electriciteitsbuizen leggen waar nodig en de eerste stopcontacten voorzien
  E) de werkbank bouwen

  Voor deze 4 items heb ik een budget van €1500 vrijgemaakt. De PVC tegels kosten me zo'n €500, de werkbank een €200 (lang leve IKEA). Blijft er €800 om te egaliseren, wat kabels te trekken en 1 muur te isoleren.

  Eens er nadien budget vrijkomt:
  F) plafond plaatsen
  G) de 3 andere muren afwerken
  H) eventueel op termijn de deuren en het enkel glas raam vervangen

  De werkbank ga ik maken van 2 keukenkasten, eentje van 60 en eentje van 80cm breed met daarop een 2m60*60cm werkblad van 3.8cm dik, alles van ikea, en uiteraard verankerd aan de muur en op RVS poten.
  Daarop kan ik mijn draaibank, kolomboor en electromotoren kwijt. (samen een 200kg) In het midden laat ik een overspanning vrij van 80cm om makkelijk aan te kunnen zitten, aan 1 zijde heb ik dan nog 40cm overhang waar ik mijn schuurmotor ondertegen kan hangen.

  Het plafond moet stevig zijn, want mijn stofafzuiging wil ik op termijn op "zolder" kunnen plaatsen met een cycloonsysteempje erbij.

  Nu zit ik met wat vraagjes, en ik hoopte dat er hier mensen me konden helpen, ook al is het misschien niet echt het vakgebied van de meesten hier.
  - heeft er iemand ervaring met PVC tegels? Meer specifiek met de 7mm Lock-Tile van Ecoloc flooring of de 5mm multi-tile variant?
  Ik weet dat ze niet 100% vloeistofdicht zijn (de tegels wel, maar de naden ertussen niet), maar daar heb ik geen nood aan. Ik zoek een vlakke vloer die stevig is (om mijn werkbank en lintzaag te ondersteunen), niet te hard (ivm breken/beschadigen materiaal) en makkelijk proper te houden is en niet belachelijk veel kost.

  - Welke dikte van OSB zou ik voor de muren nemen? Ik dacht aan 12mm, maar misschien is 18mm nodig?
  - Zijn horizontale tussenbalken in het regelwerk nodig? Dit lijkt me overbodig gezien de verticale balken vasthangen aan de muur, behalve dan een horizontale balk op de vloer als stootrand eventueel?
  - Welk isolatiemateriaal is aan te raden? Zelf heb ik een voorkeur voor rotswol flensdeken waar het dampscherm al bij zit, maar mag dat voor wanden (dient eigenlijk voor daken) en is er misschien een reden om het niet te doen en voor platen + los dampscherm te gaan?

 2. #2
  ik zou qua isolatie kijken voor een pir plaat. qua prijs iets hoger dan spijkerflensdeken, maar een hogere isolatie waarde en makkelijker te verwerken.

 3. #3
  PIR lijkt me wel interessant, maar de prijs is wel een behoorlijk verschil. 7cm XSOL PIR plaat met R 3 komt op €22/m² (in promotie dan nog), waar 12cm flensdeken (ook R 3) op €11/m² komt. Anderzijds zit er natuurlijk ook meer geld in de dikkere balken voor 12cm, maar het blijft toch wel een redelijk verschil.
  Anderzijds is het verschil per m² wel vrij hoog, maar op het totaal (3.8m bij 2.9m, 2.4m hoog en dan nog het plafond) zal het hooguit €150 schelen en dat is misschien wel de investering waard...

 4. #4
  + je hebt de helft minder ruimte verlies

 5. #5
  hmz, ik had me wat misrekend en vergeten de hoogte van 2.4m te verrekenen... flensdeken vs platen zou me toch €700 schelen... Flensdeken vind ik voor €5/m² (R3), waar de goedkopere PIR die ik kon vinden op €22/m² zat.
  Het prijsverschil zou dus eerder €600+ zijn dan €150, en dat vind ik toch wel veel.

 6. #6
  ik weet niet waar je ergens woont, maar in venlo zit de isolatieoutlet. ik haal daar ook weleens isolatie voor in spouwen e.d. zijn rest- en afgekeurde partijen, maar wel nog goed om b.v. in een spouw te verwerken.

 7. #7
  Ik ben van Bilzen, bij Hasselt, in België dus. Hier in de buurt zit ook wel ergens zo'n isolatie-outlet geloof ik...

 8. #8
  Beste Massis,

  Een mooi project en ik zou voor de isolatiedeken gaan vanwege de prijs. Wat betreft de opbouw van je wand (12 of 18 mm OSB en eventuele horizontale balken) zou ik het laten afhangen van je antwoord op de vraag wat je eventueel nog wilt gaan ophangen aan die wand. 12 mm OSB heeft wel wat sterkte van zichzelf, maar een schroef trek je er relatief eenvoudig doorheen. De plaatsing van een plank oid wordt dan later bepaald door de plaats van de balk. Ik zou zeker een horizontale balk over de vloer leggen en wellicht ook bovenlangs (daar misschien zelfs een dubbele laag als je je zolder erop wilt steunen, maar dan zult je alles zwaarder moeten uitvoeren). Vanuit esthetisch perspectief is underlayment misschien wel aantrekkelijker dan OSB. Ik heb geen ervaring met PVC tegels, maar uit de tijd dat ik nog in de standbouw een baantje had weet ik dat iedereen die het maar één keer had geprobeerd zwoer bij een losse vloer op balken ipv tapijttegels op beton. Het loopt zoveel prettiger en geeft minder risico op beschadiging mocht je een keer iets laten vallen. Ik heb nu ook een betonvloer in mijn werkplaats, maar zodra het kan leg ik er een balkenlaag met houten platen in.

  Succes en het zou mooi zijn als je je vorderingen met ons deelt,
  Hans

 9. #9
  Athanor
  Guest
  Geeft niet wanneer het een lang topic wordt.... Mijn werkplaatstopic is inmiddels ook al vier jaar oud en er is nog steeds wat aan te verbeteren.

  Wat de vloer betreft kan ik je hout adviseren. Ik heb indertijd een restpartij 2e keus Lariks gekocht en deze op balken angebracht. De machines zijn zonder probleem te verplaatsen en qua kosten kwam ik zeker niet boven de € 500,- uit. Dan moet je natuurlijk wel zelf je ondersteuningsbalken vlak uitvullen, maar met wat klodders cement eronder lijkt me dat niet zo'n probleem.

  Meer info over vloerkeuze vindt je hier: http://www.woodworking.nl/showthread...erkplaatsvloer

  Voor mijn topic over de werkplaats en het aanbrengen van de vloer kun je hier kijken: http://www.woodworking.nl/showthread...ing-werkplaats

  Succes! Fons
  Laatst gewijzigd door Athanor; 10-12-12 om 21:24. Reden: Typo

 10. #10
  Heb je voor het egaliseren ook al gekeken naar een paar zakken egaline, om af te werken met een epoxy coating. Dan moet je met 250 EUR een heel stuk komen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top