Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7

Onderwerp: afsteek beitel

 1. #1

  afsteek beitel

  hallo,

  ik heb hiet 2 afsteekbeitels alleen ik heb ze al meerdere keren proberen te slijpen maar daarna dan als ik een klein groefje ergens in wil maken duurt dat een eeuw voor dat die door een kleine laag hout heen is.

  kan iemand mij uit leggen hoe ik deze het beste kan slijpen? en moet je ze na het slijpen over de wetsteen halen of moet je gewoon de braam laten zitten en dat die dan het hout weg snijd net als bij een schraper?

 2. #2

  Re: afsteek beitel

  ik laat de raam altijd zitten
  omdat je op een draaibank werkt die veel toeren heeft gaat de braam vanzelf weg

 3. #3
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1

  Re: afsteek beitel

  De braam laat ik ook altijd zitten. Hoe slijp je de afsteekbeitels nu ?

 4. #4

  Re: afsteek beitel

  Laat je de braam Bij alle beitels voor de draaibank zitten of niet? Want mij lijkt dat een guts met een braam niet goed draait.

  Ik slijp ze nu precies als ik vaak op filmpjes zie eerst de Ene kant even over de slijpsteen en dan de andere.
  Gr. Jordi

 5. #5

  Re: afsteek beitel

  Belangrijk is in welke stand je de beitel gebruikt. Gewoon rechtstandig tegen het hout duwen is minder effectief, dan wanneer je de beitel eerst aanlegt op de onderste vouw, vervolgens naar het heft naar boven kantelt totdat ie snijdt en daarna in één beweging met het snijvlak wijzend naar het middelpunt van de cilinder verder snijden. De beweging is als het ware een boogvorm van de rand van de cilinder naar beneden naar het middelpunt van de cilinder. Bij grote cilinders is het raadzaam de beitel tijdens het snijden iets te kantelen naar rechts en links (wiebelen) om vastslaan te voorkomen. Uiteraard alles afhankelijk van de soort afsteekbeitel.
  Veel succes.
  vr.gr. Jan Pranger.

 6. #6

  Re: afsteek beitel

  misschien probeer je een groef te draaien in kops hout? in dat geval gaat dat inderdaad erg moeizaam. bij langshout gaat het 10 x beter

 7. #7

  Re: afsteek beitel

  bedankt voor al jullie reacties!

  ik heb net al mijn beitels maar weer eens geslepen en dit keer alleen even over de werkbank slijper gehaald en toen gelijk er mee gedraaid dus niet eerst de braam er af ge wet en het ging veel beter. ook het draaien met de afsteek beitel gaat veel beter.

  echt bedankt.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top