Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 36
 1. #1
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.933
  Blog Berichten
  1

  Nieuw blad voor mijn werkbank

  Forummers,

  Enkele van jullie hebben het vast al ergens gelezen maar vorige week heb ik mijn werkbank ernstige schade aangebracht. Ik had het briljante idee opgevat om mijn werkbank te gaan vlakken met een bovenfrees. The woodwhisperer had daar een leuk filmpje over gemaakt dus ik dacht bij mij zelf "laat ik maar eens een poging wagen " ! Ik had een verschil van bijna 1 cm over het hele blad gemeten. Vlakken met de handschaaf zou een optie geweest zijn maar dat is momenteel lichamelijk een te grote opgave. Toen ik begon met frezen had ik al mijn twijfels maar soms verdring je die ideeen en ga je gewoon lekker aan de slag.......niet erg slim.....haha..

  Na een korte periode was het duidelijk dat het niet echt een goed plan was (tenminste op dat moment) en toen schoot de frees uit de hoogte-instelling. HAP .... Tja....daar sta je dan... Eerst maar eens een kop koffie gehaald en toen de schade maar eens bekeken. Ik liep al langer rond met het idee voor een ander blad.....nou...dit leek me wel een mooi moment daarvoor
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.933
  Blog Berichten
  1
  Goed...een nieuw werkblad dus..Welke houtsoort ga ik gebruiken ? Multiplex ? Massief ? Dit keuze was snel gemaakt maar toen de keuze uit de diverse houtsoorten. Ga ik "old skool" voor beuken of neem ik copaiba als werkblad ? Tijdens de koffie bij de plaatselijke meubelmakers hebben we gestemd : 5 voor beuken en 1 voor copaiba (dat was ik zelf). Toch maar de adviezen van de oude rotten opgevolgd...ik moet niet altijd eigenwijs zijn. Er lag nog een partij'tje beuken 52mm dik en 1500mm lang. Dat zou perfect zijn voor mijn werkbank. Ik wilde graag een blad van 70/80mm dik. Eerst het beuken maar eens gesorteerd, gevlakt en grofweg op breedte gezaagd. Ik hield zo'n 80mm ruw over.
  Toen alles geschaafd tot zo'n 45 mm dikte.

  IMG_3615.JPG

  IMG_3616.JPG

  IMG_3617.JPG

  Eerst de helft van van het werkblad gemaakt (400mm) aangezien deze breedte nog door de vandiktebank kan en over de vlakbank. Eerst natuurlijk de vlakbank en toen de vandikte. Alles geschaafd tot 72mm. Toen de 2 helften aan elkaar gelijmd (mooi persje he) en daarna het hele blad geschuurd.
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 3. #3
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.933
  Blog Berichten
  1
  Jaja...toen moest het blad nog naar mijn huis. Gelukkig kwam een van de meubelmakers die avond bier drinken en kipkorns eten bij mij thuis. Hij zou wel het blad meenemen. Oh oh...dat gaat niet samen...bier en auto rijden. Toen dus gelijk maar het werkblad in de bus gegooid en naar mijn huis gereden. Daar stonden de hulptroepen al bijna te wachten om te helpen met tillen. 5 minuten later stond het geheel boven op zolder !!

  IMG_3619.JPG

  IMG_3620.JPG

  Nou da's toch wel een mooi blad voor mijn werkbank !! Vandaag maar eens de bankschroeven eraan zetten en bekijken waar ik de gaten wil boren. Ik neig momenteel naar 19mm gaten. Die spullen van veritas zullen erg mooi passen bij mijn nieuwe werkbank.
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 4. #4
  Mooi he zo'n strak blad maar eeuuhhh moet daar niet een heel mooi onderstellteje bij met kastjes en laden ;-)

 5. #5
  Dat is inderdaad een knots van een werkblad, daar kan je al eens een klap op geven, maar het word ongetwijfeld veel prettiger werken in de toekomst.

  Ik had er geen idee van dat je zolder zo groot is Rick, een raampers, vlak en van dikte, een lintzaag, etc. Ik moet mijn idee van Nederlandse zolderkamertjes dringend bijstellen


  Mvg,

  André

 6. #6

 7. #7
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.933
  Blog Berichten
  1
  @rendew : Ik heb het oude onderstel weer gebruikt. Bevalt me wel goed. Daar staat mijn stoffilter en het gereedschap van de kinderen.

  @tuoh : Gaaf zoldertje he !!! Hahahaha....ik heb geen ruimte voor een aantal machines en mocht er ruimte voor zijn kan het niet qua geluid. Ik mag de werkplaats van bevriende meubelmakers gebruiken. Ik betaal hier dan een soort uurtarief voor afhankelijk van hetgeen ik aan het doen ben.

  @Seek : bedankt he!!
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 8. #8
  Mooi blad Rick.... zou bijna zo naar de houthandel rennen om het ook te maken zo. Ziet er strak uit..
  . . . Als er 1 gereedschap over de dam is staat zo je werkplaats vol . . .

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Mooi werkblad is dat, bijna overkill! Beuk is echt ideaal voor werkbladen door zijn fijne gesloten structuur, alleen vind ik het nogal onstabiel. Ik laat het altijd zo lang mogelijk liggen in een verwarmde plaats voordat ik het ga schaven, anders trekt het meteen krom of scheurt het.
  Mijn werkbank heb ik bedekt met een MDF torsie box omringt met beuk, want ik wou het goedkoop, stabiel en zo vlak als een biljarttafel houden. En als ik eerlijk moet zijn dan gaat het mdf gedeelte lichtjes langer mee kwa deuken en schrammen, de densiteit is namelijk gelijk aan die van beuk en heeft het meer de neiging om te veren waar beuk slagen absorbeert en zich vervormd.

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2011
  Locatie
  West-Friesland
  Berichten
  1.614
  Dat is een mooi werkblad, ik begin mij nu wel af te vragen of je wel per ongeluk uitgeschoten ben met die bovenfrees?
  Waar gehakt wordt, vallen spaanders.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top