Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4

Onderwerp: 4 soorten hout

 1. #1

  4 soorten hout

  Was vorige week bij Haijo in Akkrum en hij had een partijtje Gonzales Alves binnen gekregen en een hele mooie plank massaranduba die prachtig roodbruin kleurde met kleine kriebeltjes er in. Na wat rondneuzen vond ik ook nog een plank pau amarello die ook van diezelfde "kriebeltjes" vertoonde. Thuis de planken over de schaafbank en ben ik elke keer weer zo gefascineerd door dat prachtige hout, elke keer weer anders. En als het licht uit een andere hoek komt, ontdek je steeds weer andere tekeningen, kleuren en schakeringen. Het blok op de foto is een stuk friese plataan dat ik een paar weken geleden van Jaap van Leersum in Bergum kocht. Ook zo'n fascinerend stuk hout, geweldig van tekening. En dan fantaseren wat je kunt maken van deze eenlingen, een mooi kistje, of combineren met andere soorten, contrasterend of bijpassend. Ik denk ook wel eens om ze maar gewoon tegen de muur te spijkeren als een mooi mosaic, maar ook als een soort eerbetoon aan de natuur, waar deze prachtige dingen groeien zonder dat er mensen aan te pas komen.

  jaap


  Attached files

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1

  Re: 4 soorten hout

  wow, het is een mooie verzameling hout. ook ik heb dezelfde "houttik". als ik ergens een apart stuk tegenkom dan neem ik het gewoon mee. de zolder raakt alleen wel erg vol. wat ik nog zoek ik echt geel hout . de plank die er bij jou tussen staat is al erg mooi. wat voor een houtsoort is dat?

  succes met de verzameling

  rick

 3. #3

  Re: 4 soorten hout

  Het gele hout is pau amarello zie hier voor meer info http://www.thewoodbox.com/data/wood/pauamarelloinfo.htm, het donker rood/bruine is massanranduba en het koffie kleurige met de vegen is gonzales alves. Ook een fraaie gele houtsoort is guariuba, maar onder invloed van UV kleuren beide soorten een beetje naar bruin. Het guariuba zelfs prachtig kastanjebruin als je het lakt.

  jaap

 4. #4

  Re: 4 soorten hout

  Ja Jaap, dat krijg je als je een tik van hout hebt, en als je er ook nog een fijne neus voor hebt, vallen zulke mooie houtsoorten je extra op.
  Ik zou bijna zeggen, liefde op het eerste gezicht.
  In elk geval schitterend mooi hout, dat plataan vind ik helemaal het einde. Moet wel lang gelegen hebben aan die mooie tekening in het hout te zien, heb een jaar of 5 geleden stammetjes plataan gekregen, wat mooi wit wegdraaide, maar zonder deze mooie tekening erin, dus in principe nog nat.
  Denk maar eens diep na over wat je er mee ga doen, moet wel de moeite waard zijn.
  Groeten, Ad

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top