Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1

  Red face Mijn werkplaats in wording

  Hier een paar fotootjes van mijn werkplaats in wording, en van de slijpopstelling die ik gisteren heb gemaakt.
  Photo 17-08-12 20 33 44.jpg
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 2. #2
  ik hoop dat je niet je beitels slijpt op die grijze steen?

 3. #3
  Mooi werkbankje , met een flinke massa die zit ruim boven de 100 KG kan je lekker op schaven die van mij is te licht die beweegt een tikkie teveel mee , dat moet ik op de een of andere manier oplossen.
  En ik zie zaagplankje(ben er niet zeker van) en een eigen gemaakt hammertje (TOP) in het bakje op de grond .

 4. #4
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door PBT Bekijk Berichten
  ik hoop dat je niet je beitels slijpt op die grijze steen?
  Waarom zou hij z'n beitels daar niet op slijpen? Er zijn ongetwijfeld betere stenen, maar zelfs op die steen is het echt goed te doen.
  Heb mijn beitels jaaaaren geslepen op zo'n goedkoop slijpsteentje uit de LIDL, gaat nog altijd mee trouwens.

  De manier waarop je slijpt is natuurlijk wel heel erg belangrijk, ik koel enorm vaak m'n beitel af tijdens het slijpen, wegens grotere kans op verbranding.

  Groeten,
  Steven
  Als de kat van huis is...
  ...wordt de melk zuur
  www.houtentiek.be

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Feb 2012
  Locatie
  Breukelen
  Berichten
  136
  Dat is een mooi slijp systeem! en zo te zien is er mooi wat ruimte in uw werkplaats.
  Ik dacht ook aan een zaag plankje rechts op de werkbank. ik vind een aan de werkbank geschroefd plankje alleen wat handiger, die beweegt minder makkelijk mee bij het zagen


  En Steven: Het verbranden van de beitel, is dat het verschijnsel van de kleurverandering op het ijzer? waarom moet dat voorkomen worden?

 6. #6
  Ik slijp de beitel inderdaad op de rechter, meest fijne steen. Daarna wordt hij gewet op een fijne Japanse steen (met de hand) en zo goed scherp gehouden. Alleen af en toe hoeft hij op de machine. Inderdaad wel rustig en lichtjes werken om de beitel niet te laten verbranden.

  En ja, in de la op de grond ligt inderdaad mijn zelfgemaakte hamer; essen steel en beuken kop. Andere hulpgereedschappen die ik heb gemaakt zijn een zaagplankje (vast te klemmen tussen de bankhaken), een futselplank, een versteksteekklos, en een kruishout. Allemaal leuke werkjes.
  Laatst gewijzigd door hansoosting; 17-08-12 om 21:06.

 7. #7
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1
  Ziet er zeer veelbelovend uit !!!
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 8. #8
  @ Haye Galema;

  als de beitel verbrand(dus als hij verkleurd) dan verliest het zijn hardheid.. dus komen er sneller bramen aan.. als je eenmaal je beitel goed hebt verbrand, dan blijft hij
  bijna altijd doorverbranden met de volgende keer slijpen.. dit moet dus ten alle tijden voorkomen worden.. hoe fijner de steen, hoe makkelijk hij verbrand door vrijwingsoppervlak.
  gewoon rustig slijpen dus, en met blote handen, zodat je kunt voelen hoe heet de beitel wordt.. ik zelf heb mijn beitels altijd met de rechterhand bij het heft, en de de linkervingers houden de beitel vlak op de slijpsteun. zodra deze dan te warm word, koel ik hem af in water, en leg ik hem even weg. dan pak ik een andere beitel die geslepen moet worden, en zo ga ik heen en weer.. eigenlijk hoef ik mijn knappe steekbeitels nooit langer dan 10 sec. te slijpen op de fijne witte steen, want er zitten nooit dikke bramen aan.. mijn hak en roeg beitels daarentegen die ik ook mee neem op klus, en werkelijk alles mee hak, die moeten vaak eerst op de grove grijze steen, tot er geen bramen meer aan zitten, en een recht snijvlak is verkregen, een daarna op de witte fijne steen, tot er een gelijkmatig slijppatroon is ontstaan.. daarna wetten op japanse watersteen.. ik kan het haar van me arm ermee afscheren zo scherp..

  mvg rick

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top