Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 6 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 54
 1. #1

  welk merk gutsen voor houtsnijden ?

  hallo allen,

  met welk merk van gutsen voor houtsnijden hebben jullie ervaring? Van welk merk zouden jullie gutsen kopen?

  groeten,

  ornament
  www.houtsnijden.eu
  Laatst gewijzigd door ornament; 22-06-12 om 07:58.

 2. #2
  Mijn vader heeft na zijn pensioen een opleiding Luiks houtsnijwerk gevolgd. De beitels en gutsen die hij gebruikte waren van Dastra. Dastra is een klein Duits bedrijf dat op artisanale wijze beitels maakt. De kwaliteit is uitstekend. Ze zijn onder andere verkrijgbaar bij Pirard ijzerwaren in Sint-Truiden.
  www.dastra.net/DE/

  Mathieu
  Laatst gewijzigd door mathieu; 17-06-12 om 14:59.
  Het is maar dag en avond, en heel even middag...

 3. #3
  Zelf heb ik bij het houtsnijden ervaring met gutsen van de merken Pfeil, Henry Taylor, Auriou, Scharwaechter, Bracht (uit de tijd dat de binnenkanalen blank geslepen waren en de buitenkanten nog zwart waren). Indien ze juist geslepen zijn, voldoen al deze gutsen prima.

  groeten ,
  Ornament
  http://www.houtsnijden.eu
  Laatst gewijzigd door ornament; 05-08-12 om 09:49.

 4. #4
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.587
  Blog Berichten
  1
  Ik heb wat gutsen van Pfeil en wat van Stubai. Beide bevallen wel goed, nu moet ik zeggen dat het een tijdje geleden is dat ik ze gebruikt hebt.
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 5. #5
  Ik gebruik het liefst Pfeil
  goed staal, blijven lang scherp.

 6. #6
  hallo allen,

  is er iemand die ervaring heeft met gutsen van het merk Kirschen en die kan vergelijken met gutsen van Pfeil?

  groeten,
  Ornament
  http://www.houtsnijden.eu
  Laatst gewijzigd door ornament; 09-07-12 om 22:35.

 7. #7
  Van Kirschen heb ik maar twee beitels, de andere zijn van Spannzage, maar beide merken zijn zonder meer evenwaardig aan Pfeil. Deze laatste zijn enkel wat strakker, lees netter, afgewerkt.

  En inderdaad, Dastra is ook een heel goed merk van houtsnijbeitels. Tegenwoordig ook te koop bij Vanhoutte in Beernem.


  Mvg,

  André

 8. #8
  Ik heb kirschen verkocht. W. Schmidt de leverancier/fabrikant van Kirschen vertelde mij dat deze beitels en gutsen van dezelfde kwaliteit zijn als van Pfeil. De voornaamste reden dat wij voor kirschen hebben gekozen was de levertijd. Kirschen kon volgens zeggen nagenoeg alles uit voorraad leveren. Wij hadden er goede ervaringen mee. Laatst heb ik een 2mm beitel gekocht van Dastra bij de hazelaar in soest. Heb deze wel even voorzien van een coromandel handvat (mooi houtje van Rick) en het staal een beetje gepolijst. Over het algemeen zijn duitse handgereedschappen van uitstenkende kwaliteit.

 9. #9
  Voordeel van Kirschen boven Pfeil vind ik dat Kirschen het staal heeft gepolijst wat het klaarmaken voor gebruik 'n stuk vergemakkelijkt. Qua kwaliteit van het staal is er verder m.i. geen verschil.
  Groet,
  Frans

 10. #10
  Ik heb slechts één houtsnijgereedschap van Kirschen en dat heb ik nog niet genoeg gebruikt om de kwaliteit ervan te beoordelen. Persoonlijk vind ik het niet nodig dat het staal zo gepolijst is. Ik maak ook kleine binnenvouwen, dus maakt het voor mij niets uit of het staal gepolijst is of niet. De licht weerkaatsingen op gepolijste gereedschappen hinderen mij een beetje. Indien ik voor het snijden van een bepaald detail kan kiezen tussen een Pfeil of een Kirschen enerzijds en een oude Bracht of een Henry Taylor anderzijds, dan neem ik gutsen uit deze laatste categorie: hun buitenkanten zijn zwart en de binnenkanten matter. Het gaat om persoonlijke voorkeur, en is geen oordeel over de kwaliteit van de gereedschappen.

  vraag: is het zinvol of niet voor een fabrikant om gutsen te polijsten of voldoen zwarte gereedschappen?

  groeten
  ornament
  www.houtsnijden.eu
  Laatst gewijzigd door ornament; 20-07-12 om 01:26.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top