Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 7 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 62
 1. #1

  Waarom toch die obsessie met vlakke beitels?

  Je leest het steeds weer op zo'n beetje alle fora voor houtbewerkers, de rug van een beitel moet zuiver vlak zijn anders kun je er nooit goed mee werken. Nou, weet ik niet hoe het met jullie zit maar ik heb in 16 jaar scheepstimmeren nog nooit de behoefte gevoeld om een beitel zuiver vlak te maken omdat mijn werk er onder lijdt. Sterker nog, vroeger, toen timmermannen nog timmermannen waren en voor de komst van diamantstenen en vlakplaten en dergelijke hield niemand zich daar mee bezig. Waarom tegenwoordig dan toch die obsessie hier mee? Kunnen ze gewoon niet met een beitel omgaan of laten ze zich gewoon meeslepen door wat de zelfbenoemde experts zeggen?

 2. #2
  Persoonlijk vlak ik wel de rug van mijn beitels. Vooral bij nieuwe beitels. Daarna alleen de braam van het slijpen verwijderen. Ik heb mezelf zo aangeleerd mbv van diverse media die ik gebruik om mijn te leren in mijn hobby.

  Wat ik persoonlijk mis in je stukje is de acceptatie dat andere het graag anders doen. Ik zelf heb totaal geen recht van spreken om te zeggen wat het beste is en dat zal ik niet doen. Ik heb er alle vertrouwen erin dat jij je werk naar behoren doet zonder de rug van je beitel te vlakken en dat het gelijk is aan het werk van iemand met dezelfde kunde maar een gevlakte rug.

  Wat ik jammer vind is dat het begin van je stukje begint als een interessant discussie punt, maar met je laatste zin wordt het toch verwijtend afgesloten. Daarin zet je het vlakken van de rug van de beitel gelijk aan het incompetent zijn met een beitel. In mijn geval heb je mogelijk recht van spreken, maar de zogenoemde experts hebben genoeg prachtstukken vervaardigd en als zij dat doen met gevlakte beitel ruggen, dan hebben ze naar mijn mening een keuze gemaakt wat leidt naar succes. Nu zou ik als beginnend houtbewerker graag dat succes benaderen en trek dan ook niet hun advies in twijfel en vlak de ruggen van mijn beitels.

  Bram

 3. #3
  Wat je zegt: het is extreem doorgetrokken. Bij de snede moet de beitel vlak zijn over de breedte. Je moet de achterkant van de beitel kunnen polijsten ter hoogte van de snede. Dus een beitel model banaan gaat niet werken en eentje die bol staat over de breedte ook niet. Maar het gaat te ver om te eisen dat de hele achterkant een vlakke plaat is. Dat is overdreven.

  Dat 'niemand' zich ermee bezig hield is trouwens ook overdreven. Ik kan me voorstellen dat je er bij jouw hak- en timmerwerk wat minder aandacht aan hoeft te besteden Maar in 'The Joiner and Cabinet Maker' lees je wel degelijk dat ze ook de achterkant van de beitels vlakken en dat ze aandacht besteden aan de vlakheid van de slijpsteen. Dat moet ook wel, want een afgeronde beitel of eentje met hobbels en kuilen werkt gewoon slecht. Dat je er uit vroegere bronnen weinig over meekrijgt is niet zo gek: het werd je tijdens de opleiding geleerd en je wist niet beter. En ik denk dat wij nog weleens willen onderschatten hoe nauwkeurig vroegere vaklui uit de hand konden werken. Die konden echt wel op een slijpsteen een beitel produceren die vlak genoeg was.

 4. #4
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Bram Sibma Bekijk Berichten
  Wat ik persoonlijk mis in je stukje is de acceptatie dat andere het graag anders doen.
  Oh, die acceptatie is er zeker wel. Als jij graag de rug van je beitels zuiver vlak wil maken moet je dat vooral doen

  de zogenoemde experts hebben genoeg prachtstukken vervaardigd en als zij dat doen met gevlakte beitel ruggen, dan hebben ze naar mijn mening een keuze gemaakt wat leidt naar succes.
  Ik kan diezelfde prachtstukken vervaardigen met beitels die niet volledig vlak zijn. Je zou kunnen stellen dat de controle die ik over mijn gereedschap heb dus groter is. Als ik het wel kan, waarom zij dan niet? Als ik een "expert" een beitel geef die niet volledig vlak is en ik behaal met diezelfde beitel een beter resultaat, aan wie of wat ligt het dan Misschien moeten ze zich minder richten op waar ze mee werken en meer op hoe ze er mee werken

 5. #5
  Ik denk dat het de natuur van internet is dat mensen die er aandacht aan besteden de grootste aanwezigheid hebben, doe je niets dan is er ook niets. Er is wel variatie tussen de grote namen
  Frank Klausz doet alles vlotjes en excuseert zich met een 'I love shiny tools'
  David Charlesworth legt uiteindelijk de nadruk op de eerste millimeter.
  Chris Schwarz daarentegen geeft de indruk dat een beitel pas werkt als de achterkant spiegelglad is.

  Daarnaast zijn de Amerikanen naar mijn gevoel heel vriendelijke mensen en worden er veel complimenten gegeven en de meeste discussies vermeden. Of het zou iets met wanorde te maken hebben, kom dus niet met je vuile beitels op internet

 6. #6
  Met een zuiver vlakke (achterkant van een) beitel is het veel eenvoudiger je hout zuiver vlak en haaks af te werken, daar is geen discussie over mogelijk. Ik neem aan dat je het met me eens bent dat wanneer de beitel, zeg een halve centimeter, hol of bol is dat deze niet lekker meer werkt. Hoe vlakker de beitel, hoe beter er mee gewerkt kan worden. Ik vind de term 'obsessie' ook overdreven, wat deze experts doen is gewoon zorgen dat hun gereedschap optimaal functioneert. Een achterkant van een beitel wordt na aanschaf eenmalig vlak gemaakt en daarna tijdens het wetten eenvoudig vlak gehouden.

 7. #7
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door DervishD Bekijk Berichten
  Je leest het steeds weer op zo'n beetje alle fora voor houtbewerkers, de rug van een beitel moet zuiver vlak zijn anders kun je er nooit goed mee werken. Nou, weet ik niet hoe het met jullie zit maar ik heb in 16 jaar scheepstimmeren nog nooit de behoefte gevoeld om een beitel zuiver vlak te maken omdat mijn werk er onder lijdt. Sterker nog, vroeger, toen timmermannen nog timmermannen waren en voor de komst van diamantstenen en vlakplaten en dergelijke hield niemand zich daar mee bezig. Waarom tegenwoordig dan toch die obsessie hier mee? Kunnen ze gewoon niet met een beitel omgaan of laten ze zich gewoon meeslepen door wat de zelfbenoemde experts zeggen?
  Zoals al eerder gezegd twijfel ik er niet aan dat je met jouw 16 jaar ervaring jouw job naar behoren uitvoert en daarvoor misschien geen beitels nodig hebt met een vlakke achterkant. ik vind het wel fijn dat je met je kritische blik algemeen aanvaarde standpunten in twijfel trekt. Dit leidt meestal tot verbetering maar ik mis toch iets in je stelling. Er zijn echter toch wel wat andere dingen in acht te nemen dan enkel hetgeen je aanhaalt.

  Er zijn talloze ambachten die met hout werken en allemaal hebben ze specifiek gereedschap voor de taak ter handen. Ik veronderstel, naar aanleiding van je stelling, dat vlakke beitels bij scheepsbouw niet noodzakelijk zijn voor werk van hoge kwaliteit. Ik kan je echter met zekerheid vertellen dat dit wel het geval is bij heel veel bewerking die eigen zijn aan timmerwerk, schrijnwerk, meubelmakerij en waarschijnlijk ook andere. Dit vertel ik je uit mijn eigen ervaring. Als je beitels gebruikt voor het afsteken, bv. langs een mal kan je onmogelijk nauwkeurig werken als je beitel niet perfect vlak is, een eenvoudige bewerking die de meesten onder ons waarschijnlijk dagelijks doen.
  Het resultaat hangt uiteraard af ven de gebruiker maar dat wil niet zeggen dat het aangenamer of efficienter is om met goed oderhouden gereedschap te werken. Als jij je goed voelt met een holle of bolle achterkant dan is dat goed maar een tiende van een mm. wegsnijden doe ik toch liever met een vlakke beitel.

  Er zijn ook slijpmethoden die gebaseerd zijn op een vlakke achterkant. En deze zijn echt niet modern of recentelijk uitgevonden.
  De stelling waar ik het helemaal mee oneens ben is dat er vroeger niemand daar mee bezig was. Ik vrees dat je slecht geinformeerd bent. Beitels met een vlakke achterkant zijn zo oud als de straat. Waarschijnlijk ouder!
  "Niet met een beitel kunnen omgaan"... Een vlakke achterkant zorgt een voorspelbaar resultaat en een goed controleerbare beitel.

  Wat de zelfbenoemde experts betreft is het ongetwijfeld een goede zaak dat je hun mening in vraag stelt. Hier wordt vaak veel geloof aan gehecht en niet altijd terecht. Maar misschien had je daar beter een andere stelling voor gekozen.
  Dat het voor jouw werk niet noodzakelijk is wil nog aannemen maar om dan het hele concept van vlakke beitels in twijfel te trekken dat kan je niet echt funderen vrees ik.
  Laatst gewijzigd door kodama; 08-08-12 om 14:49.

 8. #8
  Ik kan de topicstarter wel voor een stuk bijtreden in zijn stelling dat een vlakke rug niet persé noodzakelijk is. Mijn oudste set beitels (E.A.Berg) is ondertussen 42 jaar oud geworden, door de jaren heen is bij de meeste beitels de rugzijde iets bol geworden door het veelvuldig afwetten op door de jaren heen vervormde wetstenen.

  Nu doet dit niks af aan de uiteindelijke scherpte, het houd wel in dat bij het vlaksteken de beitel iets moet gelift worden om te kunnen snijden. Geen onoverkomelijk bezwaar, je raakt er automatisch aan gewend. Maar iemand anders die met deze beitel zou willen werken gaat raar opkijken, grote kans dat ie er niet direct mee uit de voeten kan.
  Een vlakke rug werkt vlotter, maar met beide lever je mooi werk af, daar zie je geen verschil. Ik doe dan ook geen moeite om die rugzijden terug perfect vlak te krijgen.

  Idem trouwens voor mijn schaafbeitels, hier zie je ook wel wat licht als je er een rechte lat tegenhoud Maar ook hier zijn de schaafkrullen er niet minder om, het werkt gewoon.
  Alles samengevat, een volkomen vlakke rug is ideaal, maar iets minder vlak werkt ook


  Mvg,

  André

 9. #9
  André, zijn jouw beitels dan over de lengte of over de breedte bol? Over de lengte lijkt me overkomelijk, maar een bolling over de breedte lijkt me toch vervelender?

  Arthur

 10. #10
  hey hallo
  ik ben het helemaal eens met Andrè
  de eerste paar mm vlak is lekker . gr leroy

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top